Gå direkt till innehåll
Påskplantering på Stora torget i Karlstad
Påskplantering på Stora torget i Karlstad

Pressmeddelande -

Vinterljus stannar kvar över sommaren – i alla fall i Karlstads rabatter

Påskblommorna är på plats, lökväxterna börjar leta sig upp ur Karlstads rabatter och på kommunens parkenhet börjar nu en intensiv period. Årets planteringar kommer att ha tema ”Vinterljus” och gå i färgerna vitt, blått, grått och lite rosa. Antalet blommor blir dock lite färre än tidigare.

Förra årets tema var den glada solen och som kontrast byter Karlstads kommun nu de gula färgerna till lite svalare vita, blå, grå och rosa toner.

- Vi planerar kommande års tema ett år i förväg och förra året hade vi ingen ordentlig vinter. Vi längtade efter snö och därför blev temat ”vinterljus”, berättar Dagmar Nilsson, parkingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Exempel på blommor som kommer pryda rabatter, urnor och broar i vår och sommar är dahlia, prydnadsmajs, lyckliga Lotta och ekorrkorn.

Lite färre blommor

Karlstads kommun har valt att minska antalet blommor från 16 000 till 11 000. Pengarna ska i stället användas till att exempelvis sköta nya Frödingparken och öka skötseln av kommunens över 100 lekplatser. Det blir samma mängd blommor i kransorterna men lite färre i centrala Karlstad.

- Centrum kommer fortfarande att blomma så förhoppningsvis märker Karlstadsborna inte en allt för stor skillnad. Vi kommer att omfördela så att de flesta platser fortfarande har blommor även om det inte ser likadant ut som tidigare år, säger Anna Mossberg, enhetschef för parkenheten.

Satsar mer på lekplatser och miljösmarta planteringar

Minskningen handlar bland annat om blommor på färre broar och att blommorna längs Hamngatan tas bort. Precis som förra året blir det blommor på Hagabron och Klaraborgsbron. Då var det tänkt som en tillfällig minskning från tidigare åtta broar på grund av en pågående hållfasthetsutredning av broarna.

- Nu vet vi att fler broar klarar vikten av blommorna men vi ser att vi får mer varaktig effekt av pengarna om vi lägger dem på blommor som återkommer från år till år och på våra lekplatser. Det är mer hållbart både ekonomiskt och för miljön, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Tidigare teman för blomsterplanteringar

2020 Karlstads kommuns logotyp, den glada solen

2019 Kärleken är röd i ett rosa skimmer

2018 Blåbärsris

2017 Stockrosens färgpalett

2016 Äppelblom

2015 Eld

2014 Apelsin och choklad

2013 Jubileum

2012 Lyskraft

2011 Sommarens blå nyanser

2010 Solens leende

2009 Mellan hägg och syrén

2008 Solens färger i upp- och nedgång

2007 Snöstorm

2006 Trend

2005 Unionsupplösningen

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, tfn 054-540 12 78

Dagmar Nilsson, parkingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 66 45

Anna Mossberg, enhetschef för parkenheten, teknik- och fastighetsförvaltningen tfn 054-540 39 75

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Taggar

Regioner

Relaterat material