Gå direkt till innehåll
Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 19 oktober

Pressmeddelande -

Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 19 oktober

Teknik- och fastighetsnämnden beslutade bland annat om åtgärder för att spara el, att begära en planändring för att kunna ta ut parkeringsavgift på parkeringen vid Tingvalla sportcenter och att ansöka om rivningslov för att riva den blå kranen i yttre hamn. Här kan du läsa mer om några av besluten som fattades vid dagens sammanträde.

Tillsammans sparar vi el

Runt om i Europa stiger elpriserna - vilket slår hårt mot både individer och samhället. Inför vintern är det avgörande att vi alla bidrar till att minska elanvändningen för att undvika en bristsituation. Teknik- och fastighetsförvaltningen har sett över vilka åtgärder förvaltningen kan göra för att spara el och redovisat genomförda, pågående och förslag på kommande åtgärder. Förvaltningen föreslår att isbanan på torget inte spolas upp i år, att julbelysning begränsas till en kortare period än vanligt, att bastuanvändning begränsas och att gatubelysning dimras under vissa tider på dygnet, på ett sätt som inte påverkar den upplevda tryggheten.

Beslut: Nämnden godkänner redovisningen och godkänner förvaltningens förslag på åtgärder för att minska elförbrukningen.

Planändring ska begäras för att kunna införa parkeringsavgift vid Tingvalla sportcenter

Teknik- och fastighetsförvaltningen vill begära en planändring för marken som utgör parkeringen vid Tingvalla sportcenter, för att göra det möjligt att ta ut parkeringsavgift i området. Genom att införa parkeringsavgift på området skulle kommunen ha samma förutsättningar vid Tingvalla Sportcenter som många andra idrottsplatser i Karlstad, som exempelvis Sundstabadet och Solstadens sportcenter. Samma avgift skulle vara aktuell på samtliga platser, i dagsläget 4 kr/h dagtid, 2 kr/h natt och 20 kr per dygn. Att området skulle få en parkeringsavgift innebär också att de som använder parkeringen betalar för driften och underhållet, istället för skattebetalaren.

Beslut: Nämnden begär hos stadsbyggnadsnämnden att detaljplanen vid parkeringsområdet på Tingvalla sportcenter, inom del av Karlstad Sandbäcken 1:2, ändras så det är möjligt att införa avgiftsbelagd parkering på kvartersmark.

Nya gatuparkeringar vid Sandbäcken

I och med byggandet av bostadsprojektet Klara park försvinner cirka 200 allmänt tillgängliga parkeringsplatser där området ska byggas. Det finns därför behov av att återskapa nya parkeringsmöjligheter och till viss del bör detta kunna ske inom gatumark i Klara. Teknik och fastighetsförvaltningen har därför tittat på var man enkelt kan anlägga nya billigare platser för att underlätta parkeringssituationen och hittat att man utan någon ombyggnad kan använda Sandbäcksgatan och Kaserngatan för parkering. Eftersom platserna hamnar ganska långt från centrum kan den lägre taxan blå zon motiveras för dessa platser. Det skulle
ge en kostnad på cirka 35 kronor per dag.

Beslut: Nämnden godkänner förslaget om att nya parkeringsplatser regleras längs Sandbäcksgatan och Kaserngatan och får zontillhörigheten blå zon.

Återrapport om uppdaterade kalkyler och omprioritering av projekt

Med anledning av den höga inflationen har teknik- och fastighetsnämnden fått i uppdrag av kommunfullmäktige att se över kalkylerna för redan beslutade investeringsprojekt. Kalkylerna visar på risk för kostnadsökningar i pågående projekt på omkring 70 miljoner kronor.

Teknik- och fastighetsnämnden föreslår att fyra projekt, som ännu ej påbörjats, skjuts fram i tid för att skapa utrymme för befarade kostnadsökningar i redan påbörjade investeringsprojekt. Projekten som förvaltningen föreslår är idrottshall i Vålberg, översvämningsskydd i Skåre, konstgräs på Kroppkärr och hiss och kiosk i Mariebergsskogen. Det skulle ge omkring 100 miljoner kronor att prioritera om.

Beslut: Nämnden godkänner återredovisningen och skickar den vidare till kommunstyrelsen.

Rivningslov ska sökas för Blå kranen i yttre hamn

Teknik- och fastighetsförvaltningen vill ansöka om rivningslov för att riva den stora blå kranen som står i yttre hamnområdet. Kranen är inte längre i bruk och börjar få ett underhållsbehov. De senaste åren har den fört med sig kostnader då förvaltningen behövt spärra av den för att den använts som hopptorn.

Beslut: Nämnden godkänner förslaget om att ansöka om rivningslov för den blå kranen.

Ett urval av övriga ärenden som togs upp under dagens nämnd:

  • Reviderade riktlinjer för prissättning av kommunens mark godkändes.

  • Nämnden godkände återrapport om utredning om solceller på koncernens fastigheter och skickar den vidare till kommunstyrelsen.

  • Nämnden godkände förslag till reviderade taxor och taxeföreskrifter för upplåtelse av offentlig plats, gäller från och med 1 januari 2023.

  • Långsiktig investeringsplan 2025-2032 godkändes och skickas vidare till kommunstyrelsen.

  • Nämnden beslutade om ett antal taxe- och avgiftsärenden som ska vidare till beslut i kommunfullmäktige. Förslagen rör VA-taxan, VA-taxans anläggningsavgift och taxa för tömning av fettavskiljare.

  • Motion om att utreda förutsättningar för att öppna skolornas musiksalar för föreningslivet godkändes för vidare utredning i samverkan med berörda förvaltningar.

  • Förslag till fortsatt arbete med bildande av ett kommunalt naturreservat vid
    Älvsbacka hembygdsgård i Torsked godkändes.

  • Förslag om särskilt tillägg för skredförebyggande åtgärder utmed Åstorpsbäcken i Vålberg godkändes.

För mer information: 

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.   

Kontaktpersoner:

Anders Tallgren (S), vice ordförande och dagens mötesordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 10 45      

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72  

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.