Gå direkt till innehåll
Vet du vad ditt barn gör på stan?

Pressmeddelande -

Vet du vad ditt barn gör på stan?

Polisen, Centrum Karlstad och Karlstads kommun har uppmärksammat en del stök och störningar i centrala Karlstad den senaste tiden. Därför har vi utökat vårt gemensamma samarbete för en ökad trygghet och bra stämning i centrum.

Som ett led i vårt gemensamma trygghetsarbete vill vi dela med oss av information, berätta om vad vi gör och uppmuntra till samtal med barn och unga.

Vi ser att det finns en blandning av nya och gamla grupperingar i stan. En del sommarlovslediga barn och unga beter sig stökigt i och utanför butiker i centrala Karlstad. Några av dem leker olika typer av maktlekar och har ett ordningsstörande beteende i bland annat i Mitt i City. Sedan tidigare finns det också andra grupperingar, både vuxna och unga, som ibland skapar oro och stök i centrum. Polisen ser även att drogförsäljningen har ökat i centrala Karlstad.

Därför koncentrerar vi tillsammans det förebyggande trygghetsarbetet. Inte för att vi ser en markant ökad otrygghet på stan, utan för att det finns en risk för att olika grupper interagerar med varandra på ett sätt som kan skapa en ökad otrygghet för ungdomarna. Den sommarlovslediga gruppens ordningsstörande beteende kan också skapa en otrygg miljö bland besökare.

Vi vill informera vuxna om läget just nu, men framförallt uppmuntra föräldrar och andra vuxna att samtala med sina barn och unga om vad de eller deras vänner gör. Lyssna på vad de upplever när de är på stan och prata med andra föräldrar. Många informerade och engagerade vuxna både hemma och på stan, är värdefullt.

Tillsammans ger vi barn och unga de bästa förutsättningarna att ha en meningsfull fritid

Från Karlstads kommuns sida gör vi följande:

  • Fritidsledare i fält har fokus under dagtid under sommaren på centrum.
  • Ungdomar för trygghet arbetar i centrum.
  • Personal i intilliggande kommuner följer sina ungdomars rörelse, till exempel in till Karlstad.
  • Varje vecka har fältverksamheten möte tillsammans med polisen för att planera operativa insatser.
  • Gratis sommarlovsaktiviteter för barn och unga.
  • Alla fritidsgårdar utom UNO och Tolvmansgatan har sommarlovsöppet. De som inte har öppet gör sommarsatsningar i form av den mobila fritidsgården Move och sommarlovsprojektet Artmove som åker runt till olika platser i Karlstad för att möta ungdomarna på plats.
  • Fritidsledare, fritidsledare i fält och fältare som möter och har koll på barn och unga året om arbetar även med uppsökande verksamhet där det är möjligt, för att möta ungdomarna i deras miljöer.
  • Under Putte i Parken ställer vi upp med fritidsledare som finns på stan, bussar och festivalområdet.

Från Polisens sida gör vi följande:

  • Polisen har knappa resurser under sommaren som ska fördelas mellan olika typer av evenemang, men insatserna riktas just nu så mycket det är möjligt mot Karlstads centrum.
  • Polisen prioriterar insatser som är av akut karaktär.
Från Centrum Karlstads sida gör vi följande:
  • Mitt i City har anställt en så kallad sommarkompis. Sommarkompisen rör sig runt och pratar med barnen och ser till att fötter inte sätts på stolar, att man inte springer baklänges i rulltrappan eller leker kurragömma i parkeringsgaraget. Sommarkompisen kommer också att vara insatt i de olika sommarlovsaktiviteterna för att kunna tipsa barnen om vad som händer och lotsa de till mer meningsfulla aktiviteter.
  • För ständiga diskussioner med handeln i centrum för att lyfta frågorna gemensamt.
  • Ordningsvakter jobbar med det dagliga förebyggande trygghetsarbetet från öppning till stängning.
  • Fastighetsägarna och Näringsidkarna finansierar cityringen som bevakar stan. Här är den 20 verksamheter som samverkar.

För mer information kontakta:

Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör Karlstads. Kommun 070-239 58 31 (Vecka 26)

UIf Nyqvist, kommundirektör Karlstads kommun, 070-566 10 54 (Från v 27)

Urban Bengtsson, tf lokalpolisområdeschef i Karlstad, 010-56 70 457.

Ann-Sophie Redfern, shopping center manager på mitt i City och representant för Centrum Karlstad, 054-29 16 60.
Camilla Kullander kommunikationsstrateg, Karlstads kommun, 070-020 84 62.

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.