Gå direkt till innehåll
Mätdosan för att mäta radon är liten och lätt att placera ut i hemmet.
Mätdosan för att mäta radon är liten och lätt att placera ut i hemmet.

Pressmeddelande -

Dags att mäta radonhalten hemma

Mellan 1 oktober och 30 april är det officiell mätperiod av radon. Att göra en radonmätning är både enkelt och relativt billigt och något som fastighetsägare kan göra själva. Karlstads kommun uppmanar nu alla fastighetsägare att ta reda på hur det ser ut i deras fastigheter. 

Radon är en radioaktiv gas som kan orsaka lungcancer. Det varken syns, luktar eller smakar och mätningar är det enda sättet att upptäcka det i inomhusluften. Radon finns naturligt i mark och berggrund men kan också komma från husets byggnadsmaterial, särskilt mycket i så kallad blå lättbetong som användes mycket från 1929 fram till slutat av 1970-talet.

Radon finns i Karlstad

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har gjort undersökningar som visar att det finns radon i marken även i Karlstad.

- Vi vill uppmana alla fastighetsägare att mäta radon minst vart tionde år, men också om det har gjorts åtgärder i huset som berör värme, ventilation och vatten. Sådana byggnadsåtgärder kan påverka radonhalten. Genom att till exempel sanera, förbättra ventilation och täta läckor kan man få en hälsosam boendemiljö, säger Anna Kristoffersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen

Så mäter du radon hemma

Den vanligaste metoden för att mäta radon i inomhusluft är att använda små mätdosor (spårfilmsdosor). De små dosorna placeras ut i hemmet under minst två, men helst tre månader.

- Mätningen ska ske någon gång under perioden 1 oktober och 30 april eftersom resultaten blir mer tillförlitliga då. Då vädrar man inte lika mycket som under sommarsäsongen, vilket gör att radonhalten ligger närmast det verkliga årsmedelvärdet, säger Anna Kristoffersson.

Du kan få radonbidrag

Du som småhusägare kan ansöka om bidrag för radonsanering hos Länsstyrelsen. Du kan få bidrag för 50 procent av de kostnader som anses vara rimliga för åtgärderna. Du kan som högst få 25 000 kronor. Du får bidrag om radonhalten i inomhusluften överstiger 200 becquerel per kubikmeter.

För mer information kontakta

Anna Kristoffersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, miljöförvaltningen Karlstads kommun, tfn 054 – 540 13 69

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, tfn 054-540 68 66)

FAKTA OM RADON

Radon är näst efter tobaksrökning den vanligaste orsaken till lungcancer. Ju längre tid man tillbringar i radonhus och ju högre radonhalt man utsätts för desto större är risken att drabbas. Det tar minst 15 år att utveckla sjukdomen. Enheten vid radonmätningar är Bq/m3 luft (Becquerel per kubikmeter). Om du bor i villa får du själv betala och utföra mätningen, i flerbostadshus är det fastighetsägaren som ansvarar för att radonmätningar görs. De små mätdosorna (spårfilmsdosor) kan du beställa från något av de godkända mätlaboratorierna för radon i inomhusluft.

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.