Gå direkt till innehåll
Mattias Walan, verksamhetsledare på Framtidsfrön; Niklas Wikström, kommunalråd (L) och Klara Perhamre, projektledare på Karlstads kommun hälsar barnen välkomna.
Mattias Walan, verksamhetsledare på Framtidsfrön; Niklas Wikström, kommunalråd (L) och Klara Perhamre, projektledare på Karlstads kommun hälsar barnen välkomna.

Pressmeddelande -

Framtidstro på utställning när grundskoleelever presenterar nya miljöhjälparyrken åt Karlstads kommun

Under hösten utmanades hundratals grundskoleelever att skapa nya yrken som ska hjälpa Karlstadsborna att vilja göra miljösmarta val. 15 bidrag valdes ut av en jury och idag fick eleverna bakom bidragen motta pris, tillsammans med sina skolklasser, under en öppningsceremoni på Naturum Värmland.

Under tisdagen 18 oktober dök skolklass efter skolklass från årskurs 2 och 3 upp, för att ta emot priser för sina bidrag till uppdraget Miljöhjälparna utanför Naturum Värmland, på Mariebergsskogen i Karlstad.

Bakom initiativet står Karlstads kommun och den ideella föreningen Framtidsfrön.

Bli inspirerad av grundskoleelevers kreativitet och fantasi

Det är ingen enkel uppgift att hitta på nya yrken som hjälper oss lösa miljö- och klimatfrågorna. Miljöhjälparna har utmanat flera hundra elevers entreprenöriella förmåga, kreativa- och innovativa tänkande. Lägg dessutom till en stor dos fantasi på det och du får 15 nya yrken som nu finns utställda på Naturum Värmland.

Låt dig inspireras av exempelvis…

Second hand busschauffören som har uppgiften att åka runt och samla in kläder, som lagas och säljs vidare.

”För att man inte ska slänga så mycket kläder. För att man ska kunna köpa second hand utan att behöva åka så långt”
-Elever i klass 2c från Kroppkärrsskolan.

Eller varför inte…

Tygpåseleverantören som syr tygpåsar av gamla kläder och lämnar till affären.

”Tygpåseleverantör behövs för att annars köper folk plastpåsar.”
-Elever i klassen Karlavagnen 2 från Herrhagsskolan.

Egen fri vilja - inga pekpinnar

Utgångspunkten är att vi kan lösa många klimat- och miljöutmaningar i vårt samhälle, bara Karlstadsborna har rätt förutsättningar att göra smarta val. En premiss är att tillräckligt många av oss ska vilja göra rätt, och där kanske nya miljöhjälparyrken kan vara del av lösningen.

Acilia Norborg och Aron Wejbul från Herrhagsskolan är några av alla grundskoleelever som var på plats under dagen. De tror att många väljer att skräpa ner för att det är så lätt att göra det.

–Jag tror sådana personer bara tänker dumt, säger Acilia Norborg.

–Men om det bara finns till exempel skyltar som säger att man ska slänga skräp i en papperskorg som finns typ 100 meter bort så kanske de gör det, säger Aron Wejbul.

”Imponerande engagemang i klimatfrågan”

Ambitionen med utmaningen Miljöhjälparna har varit att vända framtidsoro till framtidstro bland våra yngsta invånare. Satsningen är del av kommunens breda miljö- och klimatarbete från förskola upp till årskurs 9.

–Vi vill visa att det finns hopp och möjligheter för en ljus, hållbar framtid. Våra elever har visat ett imponerande engagemang i klimatfrågan och genom bidragen ser vi att de följer samhällsdebatten och viktiga miljötrender. Jag och mina kollegor från kommunen ska besöka utställningen under morgondagen för att inspireras av bidragen och vi välkomnar naturligtvis alla Karlstadsbor att göra detsamma, säger Klara Perhamre, projektledare på Karlstads kommun.

Från 19 oktober fram till 6 november i år kan du ta del av utställningen i sin helhet på Naturum Värmland, Mariebergsskogen. Miljöhjälparutmaningen är del av Globala Karlstad, som arrangeras av Karlstads kommun med globala frågor i fokus.

För mer information, kontakta:
Klara Perhamre, projektledare på Karlstads kommun
E-post: klara.perhamre@karlstad.se
Telefon: 070 – 001 82 04

Mattias Walan, verksamhetsledare på Framtidsfrön
E-post: mattias.walan@framtidsfron.se
Telefon: 073 – 048 28 31

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.