Gå direkt till innehåll
Tillsammans gör vi skolavslutningen och studenten till ett kul minne!

Pressmeddelande -

Tillsammans gör vi skolavslutningen och studenten till ett kul minne!

Karlstads kommun tar ett helhetsgrepp för att det ska bli en trygg och säker skolavslutning och student. Tillsammans ska vi göra skolavslutningen och studenten till ett kul minne!

För våra ungdomars bästa så samarbetar fritidsledare i fält, Lots of Love, Ungdomsbussen, Polisen i Värmland, socialtjänstens fältgrupp, skolorna, Värmlandstrafik, Karlstadsbuss och Systembolaget.

På en pressträff 31 maj berättade de tillsammans med politiker om samarbetet och vad som görs inför och under skolavslutning och student.

”Vi vill göra skolavslutningen och studenten trygg och säker för alla. Det gör vi inte var för sig, det gör vi genom att samarbeta”, säger Niklas Wikström (L), kommunalråd och ordförande i samverkansgruppen barn och unga.

”Ett jätteviktigt samarbete. Men även föräldrarna har ett stort ansvar i detta. Ungdomar lyssnar och tar efter goda förebilder. Det här ska vara ett positivt minne för livet”, säger Per-Inge Lidén (MP), kommunalråd.

”Det här är ett viktigt och omfattande arbete. Det är tionde gången som vi samarbetar kring studenten och skolavslutningen, men tredje gången som vi gör det med det här helhetsgreppet. Det har gett goda resultat 2016 och 2017 då allt har gått bra och lugnt tillväga”, säger Magnus Wallgren, processledare alkohol- och drogfrågor.

Karlstadsbuss och Värmlandstrafik erbjuder alla gratis hemfärd på kvällen.

”Vi vill självklart bidra till att alla kommer hem tryggt och säkert”, säger Anders Dyberg, Karlstadsbuss, och Sofie Grahn, Värmlandstrafik.

”Vi uppmanar föräldrar och andra vuxna att inte langa alkohol. Det är även viktigt att tänka på hur man förvarar alkohol hemma. Vi tycker att det är självklart med en flaska alkoholfritt runt halsen på studenten”, säger Jenny Westerlund, Systembolaget.

”Vi kommer naturligtvis befinna oss ute där det är folk i rörelse. Vi vill inte ha några skadade ungdomar i trafiken. Vi har klarat oss bra från allvarliga olyckor i samband med korteger och så vill vi att det fortsätter”, säger Anders Karlsson, gruppchef trafikpolisen.

”Vi pratar mycket med våra elever under lång tid om vad de ska tänka på i samband med studenten och allt vad det innebär. Vad de har för möjligheter och skyldigheter. Skolan är alkoholfri och det jobbar vi med oavbrutet”, säger Daniel Skålerud, rektor på Älvkullegymnasiet.

”Vi vill ha en festival där alla känner sig trygga, välkomna och har roligt. Nytt för i år är en rullstolsramp som ökar tillgängligheten ytterligare och att vi erbjuder enbart vegetarisk mat med veganskt alternativ. Vi jobbar mycket med säkerhet, tillgänglighet och miljötänk”, säger Ellen Wahrolin och Måns Bergenheim, Lots of Love.

”Ungdomsbussen kommer befinna sig på torget. Vi bjuder på något att äta och dricka eller om man behöver någon att prata med. Man kan även hämta bussbiljetter hos oss”, säger Johan Husberg, präst i Svenska Kyrkan.

”Några konkreta tips från oss är att ha mobilen laddad, lämna inte varandra ensamma, ta kontakt med oss eller någon annan vuxen om du känner dig orolig. Vi vill uppmana föräldrar att inte köpa ut alkohol samt att vara tillgängliga under kvällen”, säger Lina Besseberg och Elin Ehrlund, socialtjänstens fältgrupp.

Under veckan har det skickat ut en broschyr till vårdnadshavare till elever på högstadiet och elever i årskurs ett och två på gymnasiet. Här kan föräldrar och ungdomar ta del av vad som händer, vilket stöd som finns och vad man bör tänka på under skolavslutning och student. Målet är att alla får en fin skolavslutning och ett fint minne att bära med sig resten av livet.

För mer information kontakta:

Magnus Wallgren, Processledare i alkohol- och drogfrågor. Telefon: 070-614 63 53

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.