Gå direkt till innehåll
Karlstads kommun söker blivande vintercyklister. Foto från Shutterstock.
Karlstads kommun söker blivande vintercyklister. Foto från Shutterstock.

Pressmeddelande -

Storsatsning för att få vanebilister att välja cykeln i vinter

100 bilåkare kommer att få dubbdäck och service av sin cykel mot att de ställer bilen och cyklar till jobbet minst tre dagar i veckan den här vintern. Nu öppnar Karlstads kommun anmälan till utmaningen Vintertrampare. Sista ansökningsdag är 8 november.

Miljöförvaltningen i Karlstads kommun har anordnat utmaningen Vintertrampare i fem år. Tidigare har antalet deltagare begränsats till runt 30 personer men i år har kommunen valt att göra en mycket större satsning.

- I år tar vi in 100 personer. Vi ser från utvärderingar sedan tidigare att cirka 80 procent av alla deltagare faktisk ställer om och vill fortsätta cykla även kommande vintrar. Så det här är en investering i framtiden, säger projektledare Mikael Haster.

Många bilister bor inom cykelavstånd

Karlstads kommun bedömer att potentialen för ett ökat cyklande till arbetsplatsområdena Viken och Centralsjukhuset är hög. 55 % av arbetstagarna i Viken bor inom 20 min cykelavstånd till jobbet, på Centralsjukhuset är siffran högre ca 70 %.

- Kan vi få fler av dem att byta bilen till cykeln kommer vi får en säkrare trafikmiljö, mindre köer och mindre utsläpp, säger Mikael Haster.

Fokus på Viken och Inre hamn i år

Det pågår mycket byggnation i centrala Karlstad just nu med nya bostäder vid Coop-tomten och byggnationen av Vikenförbindelsen. Därför vill kommunen locka deltagare som i första hand bilpendlar till just dessa områden.

- Vi hoppas att det blir en varaktig förändring som gör att belastningen på både miljö och trafik minskar även efter att ombyggnationerna är klara. Vikenförbindelsen är ju mer än bara en bilväg. Här gör vi också förbättringar för både gång, cykel och kollektivtrafik, säger Mikael Haster

För mer information kontakta:

Mikael Haster, projektledare och miljösamordnare på miljöförvaltningen, tfn 054-540 46 92

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.