Gå direkt till innehåll
Coronapandemin har bidragit till svagare måluppfyllelse på gymnasieskolorna

Pressmeddelande -

Coronapandemin har bidragit till svagare måluppfyllelse på gymnasieskolorna

Resultatet för årets gymnasieelever visar på en svagare måluppfyllelse för årskurs ett och årskurs två. På Tingvallagymnasiet är bedömningen att i år finns risk att färre kommer nå en gymnasieexamen jämfört med år 2020.

Coronapandemin har bidragit till en så kallad studieskuld i gymnasieskolan.

- Lärare och elever har arbetat hårt tillsammans för att eleverna ska nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling, säger Alexander Torin, ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

- Extra stödinsatser har gjorts genom att förstärka stödorganisationen, förändra kursslutdatum och uppmuntra eleverna till att söka lovskola. Nämnden har också äskat medel för att kunna skjuta till resurser för att hantera utbildningsskulden.

Utbildningsskulden drabbar främst årskurs ett och två

På alla tre gymnasieskolor är det främst årskurs ett och två som har en utbildningsskuld. Orsakerna till det är flera. Vissa elever har haft svårt att klara av de utmaningar som distans- och fjärrstudier innebär. Isoleringen och oron för pandemin har också bidragit till en ökad psykisk ohälsa.

- Den ökade ohälsan bland eleverna försvårar förutsättningarna för lärande både på lång och kort sikt, säger Birgitta Larsson, skoldirektör på gymnasiet och vuxenutbildning.

- Nästa läsår kommer våra skolor lägga än mer tid och resurser på att ge stöd i studier samt möjlighet att läsa om kurser.

Risk att fler elever inte når gymnasieexamen

På Tingvallagymnasiet riskerar fler elever att inte nå gymnasieexamen jämfört med år 2020. För att möjliggöra att så många som möjligt når gymnasieexamen fokuserar en stor del av arbetet på måluppfyllelsen för årskurs tre.

För mer information kontakta:

Alexander Torin (M), ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, 072 717 58 71

Birgitta Larsson, skoldirektör, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, 054-540 13 64

    Ämnen

    Regioner

    Kommunen med den glada solen som symbol

    I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.