Gå direkt till innehåll
Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 16 juni

Pressmeddelande -

Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 16 juni

Tilldelningsbeslut i upphandlingen om vårdboendeentreprenaderna Åsbacka och Sveagatan samt motioner om att ta bort ordet kund i kommunens styrdokument och säkerställa tillgången på syrgas inom vård- och omsorgsverksamheter. Det var några av de ärenden som behandlades på vård- och omsorgsnämndens möte den 16 juni.

Det fullständiga protokollet från vård- och omsorgsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Motion – Säkerställ tillgången av syrgas på samtliga av kommunens vård- och omsorgsverksamheter

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Sverigedemokraterna att kommunen utreder möjligheten att säkerställa tillgången på syrgas med lämplig utrustning på samtliga av kommunens vård- och omsorgsverksamheter. Detta för att se till att äldre får den vård de behöver, både när det gäller Covid-19 och vid andra sjukdomar som påverkar andningen. Vård- och omsorgsnämnden ska nu svara på motionen.

Vård- och omsorgsnämndens förslag till kommunstyrelsen

Motionen avslås eftersom en utredning inte behöver göras i nuläget. Tillgång till syrgas är säkerställd både vid akut och icke akut behov.

Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige.

Dnr VON/2021:122 Dpl 32

Ansvarig handläggare: Linda Rågård, medicinskt ansvarig sjuksköterska, 054-540 59 74

Motion – Ta bort ordet kund i kommunens styrdokument enligt Socialstyrelsens rekommendationer

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Vänsterpartiet att kommunen tar bort ordet kund i styrdokument enligt Socialstyrelsens rekommendationer. Förslaget är att istället använda ord som deltagare, mottagare och gäst. Vård- och omsorgsnämnden ska nu svara på motionen.

Vård- och omsorgsnämndens förslag till kommunstyrelsen

Motionen avslås.

Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige.

Dnr VON/2021:123 Dpl 01

Ansvarig handläggare: Christina Millner, senior konsult, 054-540 55 09

Tilldelningsbeslut i upphandlingen av vårdboendeentreprenaderna Sveagatan och Åsbacka

En ny upphandling gällande vårdboendena Sveagatan och Åsbacka har genomförts under våren 2021. Avtal görs med det/de företag som lägger det mest fördelaktiga budet ekonomiskt sett, där kvalitet och priset per vårddygn vägs samman. Vård- och omsorgsnämnden ska nu besluta vilket/vilka företag som tilldelas kontrakt.

Beslut

Vardaga AB tilldelas kontrakt för vårdboendena Sveagatan och Åsbacka.

Dnr VON/2020:350 Dpl 14

Ansvarig handläggare: Karin Frejsjö, upphandlingsledare, 054-540 55 62

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Karlstads kommun arbetar med jämställdhetsintegrering som strategi för en jämställd verksamhet. Jämställdhetsintegrering innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska finnas i planering, beslutsfattande, genomförande och uppföljning av verksamheten. Varje förvaltning ska ta fram en handlingsplan där det beskrivs hur arbetet med jämställdhet ska planeras och genomföras.

Beslut

Handlingsplanen godkändes.

Dnr VON/2021:180 Dpl 08

Ansvarig handläggare: Anette Örnebring, utvecklingsledare, 054-540 54 77

Plan för god psykisk hälsa i Värmland 2021 - 2024

En gemensam handlingsplan för god psykisk hälsa i Värmland har nu tagits fram och ersätter den tidigare handlingsplanen för Värmlands län. Handlingsplanens syfte är att medborgare i Värmland ska få bästa möjliga vård och omsorg enligt bästa tillgängliga kunskap. Målet är god psykisk hälsa i Värmland.

Beslut

Handlingsplanen godkändes.

Dnr VON/2021:194 Dpl 01

Ansvarig handläggare: Christina Millner, senior konsult, 054-540 55 09

Återrapportering av granskning av samverkan kring psykisk ohälsa bland äldre

En granskning av samverkan kring psykisk ohälsa bland äldre har genomförts på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Värmland och i kommunerna. Vård- och omsorgsnämnden tog del av granskningsrapporten i juni 2020. I samband med detta fick förvaltningen i uppdrag att vidta ett antal föreslagna åtgärder med anledning av granskningen. Detta återrapporteras nu till nämnden. Bland annat sker översyn av samverkansavtal och arbete med personcentrerad vård.

Beslut

Återrapporteringen godkändes.

Dnr VON/2019:310 Dpl 30

Ansvarig handläggare: Peter Nylander, verksamhetschef hälso- och sjukvård, 054-540 57 95

Mer information

För mer information kontakta vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Holm Barenfeld (M), 054-540 12 81, eller ansvarig handläggare för respektive ärende. Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.