Gå direkt till innehåll
Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 11 december

Pressmeddelande -

Beslut i korthet teknik- och fastighetsnämnden 11 december

En handlingsplan för att göra älvstränderna mer attraktiva, ett e-förslag om att öka säkerheten på Klarälvsbanan och fördelning 15 miljoner för att utveckla Skutberget. Det är några av de ärenden som behandlades på teknik- och fastighetsnämnden idag.

Motion om bilräknare

Vänsterpartiet har lämnat in en motion om att förvaltningen ska ta fram en plan för placering av bilräknare av samma slag som cykelräknarna. Tanken är att använda bilräknarna för att kunna minska privatbilismen med hjälp av olika kampanjer. I dagsläget mäter vi trafikflöden på ett antal gator runt om i tätorten. Det är manuella mätningar som görs med slang i ungefär två veckor per plats. Det går också att få ut trafikflödesdata ur våra hastighetspåminnare. I dagsläget så täcker de manuella mätningarna vårt behov. Fasta mätpunkter skulle på sikt kunna vara ett komplement till våra manuella räknare om det kan installeras och skötas till en rimlig kostnad.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden återremitterar motionen för att få ett tydligare svar kring värdet av att använda bilräkningen som en del i arbetet med att minska privatbilismen.

E-förslag om ökad säkerhet kring Klarälvsbanan

I ett e-förslag föreslår en Karlstadsbo åtgärder för att få ner höga cykelhastigheter på gång- och cykelleden Klarälvsbanan, där den går inom stadsdelarna Södra Kroppkärr, Norra Kroppkärr och Lorensberg. E-förslaget har fått 144 underskrifter. Genom att sätta upp varningsskyltar, begränsa hastigheten med 30 km/h från Kroppkärrssjön till Stockfallsviadukten och röja sly längs sträckan tror förvaltningen att trafiksäkerheten kan bli bättre. Något kommunen får göra tillsammans med övriga kommuner som förvaltar Klarälvsbanan. Däremot så kan olika typer av farthinder för cyklister öka olycksrisken och ses inte som ett bra alternativ.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner delar av e-förslaget och avslår delarna som handlar om att införa farthinder och flytta starten av banan.

Riktlinje för delbetalning av anläggningsavgift för VA

Kommunen bygger ut VA-nätet till områden som tidigare inte haft kommunalt vatten och avlopp. När nätet är utbyggt, och det finns en förbindelsepunkt där fastighetsägaren kan koppla på sig, måste de betala en anläggningsavgift. Om fastighetsägaren har svårt att betala allt i en klumpsumma så kan hen göra delbetalningar. För att underlätta handläggningen av ansökningar om att delbetala har VA-avdelningen tagit fram nya riktlinjer för detta. I riktlinjerna står det bland annat att fastighetsägaren i första hand ska kontakta en bank och om lånet inte beviljas kan delbetalning hos kommunen bli aktuell. Hela anläggningsavgiften ska vara betald senast inom tio år men fastighetsägaren kan när som helst betalas av lånet i sin helhet.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner riktlinjer för delbetalning av anläggningsavgift VA och delegerar till enhetschefen på kund- och verksamhetsstöd VA att i samråd med ekonomichef besluta om delbetalning av anläggningsavgift.

Handlingsplan för attraktivare älvstränder

Under år 2018 fick teknik- och fastighetsförvaltningen i uppdrag att ta fram en handlingsplan med enklare åtgärder för att göra Karlstads älvstränder mer attraktiva och besöksvänliga. Med enklare åtgärder menas åtgärder som kan rymmas inom verksamhetens ordinarie budget. Detta är punkterna i handlingsplanen:

  • Rusta upp entrén och rastplatser längs Frödingleden.
  • Säsongsbetonade aktiviteter som bidrar till aktivitet i älvrummet som till exempel de pop-up-pianon kommunen ställde ut under sommaren 2019.
  • Uppställningsplatser för ekor.
  • Tillgänglighetsanpassade iläggningsplatser för kajak.
  • Skötselplan för pråmkanalen och inre hamn.
  • Hitta platser för angöringsbryggor med vistelsevärden. För att anlägga en brygga i älven krävs stöd i gällande detaljplan. Därför ska informationen om lämpliga platser för angöringsbryggor och utformning belysas i samband med olika projekt i älvrummet och om möjligt implementeras i de pågående projekten.

