Gå direkt till innehåll
Förslag om att skapa naturreservat på Bergviks udde går ut på remiss
Förslag om att skapa naturreservat på Bergviks udde går ut på remiss

Pressmeddelande -

Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 16 juni

Två naturreservat, 20 båtplatser vid tillfälliga bryggor på Sommarro och Romstad samt stängsel vid järnvägsspår. Det är några av de ärenden som behandlades på teknik- och fastighetsnämnden idag.

E-förslag om vinteröppet utebad i centrala Karlstad

I ett e-förslag föreslår en Karlstadsbo att kommunen planerar och iordningställer en eller flera vinterbadplatser i centrala Karlstad. E-förslaget har fått 83 underskrifter. Vinterbadande har blivit alltmer populärt och förvaltningen ser positivt på förslaget. Orrholmsbadet skulle kunna vara en bra plats för vinterbad och där finns nu en stationär åretruntbadbrygga.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden beviljar e-förslaget.

Naturreservat på Bergviks udde

Bergviks udde är en skogsbevuxen udde vid Vänern, belägen strax väster om Karlstad tätort i direkt anslutning till Bergviks handelsområde. Udden är sedan många år tillbaka ett omtyckt utflyktsmål för Karlstadborna, då det är ett av relativt få områden nära tätorten där det är lätt att ta sig ut till Vänerstranden. En markerad vandringsled leder runt udden och det finns en iordningställd grillplats. I området finns ett rikt växt- och djurliv. Här har hittats flera naturvårdsintressanta vedinsekter, svampar och fågelarter. Bland annat finns tallticka i området som är en av kommunens ansvarsarter. Genom att bilda ett naturreservat kan kommunen långsiktigt säkerställa att ett värdefullt rekreationsområde, som också innehåller betydande naturvärden, bevaras och utvecklas.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förslaget till bildande av naturreservatet Bergviks udde och skickar det på remiss.

Naturreservat på Bålberget

Bålberget är en skogbevuxen höjd omgiven av villabebyggelse i alla riktningar som är belägen i Älvenäs i Vålberg. Närheten till bebyggelse gör den till ett viktigt strövområde för de närboende. Den närbelägna förskolan har skogen som ett återkommande utflyktsmål. Skogen i området är varierad med en blandning av hällmarkstallskog, blandskog och lövskog. Det ger möjlighet till många olika upplevelser. Genom att bilda ett naturreservat kan kommunen långsiktigt säkerställa att ett värdefullt rekreationsområde, som också innehåller betydande naturvärden, bevaras och utvecklas.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förslaget till bildande av naturreservatet Bålberget och skickar det på remiss.

Tillfälliga bryggor på Sommarro och Romstad

Kommunen jobbar sedan en tid tillbaka med att ta fram en detaljplan för nya samordnade brygganläggningar i Klarälven längs Romstad och Sommarro. Arbetet påbörjades efter kommunen tog bort de olovliga båt- och vistelsebryggor som låg i älven. Innan detaljplanen är klar vill kommunen lägga ut tillfälliga båtbryggor på både Sommarro- och Romstadssida av älven. Sammanlagt skulle omkring 20 nya båtplatser skapas för de som bor längs älven. Bryggorna för båtplatser blir en tillfällig lösning fram till dess att påbörjade detaljplanen för området har vunnit laga kraft. Båtplatserna kommer inte ingå i det kommunala båtplatssystemet, och kommunala båtplatskön, utan föreslås upplåtas till bryggföreningar i området.

Beslut: Teknik- och fastighetsförvaltningen får i uppdrag att förhandla fram ett avtal med bryggföreningarna i områdena Romstad och Sommaro för att driva och förvalta temporära bryggor i älven.

Flytbrygga på Örsholmen

Solstadens Marina AB vill anlägga och disponera en flytbrygga inom vattenområdet som tillhör kommunens på Örsholmen. Företaget ska flytta till nya lokaler och har behov av en flytbrygga för att ta emot båtar som behöver lagas. Företaget hade en liknande brygga vid de förra lokalerna. Som markägare anser teknik- och fastighetsförvaltningen att det finns goda skäl att tillåta bryggan. Om förvaltningen ska kunna ge tillstånd för den krävs det dock att teknik- och fastighetsnämnden först beslutar om ett avsteg från bryggpolicyn.

Beslut: Solstadens Marina AB beviljas till och med 2026-04-06, genom avsteg från bryggpolicyn, tillfälligt tillstånd att anlägga och vidmakthålla en flytbrygga för egen verksamhet inom Örsholmen 1:1.

Avslut av servicegaranti för lekplatser

Servicegarantier infördes i kommunen 2012. Syftet med dessa garantier var att förtydliga vilken service Karlstadsbor och företagare kan förvänta sig och att klargöra vad som händer om kommunen inte når upp till utlovad servicenivå. Servicegarantin avslutas nu eftersom den inte bidrar till att höja lekplatsernas kvalitét. Arbetet med att skapa trygga och säkra lekmiljöer med goda lekvärden fortsätter även utan servicegarantin. Tiden som lagts på att följa upp garantin vid varje delårs- och helårsbokslut kan nu användas till annat.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden avslutar servicegarantin ”Vi garanterar kvalitetssäkrade lekplatser”.

