Gå direkt till innehåll
Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet den 21 oktober

Pressmeddelande -

Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet den 21 oktober

Motion om att utreda införande av förbud mot ansiktstäckande plagg samt beslut om att åter öppna kommunens dagverksamheter och växelvård för äldre. Det var några av de ärenden som behandlades på vård- och omsorgsnämndens möte den 21 oktober.

Det fullständiga protokollet från vård- och omsorgsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Motion – Införande av förbud mot bärande av niqab och burka eller annat ansiktstäckande plagg i Karlstads kommuns verksamheter inom vård och omsorg

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Sverigedemokraterna att Karlstads kommun ska utreda hur ett förbud mot att bära niqab och burka eller annat ansiktstäckande plagg inom vård- och omsorgsnämndens verksamhet kan genomföras och verkställas för all form av personal. Vård- och omsorgsnämnden ska nu svara på motionen.

Vård- och omsorgsnämndens förslag till kommunstyrelsen

Motionen avslås. Bedömningen är att ansiktstäckande plagg inte överensstämmer med förvaltningens rutiner för basal hygien och skyddsutrustning i vårdnära arbete. Det behöver därför inte göras vidare utredning.

Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige.

Dnr VON/2020:355 Dpl 16

Ansvarig handläggare: Tomas Nordman, HR-Specialist, 054-540 58 59

Beslut om att åter öppna kommunens dagverksamheter och växelvård för äldre med tillfällig stängning med anledning av Covid-19

Med anledning av utbrottet av Covid-19 utfärdade regeringen besöksförbud på samtliga äldreboenden med syftet att utöka skyddet för äldre. Med anledning av detta beslutade vård- och omsorgsnämnden under våren 2020 att tillfälligt stänga dagverksamhet och växelvård för äldre. De kunder som omfattades av besluten skulle ges stöd och hjälp i det egna hemmet under perioden.

Många äldre och anhöriga upplever svårigheter att klara vardagen endast med stöd och hjälp i hemmet och önskar nu kunna återgå till dagverksamhet och växelvård. Vård- och omsorgsförvaltningen har vägt risken för smittspridning mot andra nackdelar och risker som en längre tids stängning av verksamheterna innebär. Vård- och omsorgsförvaltningen föreslår därför att åter öppna dagverksamheterna och växelvården för äldre med start den 1 november 2020.

Beslut

Vård- och omsorgsförvaltningens dagverksamheter samt växelvård för äldre öppnas succesivt med start den 1 november 2020.

Dnr VON/2020:400 Dpl 30

Mer information

För mer information kontakta vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Holm Barenfeld, 054-540 12 81, eller ansvarig handläggare för respektive ärende. Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.