Gå direkt till innehåll
Buss som trafikerar snabbusslinjen Karlstadsstråket.
Buss som trafikerar snabbusslinjen Karlstadsstråket.

Pressmeddelande -

Etapp två av Karlstadsstråket snart igång och andra beslut från teknik- och fastighetsnämnden i Karlstad

Teknik- och fastighetsnämnden beslutade vid sitt sammanträde idag att bland annat upphandla entreprenörer som ska bygga andra etappen av Karlstadsstråket och ny rondell i Välsviken. Här är en sammanfattning av besluten som fattades.

Upphandling av entreprenör som ska bygga fortsättningen av snabbusslinjen Karlstadsstråket

Första etappen av snabbusslinjen Karlstadsstråket stod klart 2018. Linjen går idag från Stora torget till Ruds bytespunkt men linjen ska nu förlängas från Rud, via universitetet och ut till Välsviken. Nu ska teknik- och fastighetsförvaltningen upphandla en entreprenör som ska utföra arbetet.

I entreprenaden ingår sammanlagt 8 st hållplatser, en ny gång- och cykelväg längs Fogdemyrsgatan och en ny gång- och cykelväg mellan hållplats Granhult och en befintlig gång- och cykelväg i området.

Beslut: Teknik- och fastighetsförvaltningen får i uppdrag att genomföra upphandling av utförandeentreprenad.

Upphandling av bland annat ny rondell i Välsviken

En ny trafiklösning, drivmedelsstation samt byggvaruhandel och idrottshall ska byggas i Välsviken. Nu ska teknik- och fastighetsförvaltningen upphandla en entreprenör som ska utföra infrastrukturarbetet.

Entreprenaden omfattar en ny cirkulationsplats i korsningen mellan avfart från E18 och Välsviksleden samt en ny väg österut från Välsviksleden med en mindre cirkulationsplats vid infart till drivmedelsstation och byggvaruhus. För att gående och cyklister längs Välsviksleden ska kunna ta sig fram trafiksäkert så byggs en gång- och cykelport under ”Östra vägen”. I projektet ingår även en bytespunkt mellan regional busstrafik och stadsbuss samt en hållplats på Banvaktarvägen.

Beslut: Teknik- och fastighetsförvaltningen får i uppdrag att genomföra upphandling av utförandeentreprenad.

Förslag till beslut som ska vidare till kommunstyrelsen

Översyn av föreningsstödet gällande upplåtelse av mark

Teknik- och fastighetsförvaltningen har sett över sina riktlinjer och rutiner för hur föreningar kan nyttja kommunal mark. För att säkerställa att alla föreningar behandlas lika har nämnden nu gjort lite justeringar i olika riktlinjer, reglementen och taxor. Denna översyn ingår i ett större arbete som berör stöd till föreningar som kommunstyrelsen ansvarar för.

Beslut: Rapporten ”Samlad översyn av föreningsstödet gällande upplåtelse av mark” godkänns och skickas till kommunstyrelsen.

Åtgärder med anledning av granskning av investerings- och exploateringsprocessen

En granskning genomförd av PwC kom fram till att teknik- och fastighetsnämnden till stora delar har säkerställt en tillräcklig styrning, kontroll och uppföljning av projekt och investeringar. De har kommit med några förbättringsförslag och till följd av det har teknik- och fastighetsnämnden förtydligat projekt- och byggledarnas mandat att företräda kommunen när det gäller ändringar och tillägg som uppkommer under projektens gång, så kallade ÄTA-arbeten.

Övriga förbättringsförslag kommer att hanteras av kommunledningskontoret som, av kommunstyrelsen, fått i uppdrag att utreda den sammantagna investeringsprocessen inom koncernen för att tydliggöra ansvar, roller och processer.

Beslut: Redovisningen av åtgärder med anledning av utförd granskning av kommunens investerings- och exploateringsprocesser godkänns och skickas till kommunstyrelsen.

Placering av sporthall i Vålberg

Kommunen vill bygga en ny sporthall i Vålberg som ska ersätta den befintliga lokal som finns i samma huskropp som badhuset. Teknik- och fastighetsförvaltningen har hittat placering för ny sporthall bredvid skolan och inlett samtal med markägaren om att få köpa marken. Markundersökningar behöver fortfarande genomföras liksom utredningar för att bestämma utformning av hallen innan en budget kan sättas.

Beslut: Förvaltningens återrapportering, i form av en projektspecifikation, godkänns och skickas till kommunstyrelsen.

Yttrande över motioner som ska vidare till kommunfullmäktige för beslut:

  • Skapa en centralt belägen mötesplats för ungdomar - Motionen avslogs med hänvisning till att UNO nu får ny lokal och nämnden vill se hur det går.
  • Ta fram ett centrumpaket för att stärka attraktionskraften och tillgängligheten i Karlstads centrum - Motionen anses besvarad då nämnden menar att de redan har ett uppdrag att göra detta.
  • Ta fram en plan för hur Skutbergets friluftsområde ska skyddas och bevaras - Motionen avslås i väntan på att översiktsplanen eller annat övergripande uppdrag om Skutbergets framtid fattats.
  • Revidera kommunens trafik- och cykelplaner samt se över lokala regler för olika transportmedel – Motionen bifalls när det gäller revidering av trafik- och cykelplan samt översyn av åtgärder och förstärkt information. Motionen avslås när det gäller översyn av olika regler för olika transportmedel.
  • Möjliggör permanentboende i vissa fritidshusområden – Motionen avslås eftersom nämnden anser att det är svårt att fatta ett övergripande beslut om detta och att avvägningar måste göras utifrån platsen och de boendes särskilda behov. Men kommunen ska vara positiv till att omvandla fritidshusområden till permanentboende om intresse finns.

För mer information:

Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.

Kontaktpersoner:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 12 78     

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72  

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.