Gå direkt till innehåll
Barn- och ungdomsnämndens beslut i korthet 8 april

Pressmeddelande -

Barn- och ungdomsnämndens beslut i korthet 8 april

Det här var några av de ärenden som barn- och ungdomsnämnden beslutade om på sitt sammanträde den 8 april.

Strategisk plan och budget 2021 - 2023

Barn- och ungdomsnämnden har tagit fram en plan och budget för kommande tre år. Den har sin utgångspunkt i kommunens övergripande mål och ska bidra till att dessa uppfylls. Den strategiska planen innehåller också långsiktiga omvärldsförändringar samt ekonomiska och verksamhetsmässiga prioriteringar samt investeringsbudget för åren 2021 – 2023.

28,2 mkr kommer att behövas för att bibehålla personaltätheten, lokalhyresökningar, löneökningar och övriga prisökningar. Barn- och ungdomsnämnden begär också ökat anslag för att täcka kostnader för de verksamheter som tidigare omfattats av statsbidrag. 9,1 mkr behövs för att förbättra personaltätheten under 2021 med 0,1 barn per pedagog inom förskolans verksamheter.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

1.Strategisk plan och budget 2021 - 2023 för barn- och ungdomsnämnden godkänns.

2.Paragrafen förklaras omedelbart justerad.

Ansvarig handläggare: Christina Widén, ekonomichef, 054-540 29 02

Lokalbehovsplan för år 2021 - 2027

Barn- och ungdomsnämnden har tagit fram en lokalbehovsplan för var i Karlstad det finns eller kan finnas behov av att bygga nya förskolor, skolor samt centralkök. Planen är baserad på Karlstads framtida bostadsexploatering och befolkningsprognos.

Mellan år 2019 och 2027 visar befolkningsprognosen på en ökning med drygt 400 barn i förskolan och drygt 1000 elever i grundskolan. Barn- och ungdomsförvaltningen har tillsammans med teknik- och fastighetsförvaltningen inlett en förstudie för att utreda behovet av en ny förskola centralt. De vill även inleda en förstudie för att se över hela kommunens högstadiekapacitet samt hur många elevplatser det ska byggas för i en ny central högstadieskola.

Stadsdelarna Skåre och Stodene behöver ses över, och även tillagningsköken som barn- och ungdomsförvaltningen driver för vård- och omsorgsförvaltningens räkning. Andra områden som behöver ses över vad gäller behov av förskolor och skolor är bland annat Jakobsberg, Välsviken, Vallargärdet och Zakrisdal/Katrineberg.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

  1. Lokalbehovsplan 2021 – 2027 för barn- och ungdomsnämnden godkänns.
  2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.

Ansvarig handläggare: Christina Widén, ekonomichef, 054-540 29 02

Uppföljning av intern kontrollplan för 2019

Enligt kommunallagen ska varje nämnd ha ett internt kontrollsystem för sitt eget verksamhetsområde. Mål som den interna kontrollen ska uppnå handlar bland annat om kostnadseffektiv verksamhet, ändamålsenlig information om ekonomi och verksamhet, efterlevnad av lagar samt uppföljning av de mål som kommunfullmäktige fastställt.

Barn- och ungdomsnämndens interna kontrollområden presenteras efter genomförd risk- och väsentlighetsanalys varje år i nämndens plan för kommande års interna kontroll.

Följande områden har granskats:

  • Vid enheten bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling, diskriminering och trakasserier av elever.
  • Elevhälsan används främst förebyggande och hälsofrämjande för att stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål.
  • Det finns väl utvecklade rutiner för hur barns behov av särskilt stöd upptäcks.
  • Elever med långvarig och upprepad frånvaro.
  • Avgiftsfri skola, (läxor i lågstadiet som kräver digitala hjälpmedel samt profiler där utrustning krävs).
  • HR – Förebyggande hälsoarbete vid personals upprepade sjukfrånvaro.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

  1. Uppföljningen godkänns.
  2. Föreslagna åtgärder genomförs i enlighet med skrivelser i planen.

Ansvarig handläggare:
Anna-Lena Norlander Groth, avdelningschef, verksamhets- och ledningsstöd, 054-540 29 03 

Färdighetsprov

Tre av kommunens grundskolor anordnar utbildningar som kräver att eleverna har särskilda färdigheter i ett ämne för att kunna tillgodose sig utbildningen på ett bra sätt. På Norrstrandsskolan kan elever söka till musikklass och på Rudsskolan och Ilandaskolan finns möjlighet till elevens val inom idrott och hälsa med inriktning hockey. Elevens val hockey sker i samarbete med Färjestads BK.

Från och med årskurs 7 får en skola använda färdighetsprov som grund för antagning till en enhet eller elevgrupp inom ämnena bild, idrott och hälsa, musik eller slöjd. Från och med årskurs 4 krävs det beslut från Skolinspektionen för att få använda färdighetsprov, vilket Norrstrandsskolan har för sina musikklasser.

När färdighetsprov används som grund för urval får inga andra urvalsgrunder användas. Det innebär att färdighetsprovet åsidosätter de urvalskriterier som barn- och ungdomsnämnden fattade beslut om i november 2019 för dessa elevgrupper.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

  1. Följande skolor godkänns få använda färdighetsprov i enlighet med 9 kap. 25 § skolförordningen som villkor för antagningen eller som grund för urval när det finns fler sökande än platser

    - Norrstrandsskolan, inför årskurs 4-9 musikgrupp med 30 platser.
    - Rudsskolan, inför årskurs 7 hockeygrupp med 26 platser.
    - Ilandaskolan, inför årskurs 7 hockeygrupp med 24 platser.
  2. Barn- och ungdomsförvaltningen får i uppdrag att se över avtalet med Färjestad BK.
  3. Barn- och ungdomsförvaltningen får i uppdrag att utreda hur Karlstads kommuns grundskolor kan samverka mer med föreningar organisationer och näringsliv i Karlstads kommun. Utredningen ska utgå från likvärdig och jämlik utbildning och ge förslag på aktuella och möjliga samverkansformer, profiler och inriktningar. Återrapport till barn- och ungdomsnämnden senast januari 2021.

