Gå direkt till innehåll
Yrkeskampen inspirerar både ungdomar, politiker och beslutsfattare

Pressmeddelande -

Yrkeskampen inspirerar både ungdomar, politiker och beslutsfattare

För att främja ungas yrkesval och framtidens kompetensförsörjning har Yrkeskampens regionfinal tagit plats i Karlstad. I år är det inte bara elever i årskurs 8 som tävlar i yrkesskicklighet – även politiker och beslutsfattare får anta samma utmaning.

Yrkeskampen är en tävling som syftar till att, på ett lekfullt sätt, väcka ungas intresse för yrken och yrkesutbildningar. I regionfinalen deltar 15 högstadieklasser från hela Värmland och utmanas i praktiska moment kopplade till gymnasiets yrkesprogram.

– Det är viktigt att ge unga möjlighet att tidigt upptäcka och utforska olika yrken. Här får eleverna testa en rad yrkesmoment och förhoppningsvis väcks redan nu tankar om deras kommande yrkesval, säger Saleh Mohammadi, projektkoordinator för Yrkeskampens regionfinal.

De två vinnande klasserna får äran att representera Värmland i den nationella finalen som går av stapeln på Yrkes-SM 2024.

– Vi har fått se många vinnarskallar, vilket är jättekul! Alla gör sitt bästa för att kamma hem segern, säger Saleh.

Politiker och beslutsfattare antar utmaningen

I år har även ett fyrtiotal politiker och beslutsfattare ställts inför samma uppgift. I den nya varianten av Yrkeskampen fick de bland annat tävla i att fronta varor, vika servetter och montera dörrlås – samtidigt som de gavs tillfälle att diskutera länets kompetensförsörjningsfrågor.

– Vi måste samarbeta kring de utmaningar vi har gällande kompetensbehov i såväl offentlig som privat sektor. Ett led i detta är att på olika sätt stimulera unga människor att välja en yrkesutbildning som sin väg ut i ett bra vuxenliv, säger Johan Kullander, skoldirektör i Karlstads kommun.

– Yrkeskampen gör att fler kan få upp ögonen för alla de möjligheter som en yrkesutbildning ger. Samtidigt är evenemanget viktigt för vårt gemensamma arbete med kompetensförsörjningsfrågor, som är en av framtidens stora utmaningar, säger Fredric Norlin, enhetschef för regional utveckling i Region Värmland.

    Vill skapa ett återkommande evenemang

    Det här är första gången som Yrkeskampens regionfinal anordnas i Värmland. Salehs förhoppning är att tävlingen ska bli ett återkommande evenemang i regionen.

    – Vi ser fram emot att lämna över stafettpinnen till andra kommuner och på så sätt låta tävlingen leva vidare. Vi vill att fler elever ska få chansen att öka sin valkompetens gällande yrken och yrkesutbildningar. Det är betydelsefullt för både individen och för länets tillväxt, avslutar Saleh.

    Arrangörer

    Yrkeskampen arrangeras av WorldSkills Sweden, Karlstads kommun, Region Värmland och Värmlands Yrkesfokus.

    För mer information kontakta:
    Saleh Mohammadi, projektkoordinator, 054-540 50 49

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kommunen med den glada solen som symbol

    I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.