Gå direkt till innehåll
Beslut fattat om nästa steg i utvecklingen av Skutberget

Pressmeddelande -

Beslut fattat om nästa steg i utvecklingen av Skutberget

Denna och nästa vecka fattas två olika beslut om utvecklingen av Skutberget. Idag godkände stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott att detaljplanen för sagovärlden Muminvärlden ska gå ut på granskning. På tisdag den 21 maj ska kommunstyrelsen ta ställning till samrådsredogörelsen för visionen/planprogrammet som beskriver utvecklingen av Skutberget som friluftsområde. 

– Kommunens arbete med att utveckla Skutberget går framåt som planerat. Ambitionen är fortsatt att göra området mer attraktivt så att fler invånare och besökare vill komma dit. Vi räknar med att kunna fatta de slutliga besluten i kommunfullmäktige i slutet av året, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M).

– När det gäller detaljplanen har kommunen tagit intryck av synpunkter som vi fick in under samrådet och gjort förändringar som bland annat innebär mindre påverkan på miljö och närboende. Planen på att möjliggöra för en naturnära sagovärld ligger fast, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Om det fattade beslutet:

Idag den 15 maj har stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott fattat beslut om att en bearbetad version av detaljplanen för en sagovärld på Skutberget ska gå ut på granskning.

Tillväxtutskottet har den 13 maj berett förslaget till samrådsredogörelse med hantering av inkomna yttranden och förslag till fortsatt arbete för vision/planprogram för frilufts- och rekreationsområdet inför beslut i kommunstyrelsen.

Granskningen av detaljplanen pågår från och med 16 maj fram till den 20 juni. Beslut om samrådsredogörelsen avseende visionen/planprogrammet ska fattas av kommunstyrelsen den 21 maj.

Några av ändringarna i den bearbetade detaljplanen

Mindre miljöpåverkan:

  • Ingen byggnation inom 10 meter från strandlinjen.
  • Fler gamla byggnader med kulturvärden bevaras.
  • Entreprenören ska säkerställa biologisk mångfald i området.
  • Befintlig natur som exempelvis vass (som inte röjs idag) ska bevaras och skötas av entreprenören.
  • Ingen angränsande naturmark får tas i anspråk under utbyggnadstiden.

Tydligare krav på byggnader:

  • Muminhusets höjd begränsas hårdare. Endast taket får sticka upp ovanför träden.
  • Entreprenören måste samråda med kommunen innan om- och nybyggnationer.
  • Specificerade krav på materialval och färgsättning för restaurangen, så att den ska smälta in med omgivningen.

Mindre påverkan för närboende:

  • Teaterscenen ska riktas mot norr för att ge mindre ljud i närliggande bostadsområde.
  • En ny mätning visar att den nuvarande trafiken är mindre än vad vi först räknat med, därmed minskar risken för köer när sagovärlden har invigts.

Några punkter om arbetet med planprogrammet efter samrådet:

  • Synpunkter från samrådet har tagits om hand och redovisas med kommunens kommentarer och förslag till fortsatt arbete i en samrådsredogörelse, efter beslut i kommunstyrelsen den 21 maj.
  • Tekniska utredningar har gjorts som visar att den nya badviken i områdets västra delar är genomförbar.
  • En överenskommelse om markbyte, som bland annat är viktigt för genomförbarheten av visionen, har träffats mellan kommunen och campingen.
  • En handlingsplan innehållande investeringsekonomi, prioriteringar och utbyggnadsskeden tas fram inför godkännandet av programmet.

För mer information kontakta:

Erik Nilsson (KD), kommunalråd, telefon 070-001 03 21

Håkan Holm Alteblad (S), förste vice ordförande stadsbyggnadsnämnden, telefon 070-529 31 29

Emelie Dronsfield, stadsbyggnadsplanerare, telefon 054-540 45 47

Ann Catrin Kärnä, översiktsplanerare, telefon 054-540 10 75

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.