Gå direkt till innehåll
Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 23 mars

Pressmeddelande -

Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 23 mars

Utredning av nytt vårdboende med inriktning för byggnation och driftsform, redovisning av avtalsuppföljningar för 2021 och tillsynsberättelse för 2021. Det var några av de ärenden som behandlades på vård- och omsorgsnämndens möte den 23 mars.

Det fullständiga protokollet från vård- och omsorgsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Upphandlingsdokument för upphandling av 20 somatiska vårdboendeplatser godkändes

Under det senaste året har det varit svårt att inom rimlig tid tillgodose behoven av vårdboendeplatser för äldre med svåra somatiska tillstånd. På Källans trygghetsboende ändras nu 8 platser med demensinriktning till att bli med somatisk inriktning. Dessa platser räcker dock inte i dagsläget. Antalet vårdboendeplatser för äldre med svåra somatiska tillstånd behöver därför ökas. Förvaltningen har nu tagit fram upphandlingsdokument för upphandling av 20 vårdboendeplatser med somatisk inriktning. Även växelvårdsplatser kan bli aktuellt. Syftet är att skapa fler vårdboendeplatser med somatisk inriktning inom centrala Karlstad. Inflyttningen planeras med start under kvartal 4 år 2022.

Beslut

Upphandlingsdokument för upphandling av 20 somatiska vårdboendeplatser, inklusive växelvårdsplatser, med tillhörande drift samt hyra via blockhyresavtal godkändes. Upphandlingen utvärderas på 40 % pris (vårddygnspris på permanentplats, växelvårdsplats samt blockhyra) och 60 % kvalitet (mervärden i verksamheten/driften för kund). Samtliga platser upphandlas som en helhet och geografiskt inom en radie om 2,5 kilometer från Karlstad Torg. Avtalstiden löper från och med kvartal 4 år 2022 till och med 2028-10-31 med möjlighet att förlänga 4 år plus 3 år.

Dnr VON/2022:52 Dpl 14

Ansvarig handläggare: Karin Frejsjö, upphandlingsledare, 054-540 55 62

Utredning av nytt vårdboende med inriktning för byggnation och driftsform godkändes

I samband med återrapportering av lokalöversynen fick förvaltningen i uppdrag av nämnden att utreda möjligheterna för ett nytt vårdboende samlokaliserat med trygghetsboende samt att se över om något befintligt boende ska ersättas med nya platser. Förvaltningen har också fått i uppdrag att ta fram ett förslag på inriktning för byggnation och driftsform för nytt vårdboende.

Beslut

Utredningen godkändes. Vård- och omsorgsförvaltningen får i uppdrag att gå vidare i den fortsatta planeringen gällande byggnation av nytt vårdboende med 60 - 70 platser. När vårdboendet står klart ska det ersätta Gunnerns vårdboende. Både byggnation och drift ska ske i egen kommunal regi. Vård- och omsorgsförvaltningen får i uppdrag att i samverkan med teknik- och fastighetsförvaltningen samt kommunledningskontoret upprätta en långsiktig plan över vilka vård- och trygghetsboenden som kan behöva ersättas med nya respektive vilka som är möjliga att upprusta/renovera samt inom vilken tidsperiod detta bör ske.

Dnr VON/2021:412 Dpl 30

Ansvarig handläggare: Monica Fredriksson, utvecklingsledare, 054-540 55 12

Granskning av uppföljning och kontroll av privata utförare - Svar på revisionsrapport

PwC har genomfört en granskning av uppföljning och kontroll av privata utförare på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Karlstads kommun. Syftet är att bedöma om kommunstyrelsen, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden säkerställer en tillräcklig uppföljning och kontroll av privata utförare. Granskningen visar att vård- och omsorgsnämnden inte helt har säkerställt en tillräcklig uppföljning och kontroll av privata utförare. PwC lämnar rekommendation om att vård- och omsorgsnämnden tydliggör uppföljning, resultat och analys av privata/externa utförare och upprättar en årlig samlad avtalsuppföljning som behandlas i nämnden. Mot bakgrund av granskningens resultat och rekommendationer har en rutin skapats för att säkerställa att den årliga avtalsuppföljning som genomförs sammanställs i ett samlat dokument som behandlas i nämnden.

Nämndens svar lämnas till kommunstyrelsen för att ingå i ett samlat svar till kommunrevisionen.

Beslut

Svaret godkändes och skickas till kommunstyrelsen.

Dnr VON/2022:33 Dpl 13

Ansvarig handläggare: Madeleine Ahlborg, tillsynschef, 054-540 58 61

Tillsynsberättelse för 2021 godkändes

Tillsynsberättelsen redovisar de uppföljningar och den tillsyn som gjorts av tillsynsenheten under året inom den egna verksamheten och hos de privata utförarna. Tillsyn planeras och utförs enligt en fastställd treårsplan. Utöver detta görs granskningar på förekommen anledning eller utifrån andra initiativ.

Granskningarna visade att verksamheterna håller en god kvalitet och följer överlag kvalitetskrav, lagstiftning, riktlinjer och värdighetsgarantier. Något som krävs för att förbättra verksamheterna ytterligare är bland annat att utveckla den sociala dokumentationen.

Beslut

Tillsynsberättelsen godkändes.

Dnr VON/2022:49 Dpl 34

Ansvarig handläggare: Madeleine Ahlborg, tillsynschef, 054-540 58 61

Patientsäkerhetsberättelse för 2021 godkändes

Vård- och omsorgsförvaltningen har upprättat en patientsäkerhetsberättelse för 2021 i enlighet med patientsäkerhetslagen kap 3 § 10. I patientsäkerhetsberättelsen framgår det hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående år, vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patientsäkerheten och vilka resultat som uppnåtts.

Beslut

Patientsäkerhetsberättelsen godkändes.

Dnr VON/2022:50 Dpl 34

Ansvarig handläggare: Madeleine Ahlborg, tillsynschef, 054-540 58 61

Redovisning av avtalsuppföljningar för år 2021 godkändes

Varje år genomförs avtalsuppföljning för de externa utförarna av omvårdnad och service som vård- och omsorgsnämnden av avtal med. Syftet med avtalsuppföljningarna är att få underlag för att utveckla och förbättra verksamheterna och tjänsterna till invånarna, kontrollera och granska utförarens förmåga att leva upp till kraven i avtal och överenskommelser, möjliggöra allmänhetens insyn samt att förutse och upptäcka avvikelser. Avtalsuppföljningen genomförs i enlighet med den handlingsplan som antagits av vård- och omsorgsnämnden.

Avtalsuppföljningarna för 2021 har sammanställts i en redovisning och omfattar Vardaga, Norlandia, Attendo, Frösunda, Samhall och Fröken Fridas assistans. Samtliga företag bedöms uppfylla de krav som ställs i avtalen.

Beslut

Redovisningen godkändes.

Dnr VON/2022:51 Dpl 14

Ansvarig handläggare: Madeleine Ahlborg, tillsynschef, 054-540 58 61

Mer information

För mer information kontakta vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Holm Barenfeld (M), 054-540 12 81, eller ansvarig handläggare för respektive ärende. Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.