Gå direkt till innehåll
Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 23 november

Pressmeddelande -

Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 23 november

Teknik- och fastighetsnämnden beslutade bland annat om en gemensam resurs för hantering av slam i Karlstadsregionen, återrapport och arbete med biologisk mångfald inom kommunens fastigheter och e-förslag om fler hundrastgårdar. Här kan du läsa mer om några av besluten som fattades vid dagens sammanträde.

Avtalssamverkan ska möjliggöra att Karlstadsregionen hanterar slam på ett bättre sätt

Slamhanteringen från våra avloppsledningar är en utmaning för kommunerna inom Karlstadsregionen i fråga om att minska spridningen av miljöfarliga ämnen. Kommunerna i Karlstadsregionen, Forshaga, Grums, Hammarö och Kil, ligger inom samma geografiska område och därmed påverkas alla av hur slammet hanteras.

Ett förslag till en avtalssamverkan mellan kommunerna har sammanställts för att kunna anställa en gemensam resurs att arbeta med certifieringssystemet Revaq för samtliga kommuner i Karlstadsregionen. En avtalssamverkan skulle innebära att samtliga kommuner kan Revaq-certifieras för att säkerställa en kvalitetssäkrad slamhantering och att lagkrav efterföljs. Karlstads kommun är sedan många år Revaq-certifierade och har inrättat rutiner, arbetssätt och har kompetens inom området.

Beslut: Avtalssamverkan för gemensam resurs inom slamhantering godkändes. Kostnaden för avtalssamverkan hanteras inom ramen för VA-budgeten.

Motion om att utreda vilka åtgärder som krävs för att göra sessionssalen tillgänglig för ledamöter oavsett funktionsvariation

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Joakim Vennerström (V), Per Strömgren (V), Anders Hammarström (V), Björn Molin (V) och Parvane Assadbegli (V) att det ska göras en utredning med funktionsnedsättning i fokus för att se vilka åtgärder som krävs för att alla ska kunna delta som ledamot oavsett eventuell funktionsnedsättning. I dagsläget finns inga ordinarie platser för ledamöter med
funktionsnedsättning.

Beslut: Nämnden godkände teknik- och fastighetsförvaltningens förslag om att utreda tillgängligheten i sessionssalen inom den planeringsfas för bibliotekshuset som redan pågår.

Återrapport om politiskt initiativ för biologisk mångfald

Utifrån ett politiskt initiativ från Henrik Lander (C), Monika Bubholz (MP), Mats Bergman (M), Rebecka Ingsmy (M), Magnus Tuneld (L) och Jan Länsberg (KD) beslutade teknik- och fastighetsnämnden den 16 juni 2021 att ge teknik- och fastighetsförvaltningen i uppdrag att stärka den biologiska mångfalden vid kommunens fastigheter och utveckla ett antal parker mot teman som stärker den biologiska mångfalden och bidrar till mer kunskap om olika arter. Ärendet återrapporterade den 23 mars 2022, nämnden beslutade då om att ytterligare en uppföljning skulle göras i november 2022 med en tydligare beskrivning av fastighetsrelaterade åtgärder.

Kommunens fastighetsavdelning arbetar med att öka den biologiska mångfalden och i flera av byggriktlinjerna finns krav som bidrar till detta. Några exempel som togs upp i återrapporten är:

  • Vid kommunens fastigheter väljer man växter som gynnar pollinerare, och ser till att det planteras olika typer av växter för att skapa en lång blomningsperiod.
  • På vårdboendet Åsbacka finns en damm, som dels fungerar som dagvattenmagasin, dels som ett hem för grodor och salamandrar.
  • På flera vårdboenden finns någon slags vattenanläggning som både tillför trivsel och fyller funktion som vattenhål för insekter och fåglar.
  • På de flesta skolor och förskolor växer bärbuskar av olika slag, som både gynnar verksamheten och pollinerare.

Beslut: Teknik- och fastighetsförvaltningens återrapport till det politiska initiativet om biologisk mångfald godkänns.

E-förslag om hundrastgårdar

I ett e-förslag till kommunen föreslår en medborgare att kommunen ska ordna fler hundrastgårdar. E-förslaget har fått 154 gilla-reaktioner och 44 kommentarer. Kommentarerna anspelar på hundens friskvårdande betydelse för människan och hundrastgårdarnas funktion som social mötesplats för hundar och hundägare.

Det finns i nuläget en kommunal hundrastgård Sandbäcken i stadsdelen Klara i Karlstad, som snart flyttas till Leret på Lamberget. Utöver den finns två hundrastgårdar upplåtna på kommunal mark; en privat hundrastgård i Molkom och schäferhundklubbens på Örsholmen.Förvaltningen anser att de förändringar i antal hundar, behov av mötesplatser för både hundar och människor som skett sedan 2015 gör att det finns ett behov av att revidera och uppdatera planen för hundrastgårdar i Karlstads kommun.

Beslut: Nämnden godkänner e-förslaget under förutsättning att kommunfullmäktige anvisar teknik- och fastighetsnämnden särskilda medel för byggnation och drift av kommunala hundrastgårdar. Teknik- och fastighetsförvaltningen ges i uppdrag att uppdatera
”Plan för hundrastgårdar i Karlstads kommun” från 2015 och återredovisa den reviderade planen till nämnden tillsammans med ett förslag till äskande inom ramen för kommunens budgetprocess för åren 2024-2026.

Teknik- och fastighetsförvaltningens remissvar på förslag på ny riktlinje för investeringsstyrning

Kommunledningskontoret har fått i uppdrag att utreda den sammantagna investeringsprocessen inom koncernen. Ett förslag på riktlinje för investeringsstyrning har tagits fram. Syftet med riktlinjen är att skapa en långsiktig investeringsstyrning med ett koncernperspektiv.

Beslut: Nämnden godkände teknik- och fastighetsförvaltningens yttrande över remissen Riktlinje investeringsstyrning.

Övriga beslut från dagens nämnd

  • Nämnden godkände teknik- och fastighetsförvaltningens samrådsyttrande om detaljplanen för kvarteret Lammet på Tormestad.
  • Nämnden godkände en intern rapport om laddinfrastruktur på kommunal mark i mindre tätorter och bostadsområden.
  • Nämnden godkände förslag om utvidgad inhyrning av kontorslokaler för arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Samtliga ärenden och handlingar

Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.   

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), teknik- och fastighetsnämndens ordförande, 054-540 12 78

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.