Gå direkt till innehåll
Det ska vara lätt att spola rätt

Pressmeddelande -

Det ska vara lätt att spola rätt

Vi uppmärksammar Världstoalettdagen genom att dela ut papperskorgar för att det ska vara lätt att spola rätt. Toaletterna har tröttnat på att behandlas som papperskorgar. Tonvis med skräp spolas ned i avloppet i Karlstad varje år. Genom att spola rätt bidrar du till renare vatten.

FN har utsett den 19 november till Världstoalettdagen, en dag som ska skapa medvetenhet kring det faktum att många människor i världen i dag lever med stora sanitetsproblem. I år vill vi i Karlstad kommun uppmärksamma vikten av att spola rätt och att toaletten inte är en papperskorg.

Bidra till renare vatten

Under tisdagen 19 november finns några av kommunens experter på vatten och avlopp på plats i Mitt i city. Vi delar ut papperskorgar, i form av pedalhinkar. Det ska vara lätt att spola rätt. Genom att tänka på vad du spolar ner i avloppet bidrar du till en renare miljö, renare vatten och att kostnaden för vattenreningen minskar. Det är bara kiss, bajs och toapapper som är okej att spola ned i toaletten.

Många av världens länder har inte en fungerande avloppslösning. I Sverige har vi turen att ha ett väl fungerande avloppsystem, men vi har fortfarande saker att jobba med som vi kan göra bättre.

- Detta är ett bra tillfälle för att prata med Karlstadsborna om vad som ska spolas ned i toaletten och vad som inte ska det. Samt hur vi jobbar för att värna om vårt vatten, säger Eva-Lena Beiron, enhetschef på VA-avdelningen.

Tonvis med skräp spolas ned

I Karlstads kommun spolas mängder med skräp ner i toaletterna varje år. Det som felaktigt spolas ner är exempelvis hushållspapper, våtservetter, snus, tops och plast. Att spola ner olämpliga saker i toaletten kan orsaka avloppsstopp, källaröversvämningar och utsläpp av förorenat vatten i naturen.

- Många tänker inte på eller vet inte vilken skada det kan göra att spola ner olämpliga saker. Därför är det viktigt att vi fortsätter att informera och prata med Karlstadsborna, säger Eva-Lena Beiron.

För mer information kontakta:

Eva-Lena Beiron, enhetschef på VA-avdelningen, 054-540 68 10

Sofia Carlson, kommunikatör på teknik- och fastighetsförvaltningen, 054-540 69 87

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.