Gå direkt till innehåll
Vill du göra ditt jobb till Karlstads cykelvänligaste arbetsplats?

Pressmeddelande -

Vill du göra ditt jobb till Karlstads cykelvänligaste arbetsplats?

För att uppmuntra arbetsplatser som vill göra det lätt för medarbetarna att välja cykeln som transportmedel har Karlstads kommun valt att arbeta med konceptet "Cykelvänlig arbetsplats”. Konceptet är del av kommuns arbete med hållbart resande inom projektet Klimatneutrala Karlstad 2030. 56 procent av kommunens totala utsläpp av växthusgaser kommer nämligen från transporter.

Cykelvänlig arbetsplats, är en utmärkelse till arbetsplatser som på olika sätt vill arbeta aktivt för att göra det lättare för sina medarbetare att cykla till jobbet och i tjänsten.

- I rollen som arbetsgivare finns det många fördelar med att uppmuntra och stötta sina medarbetare till att cykla. Arbetsplatsen profilerar sig som en modern och attraktiv arbetsgivare samtidigt som man bidrar till bättre hälsa hos sina medarbetare, ökad framkomlighet, minskade klimatutsläpp och renare luft, säger Mikael Haster, projektledare och miljösamordnare på Karlstads kommun.

Arbetsplatserna anmäler sig och deltar kostnadsfritt via webbsidan karlstad.se/cykelvanligarbetsplats, där uppdraget för arbetsplatsen går ut på att uppnå ett antal valbara kriterier. Alla arbetsplatser har olika förutsättningar och vilka kriterier man väljer att genomföra är valfritt. 

Flera valbara kriterier
Karlstads kommun har tagit fram flera kriterier som arbetsplatsen kan välja bland för att kunna uppnå utmärkelsen “Cykelvänlig arbetsplats”. För att uppnå en stjärna, den första nivån, ska minst fem kriterier vara uppfyllda. Genomför arbetsplatsen ytterligare fem kommer de till nivå två och får därmed två stjärnor. För att nå den sista nivån med tre stjärnor ska arbetsplatsen ha uppfyllt femton utvalda kriterier. Alla arbetsplatser som når en stjärna får ett digitalt diplom som kan användas på till exempel en webbsida. Alla som når två eller tre stjärnor får ett digitalt diplom och kan även välja att få en plakett som kan sättas upp på arbetsplatsen. Vinnaren koras i december och tilldelas utmärkelsen ”Karlstads mest cykelvänliga arbetsplats 2022”. Vinnaren behöver inte vara den som har uppnått flest kriterier utan kan också vara den som till exempel har varit mest inkluderande eller påhittig. Arbetsplatsen som vinner uppmärksammas vid årsskiftet och får utöver utmärkelse och plakett, också möjligheten att vara med i en film om Karlstads cykelvänligaste arbetsplats.

- Vi hoppas på att flera arbetsplatser i Karlstad ser det här som en positiv möjlighet och ett tillfälle till att uppmuntra sina medarbetare till ett mer hållbart resande. I dag är det många som har miljö- och klimatmål för sin verksamhet och att då ge goda förutsättningar för cykling är ytterligare ett steg man kan ta, säger Mikael Haster.

Mer information om Cykelvänlig arbetsplats:
karlstad.se/cykelvanligarbetsplats

Kontaktperson:
Mikael Haster, projektledare och miljösamordnare på Karlstads kommun, 054-540 46 92.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Helena Wassén

Helena Wassén

Kommunikationsstrateg Miljöförvaltningen 054-540 64 64

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 96 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har nästan 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.