Gå direkt till innehåll
Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 19 maj

Pressmeddelande -

Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 19 maj

Upphandling av två förskolor och en handlingsplan för naturvårds- och friluftsplan. Det är några av de ärenden som behandlades på teknik- och fastighetsnämnden idag.

Motion om skulpturellt centrum i Museiparken och Sandgrundsparken

I en motion föreslår Socialdemokraterna att kommunen utreder möjligheterna att skapa ett skulpturellt centrum i Museiparken och Sandgrundsparken. Ett skulpturellt centrum är ett avgränsat område där flera/många skulpturer eller konstinstallationer finns samlade och det är ett bra sätt att erbjuda både permanenta och tillfälliga konstverk för allmänheten. I det utpekade området finns redan idag 18 konstnärliga verk av 11 olika konstnärer. Att sätta ytterligare verk här känns inte aktuellt men att utreda möjligheten att göra det till ett skulpturellt centrum är en spännande idé som är värd att utreda. Kultur- och fritidsförvaltningen är de som ansvarar för konst i det offentliga rummet och därför har förvaltningen rådgjort med dem om motionen.

Beslut: Motionen bifalls och kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att processleda en förstudie om motionen bifalls även i kommunfullmäktige.

Motion om Walk of Fame längs Museigatan

I en motion föreslår Socialdemokraterna att kommunen inrättar någon form av ”Värmland Walk of Fame” och uppmärksammar intressanta Värmlandsprofiler längs Museigatan. Teknik och fastighetsförvaltningen har samverkat med kultur- och fritidsförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen i motionen och tycker att just Museigatan redan idag har en stor attraktionskraft. Däremot är själva idéen om en Värmland Walk of Fame intressant och skulle kanske passa bättre på andra platser i centrum som vid gågatorna, torget eller resecentrum.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden avslår motionen.

Budgetuppföljning med helårsprognos efter 4 månader

Förvaltningen har sammanställt en budgetuppföljning och helårsprognos som är uppdelad på den skattefinansierade och den avgiftsfinansierade.

  • Den skattefinansierade verksamheten beräknar att göra ett överskott på 0,2 miljoner, exklusive fastighetsförsäljning och exploatering.
  • Överskott på fastighetsförsäljning beräknas uppgå till 18 miljoner och driftsöverskott för exploateringsverksamhet beräknas uppgå till 3 miljoner. Ett överskott för investeringsbudgeten beräknas uppgå till 338 miljoner för den skattefinansierade verksamheten.
  • Den avgiftsfinansierade VA-verksamheten beräknar göra ett driftsunderskott på ca 5 miljoner, samt ett överskott på investeringsbudgeten med ca 45 miljoner.
  • Den avgiftsfinansierade renhållning- fettavskiljartömningsverksamheten beräknar göra ett driftsöverskott på 0,2 mnkr.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner budgetuppföljning med helårsprognos och översänder den till kommunstyrelsen.

Investerings- och underhållsplan 2022

Teknik- och fastighetsförvaltningen har upprättat förslag till investerings- och underhållsplan för år 2022. Förslaget innehåller både förslag till hur investeringspengarna från kommunfullmäktige ska fördelas och även hur mycket av driftbudgeten som avses läggas på underhåll inom respektive verksamhetsområde. Investerings- och underhållsplanen redovisar förslag till prioriterade investeringar för att byggnader och anläggningar ska vara i gott skick. Bland annat planeras det för skydd av ekosystem, röjning i skogen, energieffektivisering av gatubelysning, trygga utemiljöer, trafiksäkerhetshöjande åtgärder, tillgänglighetsanpassningar på Örsholmens badplats och beläggningsunderhåll.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner investerings- och underhållsplan och förslag till fördelning av pengar.

E-förslag om utveckling av Strandvägen i Karlstad

En Karlstadsbo föreslår i ett e-förslagen en rad förbättringar av Strandvägen som att farthinder anläggs, hastigheten sänks, att vägen enkelriktas, att en cykelbana byggs, att trottoaren tillgänglighetsanpassas och att belysningen förbättras. E-förslaget har fått 83 underskrifter. Hastigheten på Strandvägen är idag 40 km/h vilket är lämpligt eftersom den har en funktion i det större vägnätet. Om hastigheten sänks, vi anlägger farthinder eller enkelriktar trafiken finns risk att bilarna i stället tar Karlavägen där barn korsar vägen för att ta sig till och från skolan. När det gäller tillgänglighetsanpassningen av vägen är det viktigt att se till att gång- och cykelvägen inte lutar. Det finns det planer på att åtgärda.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden bifaller e-förslaget när det gäller tvärfall och jämnhet på trottoaren och avslås i övrigt.

