Gå direkt till innehåll
Tillsammans kan vi göra centrala Karlstad tryggt i sommar.
Tillsammans kan vi göra centrala Karlstad tryggt i sommar.

Pressmeddelande -

Tillsammans gör vi Karlstads centrum tryggt i sommar

Polisen, Centrum Karlstad och Karlstads kommun har uppmärksammats en del stök i centrum och arbetar tillsammans för ökad trygghet och bra stämning i sommar. Men vi kan inte göra det själva.

När det är lov är det extra många barn och ungdomar på stan. De allra flesta är skötsamma men vi ser också att det förekommer alltifrån buss och ordningsstörningar till droger.

- Samverkan mellan polisen, kommunen och Centrum Karlstad är en nyckel för att uppnå en trygg miljö för alla. Du som ungdom och vuxen är också en viktig pusselbit. Tillsammans skapar vi en bra sommar säger Niklas Wikström (L) ordförande i samverkansgruppen för barn och unga.

Karlstads kommun erbjuder en rad kostnadsfria sommarlovsaktiviteter.

- I år har vi tillsammans med ungdomar som besöker den centrala fritidsgården UNO anpassar våra kanaler och budskap för att bättre nå fram till ungdomarna med kul aktiviteter som vi erbjuder kostnadsfritt i centrum, säger Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

- Våra samtal med ungdomarna visade att de inte vill planera utan att hitta på kul saker i stunden i centrum. Därför har vi planerat för olika popup-aktiviteter i sommar, säger Åsa Eriksson, cityutvecklare, Centrum Karlstad.

 Polisen, Centrum Karlstad och Karlstads kommun har samplanerat sina aktiviteter och personalresurser.

- Kommunen kommer att arbeta uppsökande och kontaktskapande med fältare och Ungdomar för trygghet för att bidra till trygga och positiva platser. berättar Patrik Norling, säkerhetskoordinator Karlstads kommun.

Polisen arbetar samtidigt på många olika sätt för ungdomarnas bästa.

- Vi finns i de miljöer där ungdomar befinner sig, till exempel vid stadsdelscentrum och i centrala delar av Karlstad under kvällar och helger, berättar Anders von Wachenfeldt, kommunpolis i Karlstad.


    Som vårdnadshavare och vuxen kan du föreslå bra aktiviteter eller att med barnen på något kul. Ta en promenad på kvällar och nätter där du vet att ungdomarna brukar finnas i centrala Karlstad eller på andra platser.

    En annan viktig del för att minska brottsligheten och öka säkerheten är att försvåra för ungdomar att få tag i och dricka alkohol. Därför är polisens arbete mot långning av alkohol till ungdomar en prioriterad uppgift. Här kan du som vuxen också hjälpa till genom att vara ett föredöme och vara uppmärksam.

    Vi vill uppmuntra alla barn och unga att komma och testa alla olika aktiviteter som är på gång i sommar. Det är allt från spelvecka på Gjuteriet till grillkvällar på Orrleken till olika popupp-aktiviteter i Centrum.


    Tillsammans kan vi göra mycket

    Karlstads kommun gör det här:

    • Fältgruppen med socionom arbetar uppsökande och förebyggande med ungdomar hela sommaren.
    • Ungdomar för trygghet arbetar under sommaren med uppsökande verksamhet där det pågår aktiviteter för barn och unga i citykärnan med omnejd. De nattvandrar även på helger.
    • Varannan vecka har fältverksamheten möte tillsammans med polisen för att planera operativa insatser.
    • Kommunen erbjuder kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för barn och unga.
    • MoVe: Mobil fritidsgård besöker Tolvmansgatan, Illanda, Skattskär, Orrholmen, Sjösala, Väse, Molkom, Ölmhult, Gruvlyckan.
    • Flera olika idrotts- och friluftsläger och ett antal dagläger och workshops genomförs i samarbete med föreningslivet.
    • KBAB erbjuder aktiviteter för barn och unga i sina bostadsområden under 9 veckor i sommar.
    • Att erbjuda unga semesterarbete inom kommunen är också ett sätt att skapa meningsfull sysselsättning för våra ungdomar.
    • Personal i intilliggande kommuner följer sina ungdomars rörelse, till exempel i till Karlstad. Vi har ett nära samarbete med varandra.

    Polisen gör det här:

    • Polisen finns i de miljöer där ungdomar befinner sig, till exempel på festplatser i stadsdelscentrum och i centrala delar av Karlstad under kvällar och helger.
    • En annan viktig del för att minska brottsligheten och öka säkerheten är att på olika sätt försvåra för ungdomar att få tag i och dricka alkohol. Därför är polisens arbete mot långning av alkohol till ungdomar en prioriterad uppgift.
    • Centrum Karlstad gör det här:
    • Ordningsvakter jobbar med det dagliga förebyggande trygghetsarbetet från öppning till stängning.
    • Fastighetsägarna och Näringsidkarna finansierar cityringen som bevakar stan.
    • Vi arrangerar olika pop-up aktiviter i Centrum under sommaren.

    Centrum Karlstad gör det här:

    • Ordningsvakter jobbar med det dagliga förebyggande trygghetsarbetet från öppning till stängning.
    • Fastighetsägarna och Näringsidkarna finansierar cityringen som bevakar stan.
    • Vi arrangerar olika pop-up aktiviter i Centrum under sommaren.


    För mer information kontakta:

    Niklas Wikström (L) Kommunalråd och Ordförande i samverkansgruppen för barn och unga, 070-001 82 00

    Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. 070-001 02 26

    Patrik Norling, Säkerhetskoordinator Karlstads kommun, 070-020 34 21

    Anders von Wachenfeldt, kommunpolis, 070-609 17 42

    Åsa Eriksson, Cityutvecklare i Centrum Karlstad, 073-600 92 09

    (Camilla Kullander kommunikationsstrateg, Karlstads kommun, 070-020 84 62)

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Regioner

    Kommunen med den glada solen som symbol

    I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.