Gå direkt till innehåll
Vanebilister och vanecyklister i årets upplaga av Vintertramparna

Pressmeddelande -

Vanebilister och vanecyklister i årets upplaga av Vintertramparna

Vintertramparna arrangeras varje år av Karlstads kommun och är till för att få fler personer att testa vintercykling. Nytt för i är att även erfarna vintercyklister får vara med – som ambassadörer.

Vintertramparna är en utmaning som handlar om att uppmuntra fler till att välja cykeln även under vinterhalvåret. Utmaningen pågår under perioden 1 december 2023 till 15 mars 2024, och riktar sig till personer som normalt är vanebilister under vinterhalvåret. Som vintertrampare ska man cykla till och från arbetet minst tre gånger i veckan.

-Vi har ibland fått frågan från personer som redan cykelpendlar på vintern om de får vara med. I år tänkte vi att vi ville prova något nytt och testar därför att låta några av deltagarna som är vintercyklister sedan tidigare att vara ambassadörer och därmed också inspiratörer, säger Mikael Haster, en av projektledare för Vintertramparna i Karlstads kommun.

Alla har olika skäl till att välja cykeln

Som en del av utmaningen Vintertramparna samlar projektledarna in statistik innan, under och efter projektets gång. Deltagarna ger också återkoppling där projektledarna kan se att orsaken till att man väljer att vara med oftast är för att man vill få bättre hälsa, spara pengar eller göra något bra för klimatet. Flera av deltagarna har till exempel ett högt bilanvändande när de går in i projektet. Utvärderingen från förra årets projekt visar att deltagarna i genomsnitt under vinterhalvåret innan utmaningen valde bilen som transportmedel till 100 procent 3 dagar eller mer per vecka. Efter projektet slut så bedöms endast 7 procent vara vanebilister kommande vinter.

- En anledning till att många deltagare också är positiva till att fortsätta cykla efter utmaningen är att vi försöker välja ut personer som har bra förutsättningar för att cykla på vintern. Det gör vi utifrån personens avstånd till arbetet, tillgång till cykelinfrastruktur och den egna motivationsgraden. Då ökar sannolikheten att de även fortsätter att cykla efter att utmaningen är avslutad, säger Mikael Haster.

Mer information:

Mikael Haster, projektledare och miljösamordnare, Karlstads kommun, 054-540 46 94.

karlstad.se/vintertrampare

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Helena Wassén

Helena Wassén

Kommunikationsstrateg Miljöförvaltningen 054-540 64 64

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.