Gå direkt till innehåll
Drönarbild över Karlstad
Drönarbild över Karlstad

Pressmeddelande -

Utbildningssatsning för ett klimatneutralt Karlstad 2030

Karlstad ska vara klimatneutralt 2030. Att ställa om till ett klimatsmart och fossilfritt samhälle är en av de största utmaningarna vi har framför oss. En ny utbildning ska ge politikerna i Karlstad verktyg och inspirera till handling inom respektive nämnds och styrelses verksamhet.

Klimatfrågan är en av våra viktigaste framtidsfrågor. Karlstads kommun har satt som mål att våra interna verksamheter ska vara fossilfria till 2026 och hela kommunen klimatneutral till 2030.

Det är ett utmanande mål som alla var och en behöver vara med och bidra till. Varje verksamhets kunskap, delaktighet och agerande i klimatfrågan är viktig för att Karlstad ska nå klimatmålen.

-Omställningen sker nu och vi som förtroendevalda ska ha relevanta kunskaper för att fatta bra beslut. Vi behöver alla bidra och agera utifrån våra verksamhetsområden, säger Lina Larhult (S) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Workshoppar ska inspirera till agerande

På uppdrag av kommunfullmäktige har sakkunniga inom miljö, klimat och kommunikation tagit fram en utbildning inom klimat- och miljöområdet för alla förtroendevalda inom koncernen Karlstads kommun.

Den består av två delar, en digital självinstruerande utbildning och en workshop anpassad efter verksamhetens uppdrag. Alla nämnder och bolag kommer under året att gå utbildningen och genomföra de verksamhetsanpassade workshopparna.

-Vi vill öka förståelsen om vår tids miljö- och klimatutmaningar, ge våra politiker bra förutsättningar att fatta beslut som leder till hållbar utveckling. Det är tillsammans som vi kan göra skillnad, säger Emma Raskinen, miljösamordnare, miljöförvaltningen.

Barn- och ungdomsnämnden är först ut

Idag den 19 april var det premiär för utbildningen då barn- och ungdomsnämnden var först ut. Barn- och ungdomsförvaltningen arbetar redan inom olika områden kring miljö och klimat. Exempelvis är förvaltningen först i Sverige med ett Elevborgarråd för klimatet där elever i de kommunala grundskolorna ger förslag till kommunens politiker på hur Karlstads kommun kan bli mer miljö- och klimatsmart. Förvaltningen driver också ett ambitiöst arbete för giftfria förskolor och mer klimatsmart mat.

-Vi jobbar efter nämndens mål om att Karlstads barn och unga ska genom kunskap och engagemang ges förutsättningar att bidra till en hållbar omställning av klimat och miljö. Den här utbildningen ger oss en extra kick i vårt gemensamma arbete för en fossilfri verksamhet och ett klimatneutralt Karlstad, avslutar Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen.

För mer information kontakta:

Lina Larhult (S), ordförande barn- och ungdomsnämnden, telefon 070-020 83 86
Maria Kjällström, skoldirektör, barn- och ungdomsförvaltningen, telefon 054-540 39 82
Emma Raskinen, miljösamordnare, miljöförvaltningen, telefon 054 540 46 71.
Per-Olof Haster, miljöstrateg, miljöförvaltningen, telefon 054-540 46 75.
Emelie Wastelius, kommunikationsstrateg, kommunledningskontoret, telefon 054- 540 10 26.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.