Pressmeddelande -
Flytt av felparkerade elsparkcyklar och andra beslut från teknik- och fastighetsnämnden i Karlstad
Utsedda parkeringsplatser på prov i centrum, sänkt hastighet fredag och lördag mellan kl:23:00-05:00 och kommunen får rätt att flytta elsparkcyklar som är i vägen och fakturera företagen. Det är några av de åtgärder som teknik- och fastighetsnämnden beslutade om som gäller elsparkcyklar. Andra beslut handlade bland annat om förslag på nya naturreservat, avtal för bygghandel i Välsviken och upphandling för att bygga nya lokaler till UNO.
Sedan flera uthyrningsföretag för elsparkcyklar etablerat sig i Karlstad har kommunen fört en dialog med företagen för att komma till rätta med de problem som uppstått under tiden. Flera åtgärder har redan vidtagits och vid teknik- och fastighetsnämnden sammanträde idag fattade man beslut om ytterligare åtgärder.
Kommunen kommer att utse en ansvarig tjänsteperson för att samordna frågor gällande elsparkcyklar. Man arbetar kontinuerligt med frågan om lämpliga digitala och fysiska parkeringsplatser i dialog med trafikexperter i kommunen och företagen. Hastigheten för elsparkcyklarna kommer i samråd med företagen att sänkas på fredag och lördag mellan kl:23:00-05:00 och kommunens trafikvärdar kommer att kunna flytta elsparkcyklarna till en kostnad av 250 kr per elsparkcykel som ska bekostas av företagen.
- Vi väntar även på besked från polisen om uthyrning av elsparkcyklarna kräver polistillstånd. Vi tror att det kommer att krävas och i så fall kommer vi att införa en taxa. Det skulle göra att vi kan styra var och hur många elsparkcyklar vi har i Karlstad och det tror vi skulle göra att vi får bättre ordning, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.
Kontaktperson elsparkcyklar: Lena Vesterlund, enhetschef kundenheten teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 69 86
Föreslår naturreservat på Bergviks udde
Bergviks udde är en skogsbevuxen udde vid Vänern i direkt anslutning till Bergviks handelsområde. Udden och dess vandringsled är sedan många år tillbaka ett omtyckt utflyktsmål för Karlstadborna och nu vill teknik- och fastighetsnämnden bilda ett naturreservat här.
Det övergripande syftet med naturreservatet är att långsiktigt säkerställa att ett värdefullt rekreationsområde, som också innehåller betydande naturvärden, bevaras och utvecklas.
Skogen kommer till största delen att lämnas orörd, men i skötselplanen finns åtgärder för att utveckla både områdets naturvärden och friluftsvärden. För att gynna naturvärden handlar det om att friställa en del gamla tallar, tillskapa mer död ved och att hålla efter gran i delar av området samt igenväxningsvegetation utmed stränderna. Ytterligare utveckling för friluftslivet kan ske genom anläggning av ett vindskydd samt fler grillplatser och rastplatser.
Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden förslår till kommunstyrelsen att naturreservatet Bergviks udde bildas och föreskrifter och skötselplan för området fastställs.
Föreslår naturreservat på Bålberget i Vålberg
Bålberget är en skogbevuxen höjd omgiven av villabebyggelse i alla riktningar i Älvenäs i Vålberg. Det är ett viktigt strövområde för de närboende och består av en blandning av hällmarkstallskog, blandskog och lövskog. Naturvärdena är främst knutna till de lövrika bestånden i sydsluttningen där det finns gott om hassel, asp, björk, sälg och ung lönn. Nu vill teknik- och fastighetsnämnden skapa ett naturreservat här för att långsiktigt säkerställa att området bevaras och utvecklas.
För att förbättra förutsättningar för friluftslivet ska kommunen anlägga ytterligare en grillplats och flera nya rastplatser. Det kan också bli aktuellt att anlägga en markerad vandringsled genom området som binds ihop med den befintliga leden vid Gökhöjden strax söder om Älvenäs.
