Gå direkt till innehåll
Stadshotellets tillbyggnad
Stadshotellets tillbyggnad

Pressmeddelande -

Tillbyggnad av stadshotellet vinner Arkitekturpriset 2021

idag delades Karlstads kommuns Arkitekturpris 2021 ut, vinnare blev stadshotellets tillbyggnad. Ett hedersomnämnande fick det nya kvarteret Gäddan i centrala Karlstad. Priset delades ut av stadsbyggnadsnämndens ordförande, Erik Nilsson (KD) och vice ordförande, Håkan Holm Alteblad (S).

- Arkitekturpriset delar vi ut för att vi vill uppmärksamma god arkitektur i kommunen. Det är något vi ständigt arbetar med och som kräver gott samarbete, långsiktighet och engagemang både från byggherre, arkitekter och stadsbyggnadsnämnden. Stadshotellets tillbyggnad är ett fint exempel på en mer klassisk arkitektur och det tycker jag är extra roligt, säger Erik Nilsson, (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Stadshotellets tillbyggnad förenar klassiskt med funktionellt

Stadshotellets tillbyggnad har blivit en viktig och framträdande del i Karlstads stadskärna. Arkitekturen har därför varit av stor vikt och den nya byggnaden kompletterar kvarteret Vågen. Det är Tengbom arkitekter genom Anki Haasma och Rémi Mazzenga som står för arkitekturen och Elite Stadshotell Karlstad är byggherre. Så här står det i motiveringen till priset:

”Med den nya tillbyggnaden av stadshotellet, har kvarteret Vågen efter 60 års kompletteringsmöjlighet äntligen kommit till stånd. Tillbyggnaden har på ett skickligt sätt lyckats förena klassiska utformingsprinciper med ett tydligt funktionellt och samtida förhållningssätt i stadens mitt.”

Föredömlig bostadsarkitektur på Grevgatan 6

Kvarteret Gäddan i Tingvallastaden får ett hedersomnämnande för att ha kombinerat god bostadsarkitektur med arkitektur som samspelar med omgivningen. Det är arkitektbyrån Kjellander Sjöberg Arkitektkontor som står för arkitekturen medan Wermlands Invest är byggherre. Motiveringen till priset i sin helhet:

”Det nya bostadshuset i kvarteret Gäddan, centrala Karlstad, med 49 bostäder har genom en medveten skala i relation till omgivningen och höga ambitioner i material- och detaljutformning uppnått en föredömlig bostadsarkitektur som kan mäta sig med de bästa bostadsprojekten på nationell nivå.”

Mer information:

Erik Nilsson (KD), ordförande, telefon 054-540 12 77

Henrik Sjöberg, Stadsarkitekt, arkitekt SAR/MSA, telefon 054-540 46 23

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.