Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet den 17 juni

Upphandling av entreprenad för vårdboendena Gruvan, Fryken och Granberga, granskning av samverkan kring psykisk ohälsa bland äldre samt uppdrag om extra granskning av vård- och trygghetsboenden. Det var några av de ärenden som behandlades på vård- och omsorgsnämndens möte den 17 juni.

Det fullständiga protokollet från vård- och omsorgsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om ca en vecka. 

Motion – Behandla och debattera nämndernas kvalitetsredovisningar, eller motsvarande dokument, i kommunfullmäktige

I en motion till fullmäktige föreslår Socialdemokraterna att nämndernas kvalitetsredovisningar ska tas upp och diskuteras i kommunfullmäktige. Detta för att lyfta välfärdsfrågorna.

Vård- och omsorgsnämnden fattar i dagsläget beslut om godkännande av verksamhetsberättelse, patientsäkerhetsberättelse och tillsynsberättelse. I dessa handlingar redovisas verksamhetens resultat från föregående år. De behandlas och godkänns av nämnden enligt reglemente.

Vård- och omsorgsnämndens förslag till kommunstyrelsen

Motionen avslås.

Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige.

Dnr VON/2020:119 Dpl 00

Ansvarig handläggare: Marie Johansson, utvecklingschef, 054-540 55 56

Upphandling av entreprenad vårdboendena Gruvan, Fryken och Granberga – Tilldelningsbeslut

I april 2019 fick vård- och omsorgsförvaltningen, genom ett politiskt initiativ från det blågröna styret, i uppdrag att utreda förutsättningarna för att fler vård- och trygghetsboenden ska kunna drivas på entreprenad. Utredningen ledde fram till att vårdboendena Gruvan, Fryken och Granberga läggs ut på entreprenad. Vård- och omsorgsnämnden ska nu besluta vilket/vilka företag som tilldelas kontrakt.

Beslut

Norlandia Care AB tilldelas kontrakt för Granberga och Fryken.

Vardaga Äldreomsorg AB tilldelas kontrakt för Gruvan.

Dnr VON/2019:376 Dpl 14

Ansvarig handläggare: Karin Frejsjö, upphandlingsledare, 054-540 55 62

Granskning av samverkan kring psykisk ohälsa bland äldre – Svar till kommunrevisionen

På uppdrag av revisorerna i Värmlands kommuner och Region Värmland har det genomförts en granskning av samverkan kring psykisk ohälsa bland äldre. Syftet med granskningen var att bedöma om kommunerna och Region Värmland upprättat samverkansformer för att kunna tillgodose behovet av vård och omsorg för äldre med psykisk ohälsa.

Resultatet av granskningen presenteras i en rapport, där vård- och omsorgsnämnden har fått rekommendationer för utveckling. Kommunrevisionen begär nu en redogörelse för vilka åtgärder som kommer att vidtas med anledning av granskningen.

Beslut

Svaret till kommunrevisionen godkändes.

Vård- och omsorgsförvaltningen får i uppdrag att vidta föreslagna åtgärder.

Dnr VON/2019:310

Ansvarig handläggare: Peter Nylander, verksamhetschef hälso- och sjukvård, 054-540 57 95

Remiss – Översyn av yrket personlig assistent

Vård- och omsorgsnämnden har fått i uppdrag att besvara en remiss från Socialdepartementet gällande utredning om översyn av yrket personlig assistent. Utredningens syfte är att undersöka hur personliga assistenters villkor ser ut, både i kommunal och privat verksamhet. Utredningen ska särskilt se över personliga assistenters möjligheter till fortbildningsinsatser, information och introduktion. Om behov finns ska åtgärder föreslås.

Beslut

Vård- och omsorgsförvaltningens remissvar godkändes.

Dnr VON/2020:126 Dpl 01

Ansvarig handläggare: Karina Holgersson Linder, HR-chef, 054-540 55 53

Översyn av fördelningsgrunder för föreningsbidrag

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott gav i januari 2020 förvaltningen i uppdrag att till nästa år göra en översyn av fördelningsgrunderna för föreningsbidrag. Syftet med översynen var att få en samlad bild av kriterier och förutsättningar för att söka och få föreningsbidrag inom vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde.

Beslut

Översynen av föreningsgrunder för föreningsbidrag godkändes.

Dnr VON/2020:131 Dpl 39

Ansvarig handläggare: Monica Fredriksson, 054-540 55 12

Uppdrag om extra granskning av vård- och trygghetsboenden

I juni 2020 beslutade vård- och omsorgsnämnden att det ska göras en extern granskning på Kronogårdens trygghetsboende utifrån de brister som framkommit. 

Vård- och omsorgsnämnden ger nu förvaltningen i uppdrag att genomföra en granskning på samtliga vård- och trygghetsboenden i kommunen för att säkerställa att gällande rutiner efterlevs.

Beslut

Vård- och omsorgsförvaltningen får i uppdrag att genomföra en granskning på samtliga vård- och trygghetsboenden. 

Dnr VON/2020:274 Dpl 30

Mer information

För mer information kontakta vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Holm Barenfeld, 054-540 12 81, eller ansvarig handläggare för respektive ärende. Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. 


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.