Gå direkt till innehåll
Vargfamiljen på torget kommer att tändas under veckan. Bild: MK Illumination AB
Vargfamiljen på torget kommer att tändas under veckan. Bild: MK Illumination AB

Pressmeddelande -

Vinterbelysning med trygghet i fokus

Monteringen av årets vinterbelysning är igång och de numera välkända vargarna på Stora torget i Karlstad är på plats sedan förra veckan. Årets belysning bjuder på flera nyheter med fokus på trygghet och hållbarhet.

Nytt för år är bland annat att det i trädet, bredvid Solastatyn, ska hänga lanternor tillverkade av ett miljösmart material, en snögubbe ska projiceras på marken på Västra Torggatan, höbalar ska belysas på Drottninggatan och trädstammarna längs Kungsgatan ska få ljusslingor.

Trygghetsskapande belysning runt Stora torget

Istapparna som tidigare fanns i trädkronorna runt torget behövde bytas ut och ersätts nu av ljusslingor runt stammarna.

- Cykelbanan på andra sidan uteserveringarna på både Kungsgatan och Tingvallagatan kunde tidigare upplevas som lite mörk så nu flyttar vi ner vinterbelysningen från trädkronorna till stammarna. Det ökar tryggheten och är samtidigt ett trevligt inslag i stadsbilden, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Att belysa stammarna som en trygghetshöjande åtgärd är ett test inför framtiden.

- Vi provar nu och ser hur det blir. Tanken är att förlänga belysningsstråken och använda den här metoden på fler platser, säger My Berndtsson, belysningsingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

”Letar alltid efter hållbara lösningar”

Förutom de nya lanternorna vid Solastatyn, som är tillverkade av det 100% nedbrytbara materialet Bioprint*, har all ny vinterbelysning LED-lampor.

- Att tänka miljösmart när det kommer till vinterbelysning är en självklarhet. Vi letar alltid efter hållbara lösningar för att minska vår påverkan på miljön, berättar My Berndtsson.

Allt tänt till skyltsöndagen

Ljuskronan vid Soltorget är redan på plats och montering av övrig vinterbelysning pågår för fullt. Vargarna på Stora torget tänds under vecka 47. Allt eftersom saker kommer på plats kommer de att tändas. Planen är att allt ska vara klart och lysa inför skyltsöndagen den 26 november.

För mer information kontakta:

Monika Bubholz (MP), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, tfn 054-540 12 85

My Berndtsson, belysningsingenjör teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 42 91


* Om Bioprint: Bioprint är ett 100% bionedbrytningsbart material som man kan antingen återvinna till nya motiv eller lämna in till en varmkompost och då blir de till jord igen efter 16 veckor i den. 100 % giftfritt och miljövänligt.

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.