Gå direkt till innehåll
Uppmuntrar undersköterskor att söka yrkesbevis – står för kostnaden​

Pressmeddelande -

Uppmuntrar undersköterskor att söka yrkesbevis – står för kostnaden​

Karlstads kommun ser positivt på att undersköterska blir en skyddad yrkestitel. Vi uppmuntrar våra medarbetare att ansöka om yrkesbevis och står därför för kostnaden. En satsning på cirka 220 000 kronor.

Kompetensen hos undersköterskor är viktig för kvalitet och säkerhet i vård och omsorg. Riksdagen har därför beslutat att undersköterska är en skyddad yrkestitel sedan 1 juli 2023.

Med en skyddad yrkestitel blir det tydligt vilken kompetens en person med titeln undersköterska har. Det bidrar till trygghet för våra äldre Karlstadsbor och deras anhöriga. Vi som arbetsgivare får också lättare att leda och planera verksamheten på arbetsplatsen.

För att få använda titeln undersköterska behövs ett bevis från Socialstyrelsen. Kostnaden för detta är 320 kronor. Karlstads kommun uppmuntrar våra cirka 700 utbildade undersköterska att ansöka och står därför för kostnaden. En satsning på cirka 220 000 kronor.

"Stärka trygghet – höja status"

Stefan Jonsson (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Skyddad yrkestitel är ett viktigt steg för att stärka tryggheten för våra äldre och höja attraktiviteten och statusen för yrket där det nu tydliggörs vilken kompetens som krävs, säger Stefan Jonsson.

"Viktigt för oss som arbetsgivare"

Susanne Gustafsson är HR-chef på vård- och omsorgsförvaltningen.

– Vi är så klart glada för att kunna erbjuda våra undersköterskor ansökningskostnaden i samband med att de får sitt yrkesbevis. Det är viktigt även för oss som arbetsgivare att alla ansöker och får sitt yrkesbevis eftersom vi behöver utbildade undersköterskor i verksamheten, säger Susanne Gustafsson.

För mer information kontakta:

Stefan Jonsson (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden, 070-020 34 13
Susanne Gustafsson, HR-chef vård- och omsorgsförvaltningen, 070-548 18 33
David Falk, kommunikatör vård- och omsorgsförvaltningen, 070-001 01 34

Mer information om att undersköterska blir skyddad yrkestitel finns på Socialstyrelsens hemsida.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 96 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.