Gå direkt till innehåll
Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 15 oktober

Pressmeddelande -

Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 15 oktober

För mer information kontakta vård- och omsorgsnämndens ordförande Marléne Lund Kopparklint, 070-614 14 90 eller ansvarig handläggare för respektive ärende. Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. Det fullständiga protokollet från vård- och omsorgsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.


Remiss från Socialdepartementet

Karlstads kommun har utsetts som remissinstans för delbetänkandet God och nära vård – En primärvårdsreform (SOU 2018:39) som innehåller förslag på förändrade styrande principer för vårdens organisering och förslag på en förstärkt vårdgaranti inom primärvården. Vård- och omsorgsnämnden har fått i uppdrag att yttra sig över remissen.

Nämnden ställer sig positiv till delbetänkandet i sin helhet men framför bland annat i sitt yttrande att personer med funktionsnedsättning som har insatser beviljade enligt LSS är en grupp som drabbas av bristande samordning och samverkan mellan huvudmännen inom hälso- och sjukvården. Med anledning av att antalet personer med LSS-insatser ökar i omfattning anser vård- och omsorgsnämnden att det är av största vikt att ansvarsfrågan kring samverkan av insatser för gruppen blir löst.

Beslut

Remissvaret godkändes och skickas till Socialdepartementet som Karlstads kommuns svar på remissen.

Dnr VON-2018-253 Dpl 32

Ansvarig handläggare: tillsynschef Christina Millner, 054-540 57 68.

Översyn fördelningsgrunderna för föreningsbidrag

Kommunalt bidrag kan ges till lokala pensionärs- och handikappföreningar i Karlstads kommun utifrån vård- och omsorgsnämndens fastställda bidragsregler. Fördelningsgrunderna för föreningsbidraget har diskuterats vid brukardialog med föreningarna på vård- och omsorgsförvaltningen och med anledning av detta har en översyn av fördelningsgrunderna gjorts.

Beslut

Utredningen godkändes och fördelningsgrunderna för föreningsbidrag kvarstår enligt tidigare beslut. Handikappföreningarna i Karlstad tilldelas ett riktat årligt bidrag om 76 000 kronor för administrering av brukardialoger.

Dnr VON-2018-124 Dpl 39

Ansvarig handläggare: förvaltningssekreterare Ulrika Johansson, 054-540 55 41.

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.