Gå direkt till innehåll
Penséer i Stadsträdgården som kommer att skänkas bort med start onsdag 5 juni.
Penséer i Stadsträdgården som kommer att skänkas bort med start onsdag 5 juni.

Pressmeddelande -

Vårblommorna skänks bort och hela Karlstad kläs med sommarblommor över en natt

Natten till nationaldagen kommer Karlstad att smyckas med tusentals blommor på broar, i blombollar, amplar med mera. För att göra plats för sommarblommorna kommer vårblommorna skänkas bort med start 5 juni på Norra fältet.

Vårblommor delas ut med start på onsdag

Precis som tidigare år kommer Karlstads kommun att ge bort vårblommorna som har prytt parker, rabatter och urnor runt om i kommunen. Det rör sig om nära 6 000 penséer och nästan lika många tulpaner.

- Det känns väldigt bra att vi kan hitta nya hem åt penséer och tulpanlökar. Med rätt skötsel kan penséerna blomma länge i sommar men vi har tyvärr inte möjlighet att sköta om dem, säger Dagmar Nilsson, parkingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Vårblommorna kommer att finnas att hämta på Norra Fältet vid I2. Arbetslagen kommer i omgångar och lämnar blommor med start 5 juni och några dagar framåt. Kommunen kommer att meddela när första lasset är på plats på sin Facebooksida. När blommorna är slut så sätter medarbetarna upp en skylt som berättar att det inte kommer fler blomleveranser.

Förvandlas över en natt

På nationaldagen kommer Karlstadsborna vakna upp till en blomstersmyckad stad. Med start vid kl 18 kommer ett 15-tal medarbetare att hjälpas åt att placera ut 430 broräckeslådor, 47 blombollar, tolv kuber och sju amplar.

- Det brukar vara en kul kväll och vi håller på tills vi blir klara. Förhoppningsvis är allt på plats vid midnatt, säger Stina Hedeås, arbetsledare på kommunens parkenhet.

För mer information kontakta

Dagmar Nilsson, parkingenjör teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 66 45

Stina Hedeås, arbetsledare, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 65 98

Fakta om sommarblommorna

  • 23 000 blommor totalt
    • 8 000 kommer in som plugg och drivs upp i kommunens växthus
    • 15 000 levereras färdigvuxna och planteras främst i rabatter
  • Rabatterna ska vara färdigplanterade vid midsommar.
  • Blommorna består mest av petunior och pelargoner men även dahlior, sommarljus, rosenskära, paradisblomster
  • Pluggen planteras i
    • 430 broräckeslådor
    • 47 blombollar
    • 12 kuber
    • 7 amplar
  • Årets tema är ”Kärleken är röd i ett rosa skimmer”. Det innebär att kommunen har valt blommor som går i röda, rosa, vit och även svarta toner.

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.