Gå direkt till innehåll
​Storsatsning på programmering i skolan

Pressmeddelande -

​Storsatsning på programmering i skolan

Alla högstadie- och gymnasieelever på Karlstads kommuns skolor ska tillsammans fördjupa sina kunskaper i programmering. Satsningen är möjlig tack vare Ljungbergsfondens investering på nästan 1,8 miljoner kronor i det treåriga projektet.

Karlstads kommun har blivit beviljade 1 762 000 kronor från Ljungbergsfonden till projektet ”Samverkansprojekt inom grund- och gymnasieskolan med inriktning mot programmering”.

72 pedagoger och 2 100 elever i fokusklasser

Totalt ska 72 pedagoger engageras och fortbildas i projektet med en klass i fokus. Det innebär att cirka 2 100 elever, och minst lika många elever i övriga klasser som inte är fokusklasser, berörs av projektet via ökad kompetens hos pedagoger och via uppgifter som testas i projektet 2019-2021.

De tre kommunala gymnasieskolorna Tingvallagymnasiet, Nobelgymnasiet och Sundsta-Älvkullegymnasiet deltar i projektet. På grundskolan startar Rudsskolan, Norrstrandsskolan, Nyeds skola och Frödingskolan i projektet.

Elever lär av elever

Projektet ska utveckla att elever lär av elever. Gymnasieeleverna kan göra sitt gymnasiearbete med högstadieelever och därmed jobba med värdeskapande arbeten inom programmering kopplat till matematik.

Både pojkar och flickor ska inspireras att söka tekniska utbildningar och känna sig bekväm med programmeringsmiljöer.  

"En kommun i framkant"

Annika Thyberg, förstelärare och matematikutvecklare, är projektledare tillsammans med Johan Windfäll.

- Kompetensen behöver nyinläras och finns inte hos pedagogerna i deras utbildning i dagsläget. Förslaget med kursplanens ändring om att programmering ska ingå i bland annat matematik antogs av regeringen vårterminen 2017 och gäller från höstterminen 2018, säger Annika Thyberg och fortsätter:

- Genom att gymnasielärare och högstadielärare jobbar kollegialt med fortbildningen så kan vi från start göra uppgifter med progression och vi arbetar med att eleverna möter programmering som växer med deras utveckling över stadierna. Investering från Ljungbergsfonden möjliggör att Karlstad kan vara en kommun i framkant och erbjuda spetskompetens inom textbaserad programmering.

För mer information kontakta:
Annika Thyberg, projektledare, 070-603 44 90
Helen Mäkiaho Lindgren, Ljungbergsfonden, 070-22 80 357
David Falk, kommunikatör, 054-540 13 07

Foto: Karlstads kommun

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.