Gå direkt till innehåll
Åtgärdspaket för att spara el

Pressmeddelande -

Åtgärdspaket för att spara el

Karlstads kommun satsar drygt 11 miljoner kronor för att minska elförbrukningen, det beslutade kommunstyrelsen idag. Runt om i Europa stiger elpriserna - vilket slår hårt mot både individer och samhället. Inför vintern är det avgörande att vi alla bidrar till att minska elanvändningen för att undvika en bristsituation och pressa ner priserna.

Alla förvaltningar och bolag inom kommunen har genomfört en bred inventering för att se hur vi kan minska vår elförbrukning, med anledning av det rådande läget. Det handlar till exempel om att minska ner på belysning och ventilation och andra saker som drivs med el. I vissa fall kräver dessa åtgärder mer pengar, vilket nu kommunstyrelsen beslutat om. Beslut om vilka övriga förslag som ska genomföras tas i de olika nämnderna på onsdag.

Underlag och argument för vilka åtgärder som föreslås har gjorts via avvägningar mot eventuella negativa konsekvenser för trygghet, hälsa, kostnad, nytta, trivsel och näringsliv.

Förslag på elbesparande åtgärder

Belysning

För belysning gäller en avvägning mellan att spara el och trafiksäkerhet, att Karlstadsborna känner sig trygga och ambitionen att Karlstad ska vara en attraktiv stad.

Utomhusbelysning/gatubelysning

Att dimra offentlig belysning vissa tider på dygnet är ett förslag som även skulle ge positiv effekt på djurliv och natur. Effekten skulle kunna sänkas till 20 procent av maxnivå nattetid då det inte är skola eller andra aktiviteter. Kommunstyrelsen har beslutat att satsa 8 miljoner kronor för att montera smart styrning av offentliga armaturer så att de kan dimras. Detta förväntas spara 600 000 kWh per år.

Även KBAB satsar på utomhusbelysning med smart styrning och sänkt belysning nattetid. Detta kommer att göras på Gruvlyckan, Orrholmen och Frödingshöjd.

Elljusspår

Vi har idag sex elljusspår där belysningen inte bytts ut till LED, men två av dem är redan planerade att genomföras. Ambitionen är att öka takten för att byta även de övriga fyra. Förslaget är att de elljusspår som ännu inte fått LED-belysning kommer att vara tända från mörkrets inbrott till klockan 21. Detta gäller Skattkärr, Edsvalla, Jakobsberg, Våxnäs och Ulvsby från 1 november till 31 mars. Skutberget hålls öppet som vanligt eftersom spåret används av så många.

Skillnaden i förbrukning mellan ett elljusspår med traditionell belysning jämfört med LED-belysning är ungefär 20 000 kWh per år mot ungefär 5 000 kWh per år.

Julbelysning

Jul- och vinterbelysning är ett inslag som är uppskattat, bidrar till trivsel och gör Karlstad attraktivt. Jämfört med annat så förbrukar julbelysningen relativt lite el, men självklart ska vi ändå vara sparsamma. Därför är förslaget att minska tiden när belysningen är tänd - från första advent till tjugondedag jul (27 november-14 januari). För belysningen i Karlstads centrum innebär det en besparing på ungefär 8800 kWh för denna vinter.

Julmarknaderna på Alsters Herrgård och i Mariebergsskogen genomförs som planerat men kommer att anpassa julbelysningen så att elförbrukningen blir mindre. Samtliga verksamheter i kommunens övriga lokaler har uppmanats att minska ned på julbelysning.

Inomhusbelysning

Inom koncernen pågår arbete med att byta ut till närvarostyrd belysning i till exempel i trapphus, på skolor och gemensamma utrymmen på äldreboenden.

Energirådgivning

Många Karlstadsbor frågar efter råd och stöd för att sänka sin elförbrukning och bidra till en minskad elanvändning. Kommunen vill kunna hjälpa fler Karlstadsbor och satsar 600 000 kronor för att förstärka energirådgivningen under 2022 och 2023.

Fritid

Isbanor utomhus

Isbanan i Mariebergsskogen kommer inte att spolas upp denna vinter och förslaget är att inte heller isbanan på Stora torget spolas upp. Det finns flera bra alternativ med allmänhetens åkning i ishallar och på naturisar. Detta bedöms spara 25 000 kWh för respektive isbana.

