Gå direkt till innehåll
Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 13 april

Pressmeddelande -

Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 13 april

Redovisning av långtidsprognoser för äldreomsorg och LSS, tilldelningsbeslut i upphandlingen av tjänstekontrakt för gruppbostad LSS och svar på revisionsrapport gällande granskning av palliativ vård. Det var några av de ärenden som behandlades på vård- och omsorgsnämndens möte den 13 april.

Det fullständiga protokollet från vård- och omsorgsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Tilldelningsbeslut i upphandlingen av tjänstekontrakt för gruppbostad LSS

I ett politiskt initiativ i april 2019 fick förvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att upphandla två nya gruppbostäder för personer med funktionsnedsättning om sammanlagt 12 platser. Initiativet baserades på prognoserna av platsbehov framöver. Under våren 2020 upphandlades en gruppbostad med 6 platser. Det finns behov av ytterligare platser. Med anledning av detta har en upphandling gällande drift och byggnation för de resterande 6 platserna på gruppbostad genomförts under våren 2022.

Beslut

Nytida AB tilldelas kontrakt i upphandlingen av tjänstekontrakt avseende gruppbostad LSS.

Dnr VON/2020:423 Dpl 14

Ansvarig handläggare: Karin Frejsjö, upphandlingsledare, 054-540 55 62

Svar på revisionsrapport – Granskning av palliativ vård, gemensam granskning mellan Region Värmland och de värmländska kommunerna

På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i de värmländska kommunerna och Region Värmland har företaget Helseplan genomfört en granskning gällande palliativ vård. Syftet har varit att granska om Region Värmland och kommunerna har arbets-och samverkansformer samt rutiner för informationsöverföring för att kunna tillgodose patienters behov av palliativ vård och omsorg i livets slutskede. Bedömningen är att Region Värmland och kommunerna delvis har arbets-och samverkansformer samt rutiner för informationsöverföring. Kommunrevisionen begär en redovisning av åtgärder med anledning av granskningen.

Beslut

Svaret till kommunrevisionen godkändes. Förvaltningen får i uppdrag att vidta de föreslagna åtgärderna med anledning av granskningen och återredovisa till vård- och omsorgsnämnden senast i november 2022.

Dnr VON/2021:232 Dpl 32

Ansvarig handläggare: Peter Nylander, verksamhetschef hälso- och sjukvård, 054-540 57 95

Redovisning av långtidsprognoser för äldreomsorg och LSS

Lagstiftningen ställer krav på att kommunerna ska tillgodose specifika behov hos kommuninvånarna, bland annat att planera för särskilda boenden för äldre och personer med funktionsnedsättning. Biståndskontoret har tagit fram långtidsprognoser gällande kundernas behov i ett långsiktigt perspektiv. Det innebär att skapa ett underlag för att analysera framtida behov av hemtjänst, särskilt boende och förändringar och utveckling gällande en ökad volym inom äldreomsorgen. Prognoserna analyserar behoven ett, tre och tio år framåt i tiden.

Prognosen för äldreomsorgen visar att gruppen äldre kommer öka och att en betydande del av befolkningen kommer att vara beroende av hjälp och stöd från kommunen i framtiden. En ökning av antal äldre beräknas ske fram till år 2030 inom hemtjänst och särskilt boende. Det behövs därför nya strategier, mer välfärdsteknik och förändrade arbetssätt för att kunna möta kundernas behov.

Inom LSS har antalet personer med LSS-insatser ökat de senaste åren. Antalet personer med beslut om bostad med särskild service har ökat de senaste 10 åren, både i landet och i Karlstad. Det som bidragit till ökningen är att personer som omfattas av personkrets 1 ökar, framför allt personer som får diagnos inom autismspektrumtillstånd. Det är dock svårare att göra en prognos för hur det kommer se ut längre fram i tiden.

Beslut

Redovisningen godkändes.

Dnr VON/2022:106 Dpl 01

Ansvarig handläggare: Per Söderberg, beställarchef, 054-540 54 52

Idéburet offentligt partnerskap (IOP-avtal) med föreningen JAG för verksamheten Vi vill bidra

Vi vill bidra är ett projekt och verksamhet som startats på initiativ av medlemmar i den ideella Föreningen JAG med anledning av att det saknades möjlighet till meningsfull sysselsättning på arbetsmarknaden för personer med omfattande funktionsnedsättningar, som är i behov av personlig assistans. I juni 2018 beviljades föreningen JAG ett bidrag för att driva projektet i Karlstad och efter årlig utvärdering har de beviljats fortsatt verksamhetsbidrag till och med 30 november 2022. 

För att skapa en långsiktighet i verksamheten och få en ökad delaktighet från vård- och omsorgsförvaltningen, har det funnits önskemål om att upprätta ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Föreningen JAG och vård- och omsorgsförvaltningen. Idéburet offentligt partnerskap är en samverkansform som skapar möjlighet till samarbete mellan offentliga och idéburna aktörer. I juni 2021 fick förvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att inleda idéburet offentligt partnerskap.

Beslut

Vård- och omsorgsförvaltningen ingår idéburet offentligt partnerskap med föreningen JAG för verksamheten Vi vill bidra. Avtalet sträcker sig över tre år, under perioden 2022-12-01 – 2025-11-30. Vård- och omsorgsnämnden ersätter brukarkooperativet JAG med 574 00 kr per år under avtalstiden. Årlig reglering via omsorgsprisindex (OPI).

Dnr VON/2021:446 Dpl 39

Ansvarig handläggare: Per Söderberg, beställarchef, 054-540 54 52

Strategisk plan och budget 2023 – 2025

Nämnderna ska yttra sig till kommunstyrelsen över förslag till strategisk plan och budgetramar 2023 - 2025.

Beslut

Vård- och omsorgsförvaltningens förslag till yttrande över Strategisk plan och budgetramar 2023–2025 godkändes. Vård- och omsorgsnämnden äskar ramtillskott för ökade LSS-kostnader på 20 miljoner kronor år 2023 och ytterligare 10 miljoner kronor per år 2024–2025.

Dnr VON/2021:479 Dpl 10

Ansvarig handläggare: Karin Jonsson, ekonomichef, 054-540 10 49

Långsiktig investeringsplanering 2025 – 2032

Kommunfullmäktige har beslutat att en modell för utvecklad

investeringsplanering ska tas i bruk från och med våren 2018. Syftet med

modellen är att skapa en framförhållning och möjlighet till politisk prioritering kring vilka investeringsprojekt som ska utredas vidare. Inför varje ny budgetprocess ska nämnderna senast under april redovisa lokalbehov till teknik- och fastighetsförvaltningen.

Beslut

Förslaget till långsiktig investeringsplanering 2025–2032 godkändes.

Dnr VON/2022:87 Dpl 10

Ansvarig handläggare: Karin Jonsson, ekonomichef, 054-540 10 49

Mer information

För mer information kontakta vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Holm Barenfeld (M), 054-540 12 81, eller ansvarig handläggare för respektive ärende. Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.