Gå direkt till innehåll
Ytterligare åtgärder för att minska problemen med störande biltrafik i Karlstad

Pressmeddelande -

Ytterligare åtgärder för att minska problemen med störande biltrafik i Karlstad

Under senare år har det varit återkommande problem med bilar som samlas och spelar hög musik på kvällar och nätter. Olika åtgärder har sats in successivt men kringboende får fortfarande störd nattsömn samtidigt som nedskräpning och skadegörelse ökar. Därför vidtar Karlstads kommun och polisen nu ytterligare åtgärder för att minska störningarna.

Lokalpolisområde Karlstad och Karlstads kommun har tillsammans med näringsidkare på Nobelplan under flera år samverkat och arbetat med olika åtgärder.

-Det har handlat om dialog med riksdagspolitiker för att få till stånd lagändring så att polisen får större befogenheter att ingripa, begränsa bilkörning nattetid på vissa gator samt alkoholförbud på en del platser. Näringsidkarna på Nobelplan har också vidtagit åtgärder för att minska störningarna hos dem till exempel ändrade öppettider och bommar, berättar Frida Pettersson (c) kommunalråd som ser att det behövs ytterligare insatser.

Förbjudet att dricka alkohol på ytterligare tre platser

Redan 2013 införde Karlstads kommun ett alkoholförbud vid Nobelplan, vid dåvarande Shell som nu är St1. Efter ändrade öppettider har problemet flyttats till bland annat Circle K. Nu utökas alkoholförbudet till att även gälla Circle K Nobelplan, parkeringen vid Sundsta sporthall samt gång- och cykelbron Ankersbron över Pråmkanalen vid Nöjesfabriken. Ändringarna gäller från 1 juli 2020. Kommunen kan begränsa möjligheten att dricka alkohol på offentlig plats om det behövs för att motverka ordningsstörningar.

Förbud mot nattrafik på Drottning Kristinas väg

Från 1 juli 2020 är det inte tillåtet med nattrafik på Drottning Kristinas väg som går förbi Sundstabadet. Förbudet gäller klockan 22-05 alla dagar i veckan. Vissa fordon och viss typ av trafik tillåts trots förbudet till exempel boende i området, taxi och färdtjänst.Sedan tidigare råder förbud mot fordonstrafik i centrala Karlstad alla dagar i veckan 00.00-05.00.

Uppsökande verksamhet förstärks under sommaren

Polis i yttre tjänst arbetar med uppsökande verksamhet, dialog och lagföring.

-Alkoholförtäringsförbudet och förbudet mot nattrafik är viktiga verktyg för att polisen ska kunna lagföra brott, berättar Sonny Nilsson på lokalpolisområde Karlstad.

-Kommunens Trygghetscenter arbetar samtidigt vidare tillsammans med polisen, fältare, skolor och föräldrar eftersom vi upplever detta som riskmiljöer som många ungdomar befinner sig i, säger Erik Johansson säkerhetskoordinator på Trygghetscenter.

Parallellt pågår diskussioner med näringsidkarna runt Nobelplan för att hitta bra lösningar kopplade till deras respektive verksamheter.

För mer information kontakta:

Frida Pettersson (c), kommunalråd, 070-001 61 19

Erik Johansson, säkerhetskoordinator på kommunens Trygghetscenter, 054-540 28 35

Sonny Nilsson, chef för stöd och service vid lokalpolisområde Karlstad, 070-609 15 83

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.