Gå direkt till innehåll
Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 15 december

Pressmeddelande -

Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 15 december

Motion om att utreda hur arbetsskor kan erbjudas på ett mer jämställt sätt i kommunkoncernen, redovisning av avtalsuppföljningar 2020 och krav på vaccinationsintyg för Covid-19 vid nyanställning inom vård- och omsorg. Det var några av de ärenden som behandlades på vård- och omsorgsnämndens möte den 15 december.

Det fullständiga protokollet från vård- och omsorgsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Motion – Utred hur arbetsskor kan erbjudas på ett mer jämställt sätt inom kommunkoncernen

Socialdemokraterna föreslår i en motion till kommunfullmäktige att kommunen ska utreda hur arbetsskor kan erbjudas på ett mer jämställt sätt inom kommunkoncernen. Detta eftersom det kan skilja sig mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrkesgrupper. Vård- och omsorgsnämnden ska nu svara på motionen.

I motionen föreslås en utredning gällande koncernen, vilket berör samtliga förvaltningar och bolag. Eftersom den eventuella utredningen berör samtliga förvaltningar och bolag kan inte vård- och omsorgsnämnden ta ställning i frågan, utan överlämnar till kommunstyrelsen att besvara motionen om en utredning ska genomföras eller inte.

Vård- och omsorgsförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Motionen anses besvarad med anledning av att vård- och omsorgsförvaltningen tidigare utrett möjligheten att erbjuda arbetsskor.

Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige.

Dnr VON/2021:353 Dpl 16

Ansvarig handläggare: Susanne Gustafsson, HR-chef, 054-540 55 53

Svar på revisionsrapport gällande granskning av framtidens äldreomsorg

På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i kommunen har PwC genomfört en granskning av framtidens äldreomsorg. Granskningens syfte är att bedöma om vård- och omsorgsnämnden säkerställt att arbetet med att utforma framtidens äldreomsorg görs på ett ändamålsenligt sätt och med tillräcklig intern kontroll. Den samlade bedömningen är att vård- och omsorgsnämnden säkerställt att arbetet med att utforma framtidens äldreomsorg görs på ett ändamålsenligt sätt, men att uppföljningen av arbetet med framtidens äldreomsorg i vissa områden inte är tillräcklig.

Beslut

Svaret på revisionsrapporten godkändes.

Dnr VON/2021:339 Dpl 13

Ansvarig handläggare: Karin Jonsson, ekonomichef, 054-540 10 49

Krav på vaccinationsintyg för Covid-19 införs vid nyanställning inom vård- och omsorg

I ett politiskt initiativ från det blågröna styret föreslås att all personal som nyanställs inom vård- och omsorgsförvaltningen ska visa att de är fullvaccinerade. Detta för att skydda äldre och personer med funktionsnedsättning. Detta föreslås gälla både timanställda, tidsbegränsade anställningar och tillsvidareanställda. De som inte kan vaccineras av medicinska skäl ska undantas.

Beslut

Krav införs på att all personal som nyanställs inom vård- och omsorgsförvaltningen ska visa att de är fullvaccinerade. Detta gäller från och med 1 januari 2022.

Dnr VON/2021:470 Dpl 20

Redovisning av avtalsuppföljningar 2020 godkändes

Enligt handlingsplanen för avtalsuppföljningar ska de avtal som vård- och omsorgsnämnden ingått följas upp regelbundet för att säkerställa att avtalet följs. Avtalsuppföljningarna för 2020 har sammanställts och omfattar Vardaga, Attendo, Frösunda, Samhall, Kura omsorg och Fröken Fridas assistans. Samtliga företag bedöms uppfylla de krav som ställs i avtalen.

Beslut

Redovisningen godkändes.

Dnr VON/2021:377 Dpl 14

Ansvarig handläggare: Madeleine Ahlborg, tillsynschef, 054-540 58 61

Upphandlingsdokument för upphandling av tjänstekontrakt gruppbostad inom LSS

Genom ett politiskt initiativ från det blågröna styret 2019 har vård- och omsorgsnämnden tidigare utrett förutsättningarna för att upphandla nya gruppbostäder med 6 platser per bostad för personer med funktionsnedsättning. En upphandling av 6 platser har redan genomförts. Planeringen framåt visar att det behövs ytterligare 6 platser under år 2024 inom ramen för det tidigare beslutet. Detta för att kunna verkställa beslut om insatsen bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna enligt LSS.

Upphandlingen omfattar nybyggnation eller ombyggnation av en befintlig byggnad samt driften av verksamheten. Det behövs platser främst inom Karlstad tätort, med närhet till allmänna kommunikationer.

Beslut

Upphandlingsdokumenten godkändes. Upphandlingen omfattar nybyggnation eller ombyggnation av befintlig byggnad. Gruppbostaden ska stå klar för inflyttning senast fjärde kvartalet 2024.

Dnr VON/2020:423 Dpl 14

Ansvarig handläggare: Karin Frejsjö, upphandlingsledare, 054-540-55 62

Mer information

För mer information kontakta vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Holm Barenfeld (M), 054-540 12 81, eller ansvarig handläggare för respektive ärende. Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.