Upphandling byggnation av två förskolor

Det ska byggas en ny förskola på Orrholmen med två avdelningar och åtta avdelningar som ersätter den befintliga. I centrum byggs just nu många nya bostäder och allt fler barnfamiljer väljer att bo centrumnära. Detta gör att området får ett ökat behov av förskoleplatser. Även på Stockfallet blir det en ny förskola då området växer och behovet att förskoleplatser ökar. Stormyrens förskola på Stockfallet blir också i två plan och ska byggas på en tomt öster om Stockfallets befintliga förskola.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra upphandling.

Handlingsplan för naturvårds- och friluftsplan

Förvaltningen har tagit fram en ny handlingsplan till naturvårds- och friluftsplanen för perioden 2021-2025 gällande de delar av kommunens arbete med naturvård och friluftsliv som teknik- och fastighetsnämnden ansvarar för. Handlingsplanen innehåller åtgärder som behövs för att leva upp till kommunens övergripande mål och nämndmål som handlar om att bevara den biologiska mångfalden och utveckla naturens värde för friluftslivet. I handlingsplanen står det bland annat att vi ska satsa på att tillgänglighetsanpassa vandringsleder, sätta ut fler insektshotell och insektsholkar, skydda naturområden, rusta upp bryggor och anlägga en brygga för vinterbad på Örsholmen.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner handlingsplanen.

Förskola och bostäder på Tullholmen

Coops gamla tomt på Tullholmen förvandlas just nu från ett industriområde till ett levande bostadsområde där omkring 1000 nya bostäder byggs. På området äger kommunen en tomt där det planeras för en förskola i bottenplan med bostäder över. Flera exploatörer har visat intresse för tomten. Kommunen har övervägt flera alternativ för att få till både en förskola och bostäder på marken och ser att det i ur koncernperspektiv skulle vara bra om KBAB bygger både förskola och bostäder. KBAB har även en markanvisning för att bygga bostäder i Väse och ska bygga dessa först innan de får bygga på Tullholmen. Markanvisningen på Tullholmen kopplas alltså till byggnationen i Väse som en dubbel markanvisning, som kommunen använder sig av för att främja byggnationen i Karlstads kransorter.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att förhandla fram ett markanvisningsavtal med KBAB och säkerställa att markanvisningen i Väse bebyggs först.

Marköverlåtelse för industri i Molkom

Ett estländsk företaget som har verksamhet inom slipning och polering av rostfritt stål vill köpa kommunal industrimark i Molkom för att bygga verksamhet där. Företaget samverkar med andra företag i Molkom och vill etablera sig i närheten av dem, på fastigheten som heter Upperud 1:2. I nya markpolicyn har kommunen tydliggjort att försäljning av mark utanför centralorten kan vara bra för att främja tillväxten.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att överlåta marken om ca 3500 kvadratmeter i enlighet med upprättat köpeavtal.

Exploateringsavtal Månsensberget

Månsgården Invest AB och Thon Property AB vill anlägga bygghandel och hem- och fritidshandel på Månsberget, strax öster om Bergviks handelsområde. Kommunen jobbar med en detaljplan för området. För att komma vidare med detaljplanearbetet krävs ett exploateringsavtal som reglerar kommunen och parternas åtagande och skyldigheter i byggnationen om detaljplanen antas och vinner laga kraft. Enligt avtalet ska exploatören köpa 1400 kvadratmeter mark av kommunen, och kommunen får i sin tur 20 000 kvadratmeter mark som ligger i området. Exploatören kommer även bekosta infrastrukturen som krävs, bland annat en cirkulationsplats och in- och utfarter till området.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner exploateringsavtalet.

Övriga beslut

Här är fler ärenden som nämnden hanterade och tog beslut kring.

  • Nämnden godkände uppräkning av spåravgifter för industrispårändring.
  • Nämnden godkände övergripande villkor för upplåtelse av enskild markvärme i allmän plats.
  • Nämnden valde en ledamot till Karlstads kommuns råd för konstnärlig gestaltning.
  • Nämnden godkände hyresreduktion som coronastöd och begär 474 000 kronor i bidrag av kommunstyrelsen som kompensation för den uteblivna intäkten för hyror under jan-mars och 474 000 för perioden april – juni förutsatt att det förslaget också godkänns av regeringen.
  • Nämnden begär 1,9 miljoner kronor i bidrag av kommunstyrelsen som kompensation för den uteblivna intäkten för markupplåtelserna 2021. Avgifterna slopades som en del av kommunens coronastöd.

Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 12 78  

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.