Gå direkt till innehåll
Milica Konculov på Folkuniversitetet och Oliver Sundblad på Färjestads BK pratar med kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S) om utbildningen Det demokratiska samtalet.
Milica Konculov på Folkuniversitetet och Oliver Sundblad på Färjestads BK pratar med kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S) om utbildningen Det demokratiska samtalet.

Pressmeddelande -

Folkuniversitetet och Färjestads BK först ut med att använda utbildningen Det demokratiska samtalet

Det demokratiska samtalet är en utbildning som handlar om hur vi kan vara om demokratin och bidra till att skapa ett samtalsklimat som kännetecknas av öppenhet och respekt. Nu har utbildningen börjat användas av föreningar och organisationer i kommunen.

Utbildningen tar upp frågor som vad det innebär att leva i en demokrati, hur vi kan agera om vi, vår organisation eller Sverige blir utsatta för påverkanskampanjer, desinformation eller näthat, hur vi kan tänkas vara källkritiska och varför det är viktigt att tänka. på vad vi skriver och delar på nätet.

– Många föreningar har de senaste åren på olika sätt beskrivit utmaningar som de ser kopplat till att värna demokratin och ett allt hårdare samtalsklimat. Det är viktiga frågor som de önskat stöd för att hantera och därför har vi tagit fram denna utbildning, berättar kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S).

Först ut med att använda materialet är bland annat Färjestads BK och Folkuniversitetet, som har valt att fokusera på olika delar av utbildningen.

Värdegrundsarbete och diskussionsunderlag

– Vi valde att använda de delar som handlar om samtalsklimatet på nätet. Vi jobbar en hel del med värdegrundsarbete i vår förening och vi integrerade utbildningar med det material vi redan har, säger Oliver Sundblad på Färjestads BK.

Detta är också tanken, att man ska kunna plocka ut de delar av utbildningen som man tycker passar sin förening eller organisation. På Folkuniversitetet används materialet som diskussionsunderlag bland unga kursdeltagare som läser Svenska för invandrare (SFI).

– Vi har använt materialet i våra kurser som vänder sig till ungdomar, och då framför allt den delen som handlar om demokrati och det svenska samhället. Det finns ett stort behov hos oss att få i gång diskussioner och materialet har fungerat jättebra för det, säger Milica Konculov på Folkuniversitetet.

En utbildning som är fri att använda för alla

Utbildningen vänder sig till Karlstadsborna och kan användas av föreningar, organisationer och kommunens egna verksamheter. Den består av bildspel med filmer, övnings- och reflektionsuppgifter. Det finns också sammanfattningar som man kan skriva ut och ge till kursdeltagarna. Till utbildningen följer också en vägledning till den som håller i utbildningen.

– Det finns inte så mycket färdigt material som vi kan använda i våra kurser så för oss har det varit hjälpsamt att kunna ladda ner materialet direkt från webben, säger Milica.

Allt material finns samlat på kommunens webbsida.

– Vi hoppas att utbildningen kan fungera som ett stöd för föreningar och organisationer när de möter sina medlemmar. Det är tillsammans vi kan värna om demokratin och det demokratiska samtalet och det är jätteviktigt att vi pratar om de här frågorna, avslutar kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S).

Kontaktuppgifter:

Linda Larsson (S) kommunstyrelsens ordförande 070-204 48 61

Milica Konculov Folkuniversitetet SFI 076-105 68 10

Oliver Sundblad Färjestads BK 073-506 3542

Camilla Kullander kommunikationsstrateg Karlstads kommun 070-020 84 62

Malin Qvarnström koordinator 070-001 84 94

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.