Gå direkt till innehåll
Många roliga aktiviteter för barn ochunga är på gång i Karlstad i sommar
Många roliga aktiviteter för barn ochunga är på gång i Karlstad i sommar

Pressmeddelande -

Tillsammans skapar vi en rolig och trygg sommar

Mycket kul är på gång i Karlstad under sommaren för våra unga. Polisen, Centrum Karlstad och Karlstads kommun har uppmärksammat en del stök vid tidigare lov och arbetar därför tillsammans för ökad trygghet och bra stämning i sommar. Men vi kan inte göra det själva.

När det är lov är det extra många barn och ungdomar på stan framför allt i början och slutet av sommaren då många föräldrar fortfarande arbetar. De allra flesta är skötsamma men vid tidigare lov har tyvärr en del stök i centrum och problem med droger förekommit.

Polisen, Centrum Karlstad och Karlsta

ds kommun har därför samplanerat sina aktiviteter och personella resurser och förstärkt med ännu fler roliga aktiviteter.

-Tillsammans kan vi skapa en rolig och trygg sommar säger, Erik Johansson säkerhetskoordinator på Karlstads kommun. Alla ungdomar är förstås välkomna in till centrum men vi ser också ett stort värde i att barnen finns kvar i bostadsområdena. Vi har många roliga aktiviteter där till exempel den mobila fritidsgård MoVe som åker runt i kommunen, massor med olika sommarlovsaktiveter och KBAB ordnar sommarskoj i bostadsområdena. Som förälder kan du hjälpa ditt barn att hitta till rätt och roliga aktiviteter.

Mitt i City har förstärkt förra årets satsning med sommarkompis.

-I år kommer vi ha två sommarkompisar på plats. De ska cykla runt i stan, prata med våra unga och erbjuda dem lite roliga saker. Jag avslöjar inte exakt vad det är men det blir olika överraskningar och små aktiviteter säger Maria Dahlbom, Cityledare i Centrum Karlstad.

Mitt i City upplåter även Via Apias gamla lokaler åt ungdomarna i sommar. Karlstads kommun går in med ett ekonomiskt bidrag så att Folkbildarna i Värmland kan bemanna och ordna aktiviteter för barn och unga där.

  • -Vi finnas på plats från 11 juni till 5 juli berättar Krister Lergård från Folkbildarna i Värmland. Vi kommer att prata med ungdomar som leker i butikerna eller i p-husen och istället erbjuda dem att komma och till exempel måla 
  • grafitti och göra sin egen musik.

Polisen arbetar samtidigt på många olika sätt för att förhindra ungdomar från att begå brott.

  • -Vi finns i de 
    miljöer där ungdomar befinner sig, exempelvis vid festivaler, skolavslutningar och i centrala delarna av Karlstad under kvällar och helger, berättar Lennart Hynynen, kommunpolis i Karlstad

En annan viktig del för att minska brottsligheten och öka tryggheten är att försvåra för ungdomar att få tag i och dricka alkohol. Därför är polisens arbete mot langning av alkohol till ungdomar en prioriterad uppgift. Här kan du som vuxen också hjälpa till genom att vara ett föredöme och vara uppmärksam.

  • -Samverkan mellan polisen, kommunen, Centrum Karlstad och frivilliga organisationer är en nyckel för att uppnå en trygg miljö för alla. Som Karlstadsbo och förälder är du också en viktig pusselbit avslutar Niklas Wikström (L) ordförande i samverkansgruppen för barn och unga.

Tillsammans ger vi barn och unga de bästa förutsättningarna att ha en meningsfull fritid

Från Karlstads kommuns sida gör vi följande:

Fältgruppen med socionomer och fritidsledare i fält arbetar uppsökande och förebyggande med ungdomar hela sommaren.

Ungdomar för trygghet arbetar under sommaren med uppsökande verksamhet där det pågår aktiviteter för barn och unga i citykärnan med omnejd. De nattvandrar även på helger.

Varannan vecka har fältverksamheten möte tillsammans med polisen för att planera operativa insatser.

Kommunen och föreningar erbjuder gratis sommarlovsaktiviteter för barn och unga.

KBAB erbjuder tillsammans med föreningar sommarskoj för barn och unga i sina bostadsområden.

Alla fritidsgårdar utom UNO har sommarlovsöppet. På Tolvmansgatans fritidsgård arrangerar vi daglägerverksamhet hela sommaren. Vi har också den mobila fritidsgården MoVe i rörelse för att möta ungdomarna på plats i t ex Skattkärr, Ulvsby, Väse, Ilanda och i Centrum.

Under Lots of love och Putte i Parken stärker vi bemanningen extra på stan, i bussar och på festivalområdet.

Att erbjuda unga feriearbete inom kommunen och KBAB är också ett sätt att skapa meningsfull sysselsättning för våra ungdomar,

Personal i intilliggande kommuner följer sina ungdomars rörelse, till exempel in till Karlstad. Vi har ett nära samarbete med varandra.

Från Polisens sida gör vi följande:

Polisen fins i de miljöer där ungdomar befinner sig, exempelvis vid festivaler, skolavslutningar och i centrala delarna av Karlstad under kvällar och helger.

Polisvolontärerna kommer bland annat att arbeta under Lot´s of love och Putte i parken.

En annan viktig del för att minska brottsligheten och öka tryggheten är att på olika sätt försvåra för ungdomar att få tag i och dricka alkohol. Därför är polisens arbete mot langning av alkohol till ungdomar en prioriterad uppgift.

Från Centrum Karlstads sida gör vi följande:

Mitt i City lånar ut före detta Via Apias lokaler så att det finns en plats i stan för ungdomarna att vara på. Karlstads kommun stöttar Folkbildarna i Värmland ekonomiskt så att de kan bemanna och ordna roliga aktiviteter där. Det blir grafitti, sverokverksamhet, mangateckning, E-sport och gör din egen musik mellan 11 juni till 5 juli kl 11-17.

Mitt i City har anställt två sommarkompisar. De kommer att cykla runt i centrum och erbjuda roliga saker för ungdomarna. Det blir lite olika överraskningar. Sommarkompisarna är också att vara insatta i de olika sommarlovsaktiviteterna för att kunna tipsa barnen om vad som händer och lotsa dem till meningsfulla aktiviteter.

Ordningsvakter jobbar med det dagliga förebyggande trygghetsarbetet från öppning till stängning.

Fastighetsägarna och Näringsidkarna finansierar cityringen som bevakar stan. Här är det 20 verksamheter som samverkar.

För mer information kontakta:

Niklas Wikström (L) Kommunalråd och Ordförande i samverkansgruppen för barn och unga, 070-001 82 00

Erik Johansson, Säkerhetskoordinator Karlstads kommun, 054-540 28 35

Lennart Hynenen, kommunpolis, 070 609 89 38

Maria Dahlbom, Cityledare i Centrum Karlstad, 070-625 75 60

Krister Lergård, Folkbildarna i Värmland, 070-863 16 99.

Camilla Kullander kommunikationsstrateg, Karlstads kommun,

070-020 84 62.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.