För att gynna naturvärden planerar kommunen att hålla undan gran i lövbestånden, vid behov röja sly kring hasselbuskar, att gynna gamla tallar genom att friställa dem och tillskapa mer död ved.
Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden förslår till kommunstyrelsen att naturreservatet Bålberget bildas och föreskrifter och skötselplan för området fastställs.
Utredningar för investeringar 2024-2028 – här är byggprojekten som kan bli aktuella
För att få en mer långsiktig och samlad bild av framtida investeringsbehov gör Karlstads kommun en långsiktig investeringsplan. I planen fattas beslut om för vilka lokalbehov det får startas förstudier för och för vilka infrastrukturprojekt planeringsfasen får inledas. I den långsiktiga investeringsplaneringen fattas inga beslut att starta eller genomföra projektet. Bara att jobba vidare med förstudie eller planeringsfaser. Denna planering kan leda fram till framtida äskanden i budget.
Här är projekt som teknik- och fastighetsnämnden föreslår till kommunstyrelsen kan utredas genom förstudie eller starta planering för.
Förstudie kan inledas för:
- Ny idrottsplats i norra stadsdelarna
- Karlstads innebandyarena och klättringklubbens behov
- Förskola Våxnäs
- Skola och förskola Välsviken
- Förskola Alster
- Utökning elevplatser gymnasiet
- Upprustning av teknik/miljöer samt idrottshall Nobelgymnasiet
- Upprustning av Stadshusannetexet (fastigheten Björnen)
- Lokalanvändning och upprustning av Molkoms kommunhus
- Samordning av lokaler för teknik- och fastighetsförvaltningens driftverksamhet
Planeringsskede får inledas för följande projekt:
- Karl IX:s gata – Våxnäsgatan
- Gång- och cykelvägar utmed älven
- Åstorpsbäcken
- Parallellväg Välsviken
- Karlstadstråket Fredricelund
- Karlstadstråket Låglandet
Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden föreslår till kommunstyrelsen att de listade projekten får inledas med förstudie eller planeringsfas.
Föreslår inga nya investeringar på Skutberget innan ny inriktning är bestämd
Kommunfullmäktige gav i juni i uppdrag att kommunstyrelsen tillsammans med berörda nämnder ge förslag på investeringar på Skutberget under 2022. Eftersom det inte finns någon ny inriktning för hur Skutberget ska utvecklas efter att planerna för Muminvärlden lades ner vill teknik- och fastighetsnämnden inte fatta några beslut om nya investeringar utöver de som redan har beviljats. Äskande av nya medel sker tidigast i budgetprocessen 2023-2025.
Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden föreslår till kommunstyrelsen att inga medel utöver redan beviljade söks för 2022 och att äskande av nya medel sker tidigast i budgetprocessen 2023-2025.
Föreslår att taxa för vatten och avlopp höjs
Taxeutvecklingen för kommunens VA-verksamhet beror bland annat på ränteutveckling, försäljningsutveckling, nya bostadsområden, inflation med mera. Inriktningen har varit att sträva efter en jämn taxeutveckling över tid för att möta kostnadsökningen och därför höjer Karlstads kommun nu VA-taxans brukningsavgifter, såväl rörliga som fasta, med 3,1 procent inför 2022. VA-taxans anläggningsavgifter indexregleras med 3,3 procent inför 2022. Ärendet ska gå vidare till kommunstyrelsen.
Eftersom den slutgiltiga kostnaden bland annat beror på hur mycket vatten hushållet förbrukar kommer den faktiska kostnadsökningen variera. För att visa vad det kan handla om finns ett räkneexempel på en typisk villa, så kallad ”Typhus A”, där merkostnaden på grund av höjningen ökar med 221 kr per år.
Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden förslår till kommunstyrelsen att VA-taxans brukningsavgifter höjs med 3,1 procent inför 2022.