Ansvarig handläggare: Maria Kjällström, skoldirektör, 054-540 39 82

Tillägg i delegeringsordningen på grund av det nya coronaviruset

Barn- och ungdomsnämndens delegeringsordning har ändrats för att säkerställa snabba beslut med anledning av en eventuell smittspridning av det nya coronaviruset. 

5.1.7 och 5.1.8 gäller beslut om att stänga enstaka enheter och omfattar samtliga av barn- och ungdomsnämndens verksamheter. 5.1.9 handlar om hur undervisningen ska utformas vid ett beslut om stängning (t.ex. fjärr- eller distansundervisning). Behövs ett snabbt beslut för ovanstående ärendetyper kan det tas av barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott (AU).

5.1.10 gäller vid vilka skolenheter verksamheten ska förläggas. 5.1.11 handlar om särskilt öppen verksamhet som måste erbjudas till barn som har vårdnadshavare som deltar i samhällsviktig verksamhet eller behöver särskilt stöd i form av förskola, fritidshem eller annan pedagogisk omsorg. Förslaget för ärendetyp 5.1.10 och 5.1.11 är att skoldirektör är delegat då dessa beslut har en nära koppling till den praktiska utformningen av undervisningen under stängningen.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

  1. Delegeringsordningen godkänns.
  2. Delegeringsordningen ska börja gälla den 8 april 2020.
  3. Paragrafen justeras omedelbart.

Ansvarig handläggare: Marie Runelid, förvaltningsjurist, 054-540 29 10

Patientsäkerhetsberättelse – åtgärder för att öka patientsäkerheten

Patientsäkerhetsberättelsen för 2019 visar att den medicinska elevhälsan har gjort ett antal åtgärder för att öka patientsäkerheten i Karlstads kommuns skolor förra året.

Utöver verksamhetsträffar har skolsköterskorna regelbundet deltagit i olika utbildningar utifrån behov och tidigare kunskap i verksamheterna. Verksamhetsträffarna har medfört en ökad kunskap inom bland annat följande områden:

  • Neuropsykiatriska diagnoser, bemötande, vård och behandling
  • Tillgängliga lärmiljöer
  • Psykisk hälsa
  • Främja skolnärvaro
  • Alkohol, narkotika, doping och tobak

Statistik ur elevhälsodatabasen ELSA har redovisats på flera av Karlstads kommuns skolor under hösten 2019. Verksamhetschefen har också utarbetat en journalgranskningsmall samt genomfört fyra journalgranskningar under hösten för att kvalitetssäkra dokumentationen ytterligare. Till sist har också utbildning om läkemedelshantering genomförts av Apoteket AB.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

  1. Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insatser år 2019 godkänns.
  2. Föreslagna målsättningar för år 2020 godkänns.

Ansvarig handläggare: 
Linda Rågård, verksamhetschef för elevhälsans medicinska insatser, 054-540 38 43

Resursförstärkning för genomförande av fler avgiftsfria sommarlovsaktiviteter

Den pågående coronapandemin har gjort att vardagen har förändrats. För barn och unga kan den förändrade situationen innebära inställda aktiviteter men också en stor oro och osäkerhet över framtiden. För barn och unga som redan befinner sig i osäkra och utsatta hemmiljöer kan isoleringen innebära en ökad risk för fysiskt och psykiskt våld, förtryck och utanförskap. 

Sommarlovsaktiviteterna behövs nu mer än någonsin, alla barn ska ha rätt till en trygg, rolig och härlig sommar. Vi behöver därför tillföra tillfälliga extramedel så att fler barn och ungdomar kan ta del av de avgiftsfria sommarlovsaktiviteterna sommaren 2020. Genom en tillfällig resursförstärkning på 500 tkr från barn- och ungdomsnämndens egna kapital kan vi möjliggöra en trygg och rolig sommar för fler barn och unga i Karlstads kommun 2020.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:
Barn- och ungdomsnämnden ger barn- och ungdomsförvaltningen i uppdrag att:

  • från det egna kapitalet ställa 500 000 kronor till förfogande för sommarlovsaktiviteter 2020 om behov och möjlighet uppstår.
  • om statsbidrag med liknande syfte kommer under våren så överförs inte summan eller del av summan.

Ansvarig handläggare: 
Niklas Wikström (L), ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82

Digital utrustning i mellanstadiet

Under nuvarande coronapandemi är många elever hemma från skolan med lindriga symtom eller oro för hälsan. En del av dem har inte tillgång till digital utrustning i hemmet vilket försvårar deras möjligheter att delta i undervisning på distans. Med ökad tillgång till digital utrustning ökar förutsättningarna för en likvärdig utbildning.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:
Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att:

  1. öka tillgången till digitala enheter för elever i mellanstadiet. Detta bör verkställas skyndsamt och med digitala enheter som i huvudsak motsvarar de enheter som används i skolan idag.
  2. Kostnaden får inte överstiga 1 miljon kronor och ska finansieras genom uttag av eget kapital. Kostnaderna ska märkas med ”corona” och redovisas särskilt.
  3. I internbudgetarbetet under hösten 2020 redogöra för hur de digitala enheterna långsiktigt ska användas.

Ansvarig handläggare: 
Niklas Wikström (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82

För mer information, kontakta:
Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82
Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 39 82

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.