Gå direkt till innehåll
Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 19 oktober

Pressmeddelande -

Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 19 oktober

Motion om att utvärdera och utveckla kommunens olika samverkansråd, redovisning av långtidsprognoser för äldreomsorg och LSS samt elbesparande åtgärder med anledning av omvärldsläget. Det var några av de ärenden som behandlades på vård- och omsorgsnämndens möte den 19 oktober.

Det fullständiga protokollet från vård- och omsorgsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Utredning av framtida resursbehov inom ramen för LSS

Vård- och omsorgsnämnden har tillsammans med kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda framtida resursbehov inom ramen för LSS. I utredningen ska behov hos målgruppen, konsekvenser för rikspolitiska vägval gällande huvudmannaskap inom LSS samt ekonomisk ansvarsfördelning mellan kommun och stat tas upp.

I dagsläget ökar de flesta insatser inom LSS, och kommunal assistans är den insatsen som ökat mest sett över tid. De största kostnaderna finns inom kommunalt finansierad assistans och köpta vårdplatser. Utöver detta ökar kostnaderna för bostad med särskild service. Sammanfattningsvis handlar det om kostnadsökningar på närmare 50 miljoner kronor årligen.

Ärendet återrapporteras till kommunstyrelsen i november 2022.

Vård- och omsorgsnämndens förslag till kommunstyrelsen

Utredningen godkänns.

Dnr VON/2022:361 Dpl 10

Ansvarig handläggare: Per Söderberg, beställarchef, 054-540 54 52

Motion – Utvärdera och utveckla kommunens olika samverkansråd

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Socialdemokraterna att kommunen ska genomföra en utvärdering av kommunens olika råd och samverkansorgan tillsammans med berörda intresseorganisationer. Detta för att klargöra de olika forumens syfte, mål och roller för att förbättra förutsättningarna för dialog och delaktighet. Vård- och omsorgsnämnden ska nu svara på motionen.

Vård- och omsorgsnämndens förslag till kommunstyrelsen

Motionen bifalls.

Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige.

Dnr VON/2022:230 Dpl 00

Ansvarig handläggare: Anette Örnebring, utvecklingsledare, 054-540 54 77

Yttrande över betänkandet Nästa steg – Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer (SOU 2022:41)

Karlstads kommun är inte utvald till remissinstans men vård- och omsorgsnämnden har ändå valt att yttra sig om Socialdepartementets betänkande ”Nästa steg – Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer (SOU 2022:41)”. Förslagets syfte är att stärka omsorgen om äldre genom en äldreomsorgslag som komplettering till den befintliga socialtjänstlagen. Förslaget innebär också en nationell ordning för kvalitetsutveckling och ett antal förändringar inom hälso- och sjukvårdslagen samt patientlagen.

Beslut

Yttrandet godkändes.

Dnr VON/2022:370 Dpl 30

Ansvarig handläggare: Madeleine Ahlborg, tillsynschef, 054-540 58 61

Redovisning av långtidsprognoser för äldreomsorg och LSS 2022 godkändes

Lagstiftningen ställer krav på att kommunerna ska tillgodose specifika behov hos kommuninvånarna, bland annat att planera för särskilda boenden för äldre och personer med funktionsnedsättning. Biståndskontoret har tagit fram långtidsprognoser gällande kundernas behov i ett långsiktigt perspektiv. Det innebär att skapa ett underlag för att analysera framtida behov av hemtjänst, särskilt boende och förändringar och utveckling gällande en ökad volym inom äldreomsorgen. Prognoserna analyserar behoven utifrån olika tidsperspektiv, ett år, tre år samt tio år.

Prognosen för äldreomsorgen visar att kompetensförsörjning är en stor utmaning. Allt färre ska försörja fler, och det sätter större press på bland annat äldreomsorgens verksamheter och ekonomi. För att kunna möta denna utmaning behöver kommuner bli bättre på att ta tillvara på den kompetens som finns och effektivt nyttja teknik. Det fortsatta arbetet med den digitala omställningen och att ytterligare individanpassa verksamheten är också avgörande för att hålla hög kvalitet i vården och omsorgen.

Prognosen för LSS visar att det kommer finnas ett större behov av nya gruppbostadsplatser inom de kommande tio åren. Befintliga gruppbostäder kommer också behöva renoveras. Andelen beslut som verkställs gällande servicebostad minskar dock över tid. Antalet kunder som beviljas boendestöd antas att öka.

Beslut

Redovisningen godkändes.

Dnr VON/2022:331 Dpl 01

Ansvarig handläggare: Per Söderberg, beställarchef, 054-540 54 52

Elbesparande åtgärder med anledning av omvärldsläget

Regeringen har gett statliga myndigheter i uppdrag att vidta möjliga och lämpliga energibesparingsåtgärder. Det finns i dagsläget ingen tydlig reglering för kommunerna men Karlstads kommun ser att det är lämpligt att starta elbesparande åtgärder. Ett arbete har pågått i koncernen för att hitta åtgärder som har effekt på elförbrukningen men som också begränsar negativa konsekvenser för verksamheter. Kommunens samtliga större nämnder behandlar nu ett ärende kring elbesparande åtgärder.

Vård- och omsorgsförvaltningen har vidtagit de åtgärder som rekommenderas för medarbetare, och som bygger på Energimyndighetens rekommendationer. Gällande verksamheterna vidtas de åtgärder som är möjliga utan att avvika från gällande lagstiftning.

Beslut

Redovisningen godkändes. Vård- och omsorgsförvaltningen får i uppdrag att tillsammans med andra berörda förvaltningar fortsätta arbetet med att identifiera och föreslå åtgärder för minskad elförbrukning.

Dnr VON/2022:372 Dpl 01

Ansvarig handläggare: Karin Jonsson, ekonomichef, 054-540 10 49

Mer information

För mer information kontakta vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Holm Barenfeld (M), 054-540 12 81, eller ansvarig handläggare för respektive ärende. Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.