Hållbart fokus i förslag till masshushållningsplan
Kommunens masshushållningsplan ska fungera som ett tematiskt tillägg till översiktsplanen och tar bland annat ställning till var det kan finnas plats för täkter för till exempel bergkross, grus och sand inom Karlstads kommun.
Planen säger att de täkter som redan har tillstånd idag uppfyller behoven av ballast under de kommande 20 åren. Planen säger även att kommunens ska ha som övergripande inriktning att sträva efter massbalans. Det innebär bland annat att öka återanvändningen av massor som uppstår i projekt istället för att bryta nytt material i täkter.
Användningen och brytningen av naturgrus i kommunens ska endast ske om det inte finns några ersättningsmaterial och om det uppstår behov av nya täkter ska de framför allt anläggas i anslutning till befintliga täkter.
Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden förslår till kommunstyrelsen att masshushållningsplan för Karlstads kommun antas.
Upphandling för gator och torg vid gamla Coop-tomten
Privata exploatörer håller på att uppföra tre kvarter med bostäder utefter Tullholmsgatan. I samband med att dessa kvarter växer fram vill kommunen bygga färdigt gator, belysning, planteringar, parkeringar samt torg (allmän plats) så att det är klart när människor flyttar in under 2022.
Teknik- och fastighetsförvaltningen får nu i uppdrag att genomföra upphandling av utförandeentreprenad för Tullholmssågen.
Beslut: Teknik- och fastighetsförvaltningen får i uppdrag att genomföra upphandling.
Exploateringsavtal för bostäder vid Höja Golfbana
Karlstads golfklubb vill utveckla ett område strax söder om golfbanan för bostäder, totalt 18 villor. I samband med planläggningen så har vissa behov framkommit såsom bullerskydd mot skotträning och hundskall samt iordningsställande av cykelstråk mellan exploateringsområdet och Stockfallet. Samtliga åtaganden måste uppfyllas av exploatören för att få till en bra bostadsmiljö. Exploateringsavtal tecknas i syfte att reglera parternas åtagande och skyldigheter i genomförandet av detaljplanen. Nya vägar, vatten- och avloppsanläggningar ska vara enskilda och bekostas av exploatör.
Beslut: Upprättat förslag till exploateringsavtal mellan Kommunen och Karlstads golfklubb godkänns.
Exploateringsavtal för delad kostnad för cirkulationsplats på Gräsdalen
I anslutning till Norra Bergvik ABs fastighet Karlstad Zakrisdal 1:14 kommer bland annat en cirkulation att anläggas för att förbättra trafiksituationen och tillgängligheten i området. Exploateringsavtalet upprättas för att säkerställa att Norra Bergvik AB bekostar del av trafikanläggningarna som är till nytta för fastigheten.
Beslut: Upprättat förslag till exploateringsavtal mellan kommunen och Norra Bergvik AB inför genomförandet av detaljplanen godkänns.
Genomförandeavtal för bygghandel och padelhall i Välsviken
Välsviken Fastigheter AB har inkommit med en ansökan om att få bygga lokaler till Bauhaus på Välsviken. Ett markanvisningsavtal har tecknats under förra året och området har planlagds specifikt enligt exploatörens önskemål. Området har utökats utöver bygghandel även med en byggrätt för handel och idrott då tanken är att bygga en padelhall.
Detaljplanen har fått laga kraft och inför genomförandet ska ett markupplåtelseavtal tecknas mellan bolaget och kommunen i syfte att tydliggöra och fastställa kommunens anvisningar och krav samt parternas ansvars- och kostnadsfördelning i genomförande av detaljplanen samt kommande markupplåtelse. Avtalets giltighet är bland annat beroende av att hyresavtal tecknas mellan Välsviken Fastigheter AB och Bauhaus.
Beslut: Upprättat förslag till markupplåtelseavtal med Välsviken Fastigheter AB avseende uppförande av bygghandel och padelanläggning inom Välsviken och därmed förenad upplåtelse av mark godkänns.
