Gå direkt till innehåll
Elever som läser modersmål och går i klass 3a och 3b på Färjestadsskolan fick idag varsin bokgåva.
Elever som läser modersmål och går i klass 3a och 3b på Färjestadsskolan fick idag varsin bokgåva.

Pressmeddelande -

1500 bokpåsar till elever som läser modersmål

En stor del av modersmålsundervisningen för elever i årskurs F-6 uteblev läsåret 2020/2021 på grund av pandemin. Detta resulterade i en undervisningsskuld och barn- och ungdomsnämnden fattade därför i juni 2021 beslut om språkstärkande insatser – vilket mynnat ut i bokgåvan.

I samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen har barn- och ungdomsförvaltningen tagit fram bokpåsar på 42 olika språk till elever i årskurs F–6 som läser modersmål. Cirka 1500 påsar har packats och ska levereras till Karlstads kommunala och fristående skolor.

– Genom bokgåvan vill vi stärka språkutvecklingen och lyfta vikten av flerspråkighet. Modersmålsundervisningen är viktigt för att våra flerspråkiga elever ska kunna fortsätta utveckla och använda sina modersmål – det är en viktig resurs för både individ och samhälle, säger Anders Biörklund, verksamhetsutvecklare på barn- och ungdomsförvaltningen.

Mer än bara en bok

Alla elever får i sin bokpåse en skönlitterär bok på sitt modersmål, ett anteckningsblock, bokmärke, en penna samt ett brev från barn- och ungdomsnämndens ordförande som modersmålslärare i kommunen hjälpt till att översätta. Syftet är att eleven ska kunna skriva ner nya lärdomar, reflektioner och frågor under sin läsning. Modersmålslärarna har fått en skrivelse för hur bokpåsarna kan användas och tanken är att bokpåsarna ska bli en central del i undervisningen - där modersmålslärarna och eleverna tillsammans kan arbeta med böckerna på olika sätt.

–Läsning är grunden för många av de skolämnen vi har i skolan - det är en förutsättning för att kunna ta en aktiv del av samhället, följa med i nyhetsflödet och kunna fatta egna, kloka beslut. Många unga har drabbats av pandemin så det här känns som en extra viktig satsning, säger Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden.

För mer information kontakta:
Anders Biörklund, verksamhetsutvecklare, 054-540 29 13
Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.