Gå direkt till innehåll
Utställning om översvämningsrisken i Karlstad

Pressmeddelande -

Utställning om översvämningsrisken i Karlstad

Varför är Karlstad bland de städer i Sverige med störst översvämningsrisk och hur ska vi skyddas mot vattenmassorna? Svaret på det och mycket mer hittar du i den temautställning som nu finns i Karlstadsrummet.

Med Karlstads placering vid Klarälvens delta till Vänern har Karlstad ett utsatt läge när det kommer till översvämningsrisk. Därför lägger kommunen mycket arbete på att hitta lösningar för att skydda mot och ta hand om vatten. Det är därför temat för utställningen i Karlstadsrummet som sitter uppe fram till 6 februari. Information finns även digitalt på https://karlstad.se/karlstadsrummet.

Om våra olika skydd

Utställningen visar allt från bilder på översvämningen i Karlstad 1916 till de översvämningsskydd som redan finns, byggs just nu och planeras i framtiden.

- Klimatförändringarna gör att vi bitvis kommer få mer vatten att hantera i framtiden så vi vill visa hur vi jobbar för att motverka risken för översvämning. Just nu bygger vi till exempel ett skydd vid Mariebergsskogen och om några år planerar vi för ett skydd för hela Skåre och allt detta berättar vi om i utställningen, säger översvämningssamordnare Malin Hedlund på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Kartor visar hur vattnet skulle breda ut sig

I utställningen kan man även se kartor som visar hur vattnet skulle breda ut sig i Karlstad om vi får höga nivåer i Klarälven och Vänern.

- Vi har bra underlag för att se vart vattnet tar vägen. Det blir annorlunda beroende på om vattnet kommer från Klarälven eller Vänern och vilka mängder vi pratar om. Vi visar kartor för flera scenarier och jag tror det kan vara intressant för många att se hur den egna fastigheten kan drabbas, säger Malin Hedlund.

Om Karlstadsrummet i coronatider

Karlstadsrummet är utställningen om Karlstad - hur staden och kommunen blivit den plats det är idag och hur utvecklingen ser ut framåt. Rummet finns på bottenvåningen i Bibliotekshuset i Karlstad. Rummet har öppet som vanligt vardagar kl 10-17 och lördagar kl 11-15.

Med tanke på pandemin är Karlstadsrummet just nu öppet för 10 personer åt gången för att undvika trängsel. Temautställningar finns även digitalt på https://karlstad.se/karlstadsrummetför den som vill.

För mer information kontakta:

Malin Hedlund, översvämningssamordnare, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 66 39

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.