Medfinansiering av stängsel vid järnvägsspår

Stängsel vid järnvägsspår sätts upp för att förhindra spårspring som kan leda till olyckor och Trafikverket planerar att sätta upp stängsel på Våxnäs, Råtorp, Skåre och Stodene. Enligt lag ska kommunen besluta om stängsel och Trafikverket sätter sedan upp dem och underhåller dem. Förvaltningen och Trafikverket har tagit fram ett förslag till avtal för planerade stängselåtgärder för åren 2021-2023.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner medfinansieringsavtalet.

Politiskt initiativ för att stärka den biologiska mångfalden

Det blågröna styret vill genom ett politiskt initiativ stärka den biologiska mångfalden genom att ge förvaltningen i uppdrag att utveckla ett antal parker mot teman som stärker den biologiska mångfalden och bidrar till mer kunskap om olika arter. I uppdraget ska förvaltningen tillsammans med berörda verksamheter och närboende även se över möjligheten till att ha till exempel bikupor, insektshotell eller fruktträd vid kommunens fastigheter.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att stärka den biologiska mångfalden vid kommunen parker och fastigheter. Återredovisning sker till nämnden i december 2021.

Övriga beslut

Här är fler ärenden som nämnden hanterade och tog beslut kring.

  • Nämnden biföll en motion från Socialdemokraterna om en folkhälsopark i Norsbygden avseende behovet av mötesplatser. Förvaltningen får i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder samordna samtliga aktuella kommunala initiativ i Norsbygden i form av denna motion om behov av mötesplatser för rörelse och skapande, utredning om sim- och sporthall, Byggvision Norsbygden, förstudie om skatepark m.fl. i en sammanhållen undersökande process.
  • Nämnden avslog en motion från Karlstadspartiet Livskvalitet som handlar om att kommunen borde utreda möjligheten att nyttja övervåningen i landshövdingegården för café- och restaurangverksamhet. Motionen avslås med hänvisning till att det redan finns en utredning i form av en förstudie, och ett beslut från 2016 om att det inte ska vara café i landshövdingegården.
  • Nämnden avstår från att yttra sig i en motion från Karlstadspartiet Livskvalitet om att säga upp hyresavtalet på representationsvåningen i kvarteret Almen. Nämnden hänvisar motionen till omvärldsnämnden som är hyresgäst.
  • Nämnden avslår en motion från Karlstadspartiet Livskvalitet om att erbjuda föreningar och företagare möjlighet att nyttja motionscentralen och Skutbergsgården för servering. Motionen avslås i avvaktan på politiska beslut för Skutbergets friluftsområde.
  • Nämnden godkände ett remissvar till som handlar om Boverkets promemoria ”Önskemål om utökat bemyndigande att meddela föreskrifter för friytor”. Nämnden instämmer i Boverkets förslag om ett utökat bemyndigande att meddela föreskrifter om friyta för lek och utevistelse vid fritidshem, skolor, förskolor och annan jämförlig verksamhet.
  • Nämnden godkände återapporteringen av resultatet från förstudien om läkemedelsrester i Sjöstadsverket. Och ger förvaltningen i uppdrag att gå vidare med att utreda förekomst och reningsbehov av övriga, icke läkemedelsrelaterade mikroföroreningar, såsom exempelvis bisfenol A, nonylfenol, PFOS och PFOA under en period av cirka 12 månader.
  • Nämnden godkände ett samrådsyttrande för bebyggelseutredning Önnerud.
  • Nämnden avslår Chaos events önskemål om att nyttja kommunens mark på Södra Härtsöga. Önskemålet avslås med hänvisning till ett eventuellt naturreservat i området och att det ligger inom Sörmons vattenskyddsområde. Förvaltningen får i uppdrag att diskutera med företaget om kommunen kan erbjuda någon annan plats som möjliggör att samla deras verksamhet, både nuvarande och verksamheten på Vidön.
  • Nämnden godkänner tre friköp av bostadsarrenden på Östra Dingelsundet. Dingelsundet utvecklas just nu från ett sommarstugeområde till en villaidyll i naturmiljö och detaljplanen för området har vunnit laga kraft.
  • Nämnden beslutade att hyra in lokaler i Karolinen för både förskoleverksamhet och för personal på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.
  • Nämnden godkände dokumentplan process 32.1 Drift och underhåll.
  • Nämnden gav sitt medgivande till Stiftelsen Karlstads Hemvärnsgård att genomföra en marköverlåtelse till Kasernhöjden Fastighet AB. Marken gavs i gåva av Karlstads kommun till stiftelsen år 2000 och gåvobrevet innehåller ett förbehåll om att kommunen måste ge sitt medgivande till överlåtelser.

Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 12 78  

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.