Gå direkt till innehåll
Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 16 oktober

Pressmeddelande -

Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 16 oktober

För mer information kontakta vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Holm Barenfeld, 054-540 12 81, eller ansvarig handläggare för respektive ärende. Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. Det fullständiga protokollet från vård- och omsorgsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.


Tre vårdboenden planeras att läggas ut på entreprenad

Karlstads kommun har idag två vårdboenden på entreprenad av totalt elva vårdboenden. Vård- och omsorgsförvaltningen har genom ett politiskt initiativ från det blågröna styret i vård- och omsorgsnämnden fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för att fler platser inom vårdboende ska kunna drivas på entreprenad med målet att öka valfriheten inom äldreomsorgen i Karlstad.

Beslut

Återrapporteringen av utredningsuppdraget godkändes och vård- och omsorgsförvaltningen fick i uppdrag att ta fram upphandlingsdokument utifrån lagen om offentlig upphandling (LOU) för att lägga ut Gruvan, Fryken och Granberga vårdboende på entreprenad och återkomma med förslag senast i mars 2020.

VON-2019-161 Dpl 00

Ansvarig handläggare: utvecklingsledare Monica Fredriksson, 054-540 55 12.

Ökad välfärdsteknik och omstrukturering av boendeplatser för att anpassa verksamheten inför budget 2020

Vård- och omsorgsförvaltningen har inför budget 2020 gjort preliminära kalkyler om kostnadsutvecklingen och funnit att gapet mot den beslutade budgetramen är stort. För att kunna anpassa verksamheten och nå ekonomiska effekter i tillräcklig omfattning har därför ett arbete påbörjats för att finna inriktning och omfattning på de åtgärder som behövs.

Bland annat ska takten för införande av välfärdsteknik ökas. Det gäller till exempel tillsyn via trygghetskameror nattetid, digitala läkemedelsfördelare och digitala lås.

Bland åtgärderna finns också omstrukturering av boendeplatser som bland annat innebär att växelvårdsplatser för somatiskt sjuka flyttas från Resurscentrum till förvaltningens trygghetsboenden. De korttidsplatser för dementa som funnits ute på vårdboendena kommer att omvandlas till permanenta platser. Omstruktureringen innebär att ett 30-tal platser på Resurscentrum läggs i träda tills behov uppstår.

Beslut

Vård- och omsorgsförvaltningen fick i uppdrag att vidta föreslagna åtgärder för att anpassa verksamheten till beslutad budgetram inför 2020.

Dnr VON-2019-290 Dpl 10

Ansvarig handläggare: ekonomichef Tapani Savallampi, 054-540 55 57.

Svar till kommunrevisionen godkändes

Kommunrevisionen har gjort en uppföljning av en granskning som gjordes 2013 av vård- och omsorgsnämndens uppföljning och tillsyn av utförare inom äldreomsorgen. I granskningen lämnades ett antal rekommendationer till nämnden och uppföljningens syfte var att besvara om nämnden beaktat de lämnade rekommendationerna. Rapporten har också skickats till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för kännedom.

Beslut

Svaret till kommunrevisionen godkändes.

Dnr VON-2019-307 Dpl 30

Ansvarig handläggare: tillsynschef Christina Millner, 054-540 55 09.



Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.