Åtgärderna är tänkta att påbörjas under 2020-2022.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden antar handlingsplanen.

Ändrat arrendeavtal för kolonilottsförening

Förvaltningen omförhandlar arrendeavtalet med Kroppkärrs koloniområde och har under året tagit fram ett avtalsförslag som föreningen sett över. Det nya arrendeavtalet är till stor del baserat på marknadsvärdet som tagits fram av en extern värderare. Eftersom förra avtalet skrevs på 90-talet har värdet ökat mycket. Även fastighetsskatten har ökat och i dagsläget betalar kommunen mer pengar i skatt för kolonilottsområdet än vad de får in på arrendet. Föreningen är inte nöjda med det nya avtalsförslaget utan vill ha en lägre höjning och längre tid på sig innan man kan betala den slutgiltiga arrendenivån. Om inte parterna kommer överens så kommer ärendet avgöras i arrendenämnden. Arrendenämnden kan då komma till ett förlikningsförslag som behöver ett snabbt beslut. Förvaltningen vill därför att nämnden delegerar beslutsrätten i ärendet till arbetsutskottet.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden delegerar till arbetsutskottet att fatta beslut om arrendeavgiften. De delegerar också ansvaret att skriva på arrendeavtalet till teknik- och fastighetsdirektören.

Fördelning av pengar för att utveckla Skutberget

Teknik- och fastighetsnämnden har fått 15 miljoner kronor för att utveckla Skutbergets friluftsområde under 2020. Dessa satsningar är inte beroende av att detaljplanen eller visionen antas utan kommer genomföras under 2020 oavsett beslut i kommunfullmäktige 19 december. Pengarna fördelas på följande åtgärder, byggnationer och renoveringar:

ÅTGÄRD

KOSTNAD

Upprustning Fintatorpsgård 2 100 00 kr
Yta, tillstånd och elförsörjning för foodtrucks. 40 000 kr
Häng- och rekreationsytor på platån vid Skutbergsgården. Som till exempel hängmattor, solstolar och lekaktiviteter 200 000 kr
Äventyrslekplats vid friluftsbyn 5 800 000 kr
Toalettlänga, varav en tillgänglighetsanpassad 2 000 000 kr
Naturparkour 100 000 kr
Upprustning och målning av två uthus i friluftsbyn 400 000 kr
Tre nya grillplatser 60 000 kr
Parkering och toaletter för höghöjdsbana och aktiviteter på fälten. 1 000 000 kr
Parkeringsområde med 80 platser i västra entréområdet 1 000 000 kr
Ny startplats för mountainbikebana 500 000 kr
Återställning av återtagen mark från First camp 200 000 kr
Trädplantering på First camps före detta område 400 000 kr
Ny entrémarkör eller skyltning för östra entrén. Kommer att ordnas under 2021. 600 000 kr

Fyra procent av summan, alltså 600 000 kronor, har inte fördelats och används som reserv.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner fördelningen.

Prioritering av förstudier för långsiktig investering

För att kunna ha en långsiktig planering av hur Karlstad ska utvecklas i form av infrastruktur, grönområden, skolor, förskolor och andra kommunala lokaler inom en tioårsperiod så gör kommunen en långsiktig investeringsplan. Förvaltningen har pekat ut ett antal förstudier och planeringsprojekt som bör prioriteras i den långsiktiga investeringsplanen som behandlas i kommunfullmäktige.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner förvaltningens prioritering

Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 12 78

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.