Gå direkt till innehåll
Alexander Torin (M), kommunalråd, och Henrik Lander(C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, flyttade bilarna från Hamngatan till Vikenförbindelsen under pressträffen.
Alexander Torin (M), kommunalråd, och Henrik Lander(C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, flyttade bilarna från Hamngatan till Vikenförbindelsen under pressträffen.

Pressmeddelande -

Byggnationen igång för Vikenförbindelsen

Vikenförbindelsen ska leda bort trafiken från stadskärnan och underlätta det hållbara resandet. Byggnationen som nu drar igång kommer pågå under tre år. På dagens pressträff flyttade politikerna trafiken från Hamngatan till Vikenförbindelsen på en enorm skiss av projektet.

För att få ett mer attraktivt centrum och en mer hållbar stadsmiljö måste biltrafiken på Hamngatan minska. Genom Vikenförbindelsen styr vi om biltrafiken från stadskärnan och förenklar för busstrafik, cyklister och gående.

- Vi har den ytan vi har i Karlstad. Så när vi skapar nya trafiklösningar måste vi förhålla oss till den yta som finns. Alla kan inte få allt men det blir den bästa möjliga lösningen för både buss, cykel, gående och bil säger Alexander Torin (M), kommunalråd.

Mycket mer än bara en bilväg

Kommunen planerar trafiken för att det ska bli attraktivt att gå, cykla eller åka kollektivt istället för att välja bilen i första hand. Så även om Vikenförbindelsen kommer leda till att framkomligheten för bil förbättras så ligger stort fokus på att underlätta det hållbara resandet. Det skapas bussfiler och en bytespunkt på Tullhusgatan för kollektivtrafikens läns- och lokaltrafik. Även för gående och cyklister kommer det vara enklare att ta sig fram.

- Bilen kanske ibland får ta en omväg men genom att ge snabbare och bättre gång- och cykelvägar och bussfiler skapar vi en hållbar stadsutveckling. Om fler väljer andra färdsätt än bil ger det en avlastning av trafiksystemet som ger mer utrymme för de som verkligen behöver bilen, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

155 miljoner i stadsmiljöavtal

Projektet som kommer pågå i tre år delfinansieras av ett bidrag av staten i form av ett stadsmiljöavtal på upp till 155 miljoner kronor. Statens syfte med stödet är att uppmuntra effektivare kollektivtrafik samt goda och hållbara stadsmiljöer.

- Det är ett kvitto på att staten tycker att vi gör en viktig satsning på hållbar stadsmiljöutveckling och en investering i kollektivtrafik samt gång- och cykeltrafik, säger Alexander Torin (M).

För mer information om vad som planeras längs sträckan och vad ingår i de olika etapperna gå in på karlstad.se/vikenforbindelsen.

För mer information kontakta:

Alexander Torin (M), kommunalråd 054-540 81 12

Henrik Lander(C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden 054-540 12 78

Michael Sundholm, utvecklingssamordnare 054-540 68 63

Lisa Hygge, kommunikationsstrateg 054-540 68 34


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.