Gå direkt till innehåll
Niklas Wikström (L) ordförande barn- och ungdomsnämnden Stephan Hammar, verksamhetschef kultur- och fritidsförvaltningen Emmy Larsson, simundervisningsansvarig Sundstabadet, Elever från förskoleklass på Kronoparksskolan. Foto: Robert Ojala.
Niklas Wikström (L) ordförande barn- och ungdomsnämnden Stephan Hammar, verksamhetschef kultur- och fritidsförvaltningen Emmy Larsson, simundervisningsansvarig Sundstabadet, Elever från förskoleklass på Kronoparksskolan. Foto: Robert Ojala.

Pressmeddelande -

En livsviktig kunskap - 1000 simlektioner på 10 veckor

Karlstads kommun har under en längre tid prioriterat att barn och unga kan simma och aldrig förr har det bedrivits så mycket simundervisning i Karlstad. Under hösten startade verksamheten åter upp efter ett nästan årslångt uppehåll på grund av pandemin. Simkunnighet är både en livsviktig färdighet så väl som att den skapar en ytterligare dimension till träning, lek och rekreation, därför finns en väl utvecklad simundervisning för att alla Karlstads grundskoleelever både ska kunna simma och känna glädje i och vid vatten.

Alla elever i förskoleklass får vanligtvis tio undervisningstillfällen. Det är en del av barn- och ungdomsnämndens löfte i en så kallad servicegaranti till medborgarna. I år ges extra simundervisningstillfällen till de yngre eleverna som helt missade sin simundervisning under pandemin.

Många elever lär sig att simma så tidigt som i första eller andra klass men totalt erbjuds alla elever 25 tillfällen i simundervisningens grundplanering. Ett normalår är över 95% av eleverna i årskurs 6 simkunniga. Ambitionen är att så även ska vara fallet läsåret 2021-2022 trots de begräsningar som pandemin inneburit tidigare år.

- Att våra barn får god simkunnighet vid ung ålder är jätteviktigt. Det är ett område som alltid har hög prioritet. Simundervisning har koppling till läroplanenen och är något som vi alltid jobbar med. I dagsläget är området ännu mer prioriterat eftersom vi har befunnit oss i en pandemi då simundervisning inte varit möjlig att genomföra under en period, säger Niklas Wikstöm (L), barn- och ungdomsnämndens ordförande.

För att behålla den höga simkunnigheten genomförs i år över 80 simundervisningslektioner i veckan på Sundstabadet och i Vålbergs simhall. Anläggningen Sundstabadet har två av tre bassänger uppbokade för simundervisning från terminsstart till veckan innan examen.

- Vi är oerhört stolta över att kunna göra denna jättesatsning för att barn och unga ska vara säkra i och runt vatten i Karlstad. Denna satsning möjliggörs tack vare att vi har många duktiga och utbildade simlärare på Sundstabadet och i Vålbergs simhall. Den drygt 40%-iga ökningen av simundervisning gör att kommunens 16 engagerade simlärare har bråda dagar, säger Johanna Larsson (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

En Vattensäker Kommun

Karlstads kommun är sedan 2018 certifierad som En Vattensäker Kommun enligt Svenska Livräddningssällskapets standard. Det gör att all undervisning genomförs av utbildade simlärare och att undervisningsplanen är uppbyggd enligt den senaste metodiken. Undervisningen sker i ett tätt samarbete mellan barn- och ungdomsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen.

Kontakt:

Stephan Hammar, Verksamhetschef Bad och Sport, kultur- och fritidsförvaltningen, 054-540 25 17

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.