Gå direkt till innehåll
Stort grattis till årets vardagshjältar!

Pressmeddelande -

Stort grattis till årets vardagshjältar!

För elfte året uppmärksammar Karlstads kommun vardagshjältar som arbetar för våra barn och unga. Det är Karlstadsborna själva som nominerat sina vardagshjältar.

Priset delas ut i fyra kategorier: årets medarbetare, årets förening, årets verksamhet och årets samverkan.

– Det här är riktiga hjältar, de stöttar och inspirerar våra barn och unga och som ibland förändrar ett helt liv. I år när inget är som vanligt så känns det extra viktigt att sprida positiva budskap, säger prisutdelare Niklas Wikström (L), kommunalråd och ordförande i Karlstads kommuns samverkansgrupp för barn och unga.

– Det är glädjande med det stora engagemanget kring vardagshjältar. På grund av pandemin fanns ingen möjlighet att överraska hjältarna på samma sätt som vi gjort tidigare år, utan årets ambassadör Sofie Skoog hoppade oannonserat in i digitala möten och berättade att de blivit vardagshjältar. Det blev ett väldigt lyckat överraskningsmoment, säger Magnus Wallgren, samordnare för vardagshjältar.

Årets medarbetare: Gunilla Svärd

”Gunilla har under många år förgyllt skolgången för ett stort antal barn. Hon är lärare på Hagaborgsskolan och har nu kanske sin sista klass innan pensionen. Det märks att hon älskar att vara lärare och älskar att vara med barnen. Gunilla lär inte bara ut fakta utan en förståelse till varför det är som det är. Gunilla är påhittig, sträng och tokrolig. Hennes ”kusin” Petfröken hjälper till att lära barnen rättstavning.

Trots att barnen knappt har några läxor så har de lärt sig mycket på lektionerna. Gunilla har en förmåga att lära ut så att det fastnar. Jag har två söner som haft henne och som älskat att gå till skolan. Jag vill absolut nominera Gunilla, hon är en vardagshjälte som var dag ger sitt allt för våra barn”, så löd en nominering i sin helhet.

Årets verksamhet: Utesimskolorna, Orrholmen

I Karlstads kommun prioriteras simkunnighet. Varje sommar i juli månad erbjuds en kostnadsfri utesimskola för barn mellan 6 - 11 år på nio olika platser. Verksamheten i år var extra viktig i pandemitider då flera simtillfällen för skolelever fick ställas in. Utesimskolorna är ett självklart val för många barn runt om i kommunen. Linda Helgesson och David Lindbom på Orrholmen fick en stor eloge i nomineringen till Årets Vardagshjältar för att de undervisade barnen i ur och skur.

”Tacksam för att Orrholmen är en av de nya platserna med simskola. Orrholmen är ett område där simkunnighet är av stor vikt”, saxat från en nominering.

Årets samverkan: Näktergalen

Näktergalen är mentorsprogrammet som bygger kulturella och sociala broar. Studenter från Karlstads universitet är mentorer till elever på olika skolor i Karlstads kommun. Näktergalens arbete ger eleverna ökade möjligheter att skapa goda självkänsla och få vuxna förebilder. Patrik Åberg Domeij är mentorn som genom sitt engagemang i Näktergalen stöttat och inspirerat elever att ta ansvar för sina studier och vilja studera vidare efter gymnasiet. Han har inspirerar andra universitetsstudenter till att engagera och bidra i Näktergalen.

”Patrik har prioriterat ”sina elever högt både tidsmässigt och gett dem mycket stöd vilket han borde prisas för”, saxat från en nominering.

Årets förening: Frysbox - Karlstad

Frysbox - Karlstad är ett socialt ungdomsprojekt med en blandning av thaiboxning och dialog på Kasernhöjden. Projektet är uppstartat med inspiration från en liknande verksamhet på Fryshuset i Stockholm. Thaiboxningen riktar sig till unga tjejer 13 - 19 år med syfte att träna självförsvar och stärka självförtroende. En gång i veckan träffas gruppen för att träna boxning och i kombination med det dialog om aktuella ämnen i stort och smått. Maria Engström är eldsjälen i verksamheten som brinner för att stärka unga tjejers självkänsla och att de ska känna sig trygga, både i sig själv och att kunna hantera oväntade situationer.

För mer information kontakta:

Magnus Wallgren, samordnare vardagshjältar. Telefon: 0706-14 63 53.

Niklas Wikström, kommunalråd (L) och ordförande samverkansgruppen barn och unga. Telefon: 0700-01 82 00.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.