Gå direkt till innehåll
Illustration av stadsdelsvision för Viken.
Illustration av stadsdelsvision för Viken.

Pressmeddelande -

Vision för Viken och strandnära villor vid Gapern

En ny detaljplan gör det nu möjligt att bygga nio villor vid sjön Gapern, stadsdelsvisionen för Viken är antagen och parkeringsnormen har reviderats. Det är några av besluten från stadsbyggnadsnämnden i Karlstad idag 22 september.

Detaljplan antagen för villor vid Gapern

I anslutning till ett befintligt fritidshusområde inom Finnsnäs blir det nu möjligt att bygga upp till nio villor i ett attraktivt läge vid sjön Gapern. En ca 50 meter bred zon utmed stranden lämnas obebyggd som naturmark så att den blir tillgänglig för allmänheten. Detaljplanen innehåller bestämmelser om tomtstorlek samt utformning och placering av byggnaderna så att husen inte hamnar för tätt och de bakomliggande husen får utblickar mot sjön. Detaljplanen gör det möjligt att anordna gemensam brygga vid stranden.

Beslut: Förslag till detaljplan för bostäder inom Finnsnäs antas enligt plan- och bygglagen 5 kap 27 §.

Stadsdelsvision för Viken godkänd

Stadsbyggnadsförvaltningen har tagit fram en stadsdelsvision för Viken, det vill säga ett program för fortsatt utveckling av stadsdelen. Visionen har varit ute på samråd och godkänns nu av stadsbyggnadsnämnden.

Stadsdelsvisionen innehåller bland annat trafiklösningar för högre kapacitet på genomfartsgator, mer plats för buss, gående och cyklister samt att parkerna ska bevaras och de gröna stråken ska utvecklas. Visionen innehåller även översvämningsåtgärder för att säkra vägar till centralsjukhuset och en plan för att ta hand om dagvatten och skyfall från både Tingvallastaden och Viken. Visionen pekar också ut var det kan byggas nya hus och hur man kan beakta nya kommersiella lägen vid nybyggnation.

Beslut: Förslag till stadsdelsvision för Viken godkänns

Parkeringsnormen reviderad

Karlstads kommuns parkeringsnorm bestämmer hur många parkeringsplatser för bilar och cyklar alla byggherrar måste göra plats för när de bygger i kommunen. Parkeringsnormen har nu reviderats med ett tiotal förändringar. Förändringarna innebär bland annat att kommunen nu ställer krav på lite fler parkeringsplatser för bilar än tidigare och att antalet parkeringsplatser för cyklar blir färre vid lägenhetshus. För studentlägenheter på Kronoparken där behovet av bilparkering är lägre införs nu egna regler som inte ställer krav på lika många parkeringsplatser.

Beslut: Reviderat förslag av ”Parkeringsnorm för Karlstads kommun” godkänns.

Uppdrag: ta fram detaljplan för att flytta passage mellan Herrhagen och Lamberget

Karlstads kommun och Trafikverket har ingått ett avtal om att flytta befintlig gångpassage över Herrhagsbangården som binder ihop Herrhagen och Lamberget. Dagens passage är ett säkerhetsproblem för oskyddade trafikanter som måste gå över fyra järnvägsspår. Den så kallade gångfällan är också ett hinder för att kunna få maximal nytta av bangården under byggtiden för den nya Vikenpassagen på Karlstad C.

Gångfällan behöver flyttas till ett nytt läge ca 100 meter söderut där den bara korsar ett järnvägsspår. Genom att flytta gångfällan får man en säkrare överfart för oskyddade trafikanter, samtidigt som man kan få ut tillräckliga spårlängder för att kunna slopa spår 9 på Karlstad C. Det skulle även innebära en bättre arbetsmiljö för de godsoperatörer som ska verka på Herrhagsbangården.

Beslut: Stadsbyggnadsförvaltningen får i uppdrag att upprätta detaljplan.

Uppdrag: ta fram detaljplan för bussdepå i Välsviken

Region Värmland vill anlägga en ny bussdepå för både region- och stadsbusstrafiken. Efter en lokaliseringsanalys är det beslutat att det ska ske i Välsviken 1 Norra. Nu får stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram en detaljplan som ska göra detta möjligt.

Beslut: Stadsbyggnadsförvaltningen får i uppdrag att upprätta detaljplan.

Bygglov för nya stall på Färjestad

Färjestads ridklubb ska byggas om och byggas till. Nu har teknik-och fastighetsförvaltningen ansökt om bygglov för att bygga nytt ridhus med servicedel, stall och karantänstall. Samtidigt ansöker de om att riva fyra befintliga stall.

Bygglov lämnades under 2020 för att göra en omfattande om- och tillbyggnad av befintligt ridhus. Efter att det visat sig att markförhållandena inte gjorde detta möjligt har förvaltningen nu gjort en ny ansökan där byggnaderna är flyttade längre österut.

Beslut: Bygglov beviljas

Ärenden som rör Skutberget

Vid dagens sammanträde hade stadsbyggnadsnämnden tre ärenden som rörde Skutberget. Det var två motioner och ett yttrande till mark- och miljödomstolen.

Två motioner

I en motion föreslår Vänsterpartiet att kommunstyrelsen ska ges i uppdrag att i samarbete med berörda nämnder ta fram en långsiktig plan för hur Skutbergets friluftsområde ska skyddas och bevaras.

I den andra förslår Karlstadpartiet Livskvalitet att pågående detaljplanearbeten för Skutberget avbryts och att ett samlat detaljplanearbete för utveckling av hela friluftsområdet startas.

Båda motionerna avslås med hänvisning till det pågående arbetet med ny översiktsplan (ÖP). Skutberget är i ÖP-förslaget markerat som utvecklingsområde för friluftsliv och utomhusaktiviteter samt för besöksnäring. Det fortsatta arbetet med detaljplan för Skutbergets friluftsområde bör lämpligen avvakta översiktsplanearbetet och översiktsplanens slutliga utformning.

Yttrande till mark- och miljödomstolen

Det tredje ärendet om Skutberget rör det pågående ärendet i mark- och miljödomstolen gällande bygglov och strandskyddsdispens för äventyrslekplatsen. Mark- och miljödomstolen har gett stadsbyggnadsnämnden möjlighet att yttra sig över yttrande från Skutbergets Wenner. Nämnden vidhåller att stadsbyggnadsnämndens beslut den 24 mars 2021 fortsatt ska gälla. Som svar på påståendet från Skutbergets wenner att strandlinjen som använts vid dispensen avviker från verkligheten svarar nämnden att man utgått från Vänerns medelvattenstånd, vilket förvaltningen utgår ifrån i samtliga strandskyddsärenden längs Vänern. Stadsbyggnadsförvaltningen finner dock inte att någon lekanordning eller utrustning berörs av ovannämnda information då strandskyddsdispensen enbart innefattar marken där anordningarna placerats, inte lekplatsens hela utbredning.

För mer information kontakta:

Erik Nilsson (KD), ordförande, stadsbyggnadsnämnden, tfn 054-540 12 77

Magnus Resare (M), andre vice ordförande, stadsbyggnadsnämnden, tfn 070-587 03 31

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.