Gå direkt till innehåll
Monika Bubholz (MP) och Lina Larhult (S) höll i invigningsbandet när förskolebarnen Nicco och Maida klippte till med lite hjälp från rektor Annica Åsemark
Monika Bubholz (MP) och Lina Larhult (S) höll i invigningsbandet när förskolebarnen Nicco och Maida klippte till med lite hjälp från rektor Annica Åsemark

Pressmeddelande -

Färjestads förskola invigd med ballonger och dansparad

Under höstsolen invigdes Färjestads förskola med sång, dansparad, ballonger, fika och traditionsenlig bandklippning.

Efter drygt ett års byggtid står nu Färjestads förskola klar precis intill Färjestadsskolan. Förskolan har kapacitet för 108 barn och tar emot barn i åldrarna 1–5.

–Det bor många barnfamiljer i området och vi är glada att kunna erbjuda en genomtänkt förskola med flexibla ytor som kommer ge goda förutsättningar för barnen att lära, leka och upptäcka, både i inne- och utemiljön, säger Lina Larhult, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Hälsa och fysisk aktivitet stort fokus på förskolan

Inne på förskolan finns en multifunktionell yta som fyller flera funktioner som matsal, sagogrotta och pedagogiskt kök med en hälsopedagog som tar emot mindre barngrupper både för- och eftermiddag.

–Vi lägger grunden för ett hållbart liv för våra barn och nu har vi ju fantastiska möjligheter att jobba mycket mer med hälsa, kost och fysisk aktivitet som är ett stort fokusområde hos oss, säger Annica Åsemark, rektor på Färjestads förskola.

Verksamheten har varit öppen i en månad och i det pedagogiska köket har barnen tillsammans med hälsopedagogen redan tagit vara på gårdens egna äpplen som de jobbat med på olika sätt.

Mittpunkten av byggnaden bjuder in till sociala och interagerande sammanhang mellan avdelningarna. På övervåningen där de större barnen håller till finns en gradäng som kan användas till samlingar, uppträdanden och sagostunder bland annat.

Första förskolan byggd för mindre barngrupper

Förskolan är nummer tre i raden av förskolor som byggts enligt Karlstads kommuns eget förskolekoncept med syftet att återanvända samma husmodell i flera projekt. Färjestads förskola är dock först ut där man byggt för att anpassa verksamheten efter ännu mindre barngrupper.

–Hos oss har vi inte traditionella avdelningar, utan tre enheter med varsin ingång. Vår förskola är byggd för att naturligt kunna dela upp dessa enheter i tre mindre grupper, säger Annica.

Om förskolan

Förskolan har fågeltema och är målad med dova kulörer som roströd, blått och nedtonat gult. Utemiljön är välanpassad för barnen med gott om bärbuskar och fruktträd – både nyplanterade och bevarade sedan tidigare. Det finns goda möjligheter till att klättra, springa, gräva och utforska. Maten levereras från Färjestadsskolans tillagningskök och serveras som buffé så att barn kan lära sig att lägga upp maten på egen hand.

För att skapa enhetlig känsla är förskolan byggd med samma sorts ljusa ECO tegel som Färjestadsskolan – dock har förskolan gula fönster och träinslag av värmebehandlat trä för att markera att förskolan inte tillhör skolbyggnaden. Förskolan är dessutom klädd med solpaneler på en yta av omkring 100 kvadratmeter.

Byggnaden är också certifierad enligt Miljöbyggnad Silver, har miljöklass två på betongen samt bio-asfalt.

För mer information, kontakta:

Annica Åsemark, rektor Färjestads förskola, 070-561 84 72
Amanda Karlsson, kommunikatör, barn- och ungdomsförvaltningen, 072-710 77 92

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.