Gå direkt till innehåll
Elsa, Emil och Hedda från Vallargärdets skola var på plats och tog ett första spadtag för skola, förskola och idrottshall som ska stå klara om 1,5 år.
Elsa, Emil och Hedda från Vallargärdets skola var på plats och tog ett första spadtag för skola, förskola och idrottshall som ska stå klara om 1,5 år.

Pressmeddelande -

Byggstart för ny skola, förskola och idrottshall i Vallargärdet

Nu har byggprojektet som ska bygga Vallargärdets skola, förskola och Karlstads första integrerade fullstora idrottshall officiellt startat efter torsdagens spadtag.

Den nya byggnaden kommer att ha två plan där förskolan, som rymmer 72 barn, ligger i markplan tillsammans med ett kök och den fullstora idrottshallen som integreras i byggnaden och blir den första av sitt slag i Karlstad.

Skolan, som är på plan två, kommer att kunna ta emot 175 elever med möjlighet att expandera till en F-6-skola för upp till 350 elever vid framtida behov. Byggnaden är även utformad så att förskolan kan omvandlas till skolverksamhet om det skulle behövas i framtiden.

- Det har blivit fler barn och unga i Vallargärdet de senaste åren så den här satsningen är mycket efterlängtad av både barn, föräldrar och verksamhet. Nu bygger vi en ny modern lärmiljö för elever och förskolebarn och en förbättrad arbetsmiljö för personalen, det blir ett stort lyft, säger Lina Larhult (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Karlstads första integrerade fullstora idrottshall

Den nya integrerade fullstora idrottshallen kommer att användas av skolan under dagtid och ska vara tillgänglig för privatpersoner och föreningar kvällar och helger. Detta är en viktig satsning för att främja både skolans aktiviteter och det lokala föreningslivet. Det var inte planerat från början att den skulle integreras, men när kommunen fick bullermätningarna behövde projektledningen tänka om och rama in skolgården för att skapa en lugn och behaglig utemiljö. Då blev integreringen av hallen en bra lösning, som också förde med sig flera positiva effekter.

- Den nya utformningen innebär en uppskattad besparing på nästan 50 miljoner kronor. Utformning blev också förbättrad ur ett energiförbrukningsperspektiv då det blev tre fasader mindre än om idrottshallen hade varit fristående. En bättre ekonomisk lösning för produktion, drift och miljö och på köpet får skolan en bra och trygg skolgård, berättar Daniel Carlsson, projektledare.

Miljö och hållbarhet i fokus

Byggnaden kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver, vilket innebär att den uppfyller höga krav på miljöprestanda. Solceller installeras för att bidra med förnybar el och minska byggnadens miljöpåverkan. Dessutom har man gjort en stor insats för att återbruka byggmaterial och inredning, där allt från fläktaggregat till lekutrustning återanvänds, vilket bidrar både till ekonomiska besparingar och minskat avfall.

Här har man jobbat med återbruk i tre steg för att få ut så mycket som möjligt från den gamla byggnaden. Först har projektet tagit det som går att återbruka till den nya skola, sen har kommunens förvaltare tagit saker till kommunens andra fastigheter och projekt och sist har Sola byggåterbruk hämtat saker, både till byggåterbruket och kommunens interna möbelåterbruk.

- Det är jättespännande att se hur mycket vi faktiskt kan återanvända och att arbetet med återbruk har blivit en självklar del när vi bygger om och bygger nytt. Det leder till både ekonomiska och miljömässiga vinster för kommunen och på sikt gör det stor skillnad att utnyttja den här goda möjligheten att inte köpa allt nytt, berättar Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Säker trafikmiljö under byggtiden

Rivningen startade i oktober 2024. Det kommer inte att förekomma någon pålning och särskild hänsyn tas till en trygg trafikmiljö under byggtiden. Dessutom planeras utökade parkeringsmöjligheter och platser för lämning och hämtning.

Kostnadseffektiv lösning

Trots omfattande planering och omprojektering beräknas kostnaden för projektet nu till cirka 145 miljoner kronor, en betydande minskning från den ursprungliga budgeten på 192,5 miljoner.

Läs mer om projektet på Karlstad växer, karlstad.se/nyavallargardetsskola

För mer information kontakta:

Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 85

Lina Larhult (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, 054-540 60 86

Daniel Carlson, projektledare, 054-540 51 68

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.