Bastuanläggningar

Förslaget är att minska antalet timmar när kommunens bastur är påslagna. Det gäller i Sundstabadet, Vålbergs simhall och Skutbergets motionscentral från 1 november till 31 mars. Sundstabadets basturum kommer att vara öppna måndag, onsdag och fredag klockan 17–20, tisdag och torsdag klockan 06:30–10 och lördag-söndag klockan 13–18. Bastun i Vålbergs simhall kommer att vara öppen måndag klockan 14:30–20:30, tisdag klockan 07–09 och torsdag klockan 16:30–20:30. Motionscentralens bastur föreslås vara öppna på torsdagar, fredagar och söndagar. Enbart för Skutberget skulle det ge en besparing på cirka 25 000 kWh.

Fastigheter

Frånluftsvärmepumpar

KBAB stänger av majoriteten av sina frånluftsvärmepumpar vintersäsongen 2022/2023 och värmer husen och tappvarmvattnet med fjärrvärme istället. Genom denna åtgärd så sparas 400 000 kWh el per månad och möjliggör dessutom ökad elproduktion hos Karlstads Energi.

Torkskåp

300 torkskåp inom förskolan byts ut till sensorstyrda och mer energieffektiva torkskåp. Det förväntas spara omkring 120 000 kWh per år. Kommunstyrelsen har fattat beslut om att avsätta de 2,2 miljoner kronor detta kommer att kosta.

Kyl- och frysrum

Kommunstyrelsen satsar 400 000 kronor för att installera smart styrning av kyl- och frysrum. Detta omfattar 20 kyl-och frysrum som beräknas spara omkring 20 000 kWh per år.

Ventilation

Teknik- och fastighetsförvaltningen genomför tillsammans med alla verksamheter optimering av ventilation i våra fastigheter. Karlstads Energi håller på att byta ett ventilationsaggregat på kraftvärmeverket Heden 2 vilket kommer att minska elanvändningen med cirka 250 000 kWh. Bolaget tittar även på möjligheten att tidigarelägga byten av andra ventilationsaggregat och samt förbättra styrningen av ventilationen för att ytterligare minska elanvändningen.

Solceller

Kommunen investerar i solceller inom ramen för klimatpengarna om 25 miljoner kronor årligen 2022 och 2023 som kommunfullmäktige beslutat om. KBAB planerar för två solcellsanläggningar inför nästa år, en på 100 kW och en på 130 kW.

Stort engagemang hos koncernens medarbetare

Internt har Karlstads kommun ökat medvetenheten kring enkla saker vi kan göra i vår vardag och uppmanat medarbetare att själva skicka in tips på åtgärder för att spara el. Varje liten förändring gör tillsammans stor skillnad och det spelar lika stor roll vad vi gör hemma som det vi bidrar med på jobbet. Det finns ett stort engagemang hos våra medarbetare och gemensamt kan vi förbättra situationen genom att minska elanvändningen.

Alla förvaltningar och bolag har i uppdrag att fortsätta driva arbetet med att identifiera och föreslå åtgärder för minskad elförbrukning.

Elproduktionen har maximerats

För att öka utbudet av el har Karlstads Energi tidigarelagt uppstarten av sina kraftvärmeverk där bolaget samtidigt producerar el och fjärrvärme. Bolaget producerar även som mest el när bristen i systemet är som störst.

FAKTA

För att få ned elpriset har EU beslutat om att minska elförbrukningen med minst fem procent under högpristimmar samt att sträva efter att minska den totala efterfrågan på el med minst tio procent.

Under 2021 förbrukade Karlstads kommun 55 553 000 kWh el (bolagen ej inräknade). För att uppnå en besparing på tio procent behöver Karlstad kommuns förbrukning att minska med 5 553 000 kWh. För att nå en besparing på fem procent krävs en minskning med 2 777 000 kWh.

Karlstads kommun har under flera år arbetat aktivt med att minska klimatavtrycket. Exempelvis har kommunfullmäktige sedan tidigare beslutat om 25 miljoner kronor per år 2022–2023 för klimatrelaterade åtgärder som installation av solceller, utbyte av belysning, fläktar och ventilationsaggregat. Åtgärder som väntas spara 1 677 000 kWh.

För mer information kontakta:

Mikael Jareke, biträdande kommundirektör, telefon 054-540 35 68.

Katarina Äleklint, kommunikationsdirektör, telefon 054-540 10 18.

Arvid Dahlgren, kommunikationschef, teknik- och fastighetsförvaltningen, telefon 054-540 70 23.

Helena Berg, miljödirektör, miljöförvaltningen, telefon 054-540 46 56.

Kristin Idskog, kultur- och fritidsdirektör, telefon 054-540 48 09.

Erik Kornfeld, vd, Karlstads Energi AB, telefon 054-540 71 84.

Petra Höyhtyä, fastighetschef, Karlstads Bostads AB, telefon 054-540 74 53.

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.