Gå direkt till innehåll
Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden och Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör invigde Vikenförbindelsen.
Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden och Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör invigde Vikenförbindelsen.

Pressmeddelande -

Vikenförbindelsen är invigd

Efter nära tre år av planering och byggande invigde Karlstads kommun Vikenförbindelsen under torsdagen. Vikenförbindelsen är ett projekt som kommunen genomfört för att avlasta de centrala delarna av Karlstad från biltrafik och på så vis förbereda för byggandet av resecentrum och samtidigt underlätta det hållbara resandet.

-Vikenförbindelsen har varit ett spännande projekt med många olika delar och utmaningar som vi nu snart är i mål med säger Jan Söderberg, projektledare på Karlstads kommun och berättar vidare:

-Vi har bland annat byggt nära tre km gata och dryga 2 km gång- och cykelväg, byggt fyra nya cirkulationer och byggt om två korsningar och renoverat två broar. Vi har även anlagt ett översvämningsskydd för att skydda mot höga vattenstånd i Vänern, byggt nya dagvattenledningar och pumpsystem för att klara skyfall i centrala Karlstad och dessutom fått till ett fint promenad- och vistelsetråk efter Mariebergsviken.

Projektet har även medfört att Karlstads El- och Stadsnät och Karlstads Energi har kunnat modernisera och förstärka sina respektive ledningsnät i de centrala delarna av Karlstad.

Det hållbara resandet

-En viktig utgångspunkt i det här projektet har varit att förbättra för det hållbara resandet genom att ge goda förutsättningar för kollektivtrafiken och för gång- och cykeltrafikanter säger Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör på Karlstads kommun.

Genom att fler får möjlighet att välja andra färdsätt än bilen skapas utrymme för de som verkligen måste ta den för att få sin vardag att fungera samt för de många nödvändiga transporter som måste ske i en stad.

Den klimatanpassade staden

-Det känns mycket bra att vi genom projektet även har fått till lösningar för att klara konsekvenserna av ett varmare och blötare klimat säger Erik Nilsson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Det nya översvämningsskyddet efter Sjömansgatan säkrar bland annat en viktig infartsled till sjukhuset och med det förstärkta dagvattensystemet med nya ledningar och pumpstationer skapas även bättre förmåga att klara omfattande skyfall.

Stort projekt

Vikenförbindelsen har varit ett av kommunens största infrastrukturprojekt på länge. Det har berört många och det har varit många inblandade. Budgeten på ca 400 mkr har kunnat hållas likaså tidplanen. Kommunen har fått ett stadsbidrag på 146 mkr för de delar av projektet som berör det hållbara resandet.

För mer information kontakta:

Erik Nilsson, (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, tel: 054-540 12 77

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör,

Karlstads kommun, tel: 054-540 65 72

Jan Söderberg, projektledare, teknik- och fastighetsförvaltningen,

Karlstads kommun, tel: 054-540 70 81

Michael Sundholm, utvecklingssamordnare, teknik- och fastighetsförvaltningen, Karlstads kommun, tel 054- 540 68 63

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.