Upphandling för att bygga om lokaler till UNO i Sundsta idrottshus
Verksamheten UNO ska flytta från sina lokaler på Västra Torggatan till Sundsta idrottshus där Sundsta Älvkullegymnasiet tidigare hade kök och matsal. För att passa UNO:s verksamhet ska lokalerna byggas om så att de bland annat innehåller rum för kök med servering, café med vardagsrum, multimediarum med spelrum, danslokal, replokal med musikstudio, kontor och personalrum.
Beslut: Teknik- och fastighetsförvaltningen får i uppdrag att genomföra upphandlingen för ombyggnation av lokaler i Sundstads idrottshus för lokaler till Ungdomens hus, UNO.
Upphandling för att bygga till Mariebergsskolan
Maribergsskolan ska byggas ut för att skapa fler högstadieplatser inom kommunen. På sikt är planen att bygga en helt ny högstadieskola men för att tillgodose de mest akuta behoven kommer Mariebergsskolan att utökas med 120 platser. Tillbyggnaden placeras där skolans idrottshall, som är i dåligt skick, finns idag. Den blir i två plan och kommer att innehålla bland annat klassrum, hemkunskapssal, ytor för NO/teknik och mycket mer.
Beslut: Teknik- och fastighetsförvaltningen får i uppdrag att genomföra upphandlingen för tillbyggnation av Mariebergsskolan.
Upphandling för snedbanehiss och andra tillgänglighetsanpassningar i Mariebergsskogen
Besökare som kommer via Mariebergsskogens huvudentré och inte klarar att gå i trappor är idag hänvisade till en lång sträcka för att nå exempelvis Lillskogen eller friluftsteatern. Men hjälp av en ny snedbanehiss till höger om huvudentrén kan man komma direkt upp till den övre delen av parken.
Idag finns en kiosk som ska byggas om och till för att skapa ytor för informationshantering och ökad verksamhet. Det kommer finnas entréer till kiosken från flera håll och byggnaden är även tänkt att innehålla en ny RWC. Huvudentrén kommer även att få nya snurrgrindar som är större än de som finns idag.
Beslut: Teknik- och fastighetsförvaltningen får i uppdrag att genomföra upphandlingen för utökad tillgänglighet på Mariebergsskogen.
Restaurangerna Baron och Ll’amice har kvar uteserveringarna över vintern
På grund av rådande pandemi vill både Baron och Ll’amice ha kvar sina uteserveringar utanför restaurangerna under kommande vintersäsong. Det handlar om perioden 2021-11-01 – 2022-03-31. Det har teknik- och fastighetsnämnden godkänt. Avgift för markupplåtelse tillkommer.
Beslut: Restaurang Baron och restaurang Ll’amice beviljas tillstånd att ha kvar uteserveringarna från 2021-11- 01 – 2022-03-31.
Övriga beslut
Här är fler ärenden som nämnden hanterade och tog beslut kring.
- Förvaltningens förslag till samrådsyttrande Översiktsplan 2050 godkänns och skickas till kommunledningskontoret.
- Godkänna teknik- och fastighetsförvaltningens förslag till remissvar för artskyddsutredningens betänkande SOU 2021:51 Skydd av arter – vårt gemensamma ansvar och översända det till regeringskansliet som kommunens svar på remissen.
- Godkände fördelning av cirka 11 miljoner kronor. Delar av pengarna är extrapengar från kommunfullmäktige för investeringar och delar av pengarna är inom befintlig driftsbudget. Några investeringar som nu blir möjliga är cykelbanor för barn (så kallade pumptrackbanor), belysning vid Molkoms strandpromenad och ny tillgänglighetsanpassad vandringsled i Tyrskogen.
- Justerade riktlinjer för fettavskiljare så att det finns fler undantag från kravet att installera fettavskiljare.
- Nytt hyreskontrakt för LSS-boende på Granhult godkändes.
Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.
När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.
För mer information kontakta:
Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 12 78
Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72