Gå direkt till innehåll
Under 2018 byggs Karlstadsstråket, men redan 4 december börjar förberedelserna när vi byter vatten- och avloppsledningar i Haga.
Under 2018 byggs Karlstadsstråket, men redan 4 december börjar förberedelserna när vi byter vatten- och avloppsledningar i Haga.

Pressmeddelande -

Vi förbereder för ny snabbusslinje

Under 2018 ska Karlstads nya snabbusslinje, Karlstadsstråket, byggas. I Haga börjar förberedelserna för detta redan 4 december när vi byter vatten- och avloppsledningar.

Karlstad växer och står inför den största stadsomvandlingen i modern tid. Och eftersom vi vill att Karlstad ska vara en väl fungerande och attraktiv stad även under ombyggnationen så krävs det mycket planering och samordning. Bland annat tidigarelägger vi vissa underhållsarbeten när vi ändå ska gräva i gator och vägar. Att byta vatten- och avloppsledningar i Haga är ett sådant jobb.

– Vi vet att det påverkar Karlstadsbornas vardag när vi gräver i och gör om Karlstads gator. Därför är det viktigt att vi gör saker i rätt ordning och effektivt. När Haga nu ska få bredare gång- och cykelbanor och plats för uteserveringar vill vi även passa på att göra om det som finns under mark så att det inte behöver göras om i närtid, säger Henrik Lander (C).

Skapar fler möjligheter för att ta sig fram

Vatten- och avloppsledningarna är gamla och skulle ha bytts ut inom ett par år. Bytet tidigareläggs nu för att förbereda inför snabbusslinjen Karlstadsstråket och vi ökar samtidigt kapaciteten i va-nätet och anpassar för framtidens klimatförändringar. Gamla delar av fjärrvärmen byts också ut.

Att bygga en snabbusslinje genom staden är ett av de första projekten i den stora stadsutvecklingen.

– När Karlstad växer är det viktigt att vi skapar fler möjligheter för människor att ta sig fram på ett enkelt, säkert och hållbart sätt. Vi vill att fler ska välja att gå, cykla eller åka buss vilket projektet Karlstadsstråket erbjuder, säger Monika Bubholz (MP).

Snabbusslinjen först ut

Karlstadsstråket är första delen av en snabbusslinje genom Karlstad, en satsning för ett enklare och mer hållbart sätt att ta sig fram i trafiken i Karlstad. Karlstadsstråket kommer att börja byggas i mars 2018 och stå klart i slutet av året.

– Snabbusslinjen kommer att ge alla som bor, arbetar eller går i skolan längs linjen ännu större möjligheter att välja att åka kollektivt med elbussar. Bussen går ofta och kommer snabbare fram, säger Erik Nilsson (KD).
Men Karlstadsstråket innebär också en möjlighet att göra stadsmiljön längs stråket trevligare och mer levande. Alla hållplatser längs stråket kommer att vara väderskyddade och inbjuda till att samlas kring. Just i Haga görs ett större arbete för att göra stadsdelen ännu mer levande.

– Haga är redan idag en attraktiv del av centrala Karlstad som vi vill utveckla ännu mer. Vi har valt att ge gående och cyklister mer utrymme och större plats för uteserveringar, säger Erik Nilsson (KD).

Begränsad framkomlighet

Under det kommande året kommer det att vara begränsad framkomlighet på delar av det som ska bli Karlstadsstråket. Exempelvis vid bron över E18 vid Rudsmotet.

– Även här har vi kunnat samordna ombyggnationen genom att renovera bron och bygga en ny trafiklösning för bil- och busstrafik samtidigt. Det kommer att påverka trafiken, men under en kortare tid än om vi skulle gjort det i omgångar, säger Henrik Lander (C).

I Haga kommer byggnationerna att märkas mest eftersom det är en liten yta och att det också görs en hel del förbättringar i stadsmiljön här. Även Hagabron kommer att bytas i samband med att Karlstadsstråket byggs och vi kommer att behöva göra en del tillfälliga trafikförändringar under bygget. Exakt när och hur återkommer vi med när en entreprenör finns på plats.

VA-arbetet färdigt i mars

Att byta vatten- och avloppsledningarna i Haga kommer att pågå från 4 december till mars. Ledningarna kommer att dras från Östra Kanalgatan, genom Hagatorget och upp till korsningen Nygatan-Åttkantsgatan. Trafiken och framkomligheten kommer att påverkas på dessa gator. Delar av Östra Kanalgatan kommer att stängas av under december till mitten januari. Delar av Nygatan kommer att stängas av under februari och mars. Busstrafiken kommer att ledas om när gatorna är avstängda.

– Det kommer att bli lite besvärligare än vanligt att ta sig fram på några platser i Karlstad medan vi förbereder och bygger Karlstadsstråket, men affärer och verksamheter kommer fortfarande vara tillgängliga. Jag hoppas att Karlstadsborna har förståelse och tålamod och ser fram emot hur vår stad blir ännu mer levande och en plats där ännu fler vill bo, säger Monika Bubholz (MP).

För mer information kontakta:

Monika Bubholz (MP), kommunalråd, 0761-26 01 02
Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, 054-540 12 77
Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 0705- 57 30 61

Kategorier


I Karlstads kommun bor över 90 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv med både universitet, flygplats och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstad styrs efter valet 2014 av en allians mellan M, L, C, KD och MP. I Karlstads kommun arbetar cirka 7 000 medarbetare för visionen om att skapa god livskvalitet för 100 000 Karlstadsbor.

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.